Н

Небезпечні ідеї: електронні гроші, які можуть випускати усі, замість центробанку. В Неті це вже працює.

Bitcoin - безкоштовна система електронної валюти, яка повністю децентралізована - не потребує центральних серверів або третіх сторін для підтвердження угод. Мало того, завівши акаунт ви самі генеруєте свої гроші, тобто ви це і є центробанк. Кількість грошей залежить від технічних характеристик вашого компютера. Потім ці гроші можна обміняти на цілком реальні бакси.

Автор: Анатолій Бондаренко

Ми живемо у світі ментальних моделей, які часто плутаємо з фізичною реальністю; багато речей сприймається нами як даність, що існувала завжди - у той час як вони є ні чим іншим, як умовністю - а точніше, домовленістю між людьми.

Прикладами таких домовленостей є наприклад, устрій держави (у нашому випадку, недовершена пародія на демократію), або економічно-фінансова модель, у банківській системі якої гроші контролюються центральною установою - держбанком країни.

Ось приклад того, наскільки ми не звикли виходити за рамки звичних конструкцій, які ми спостерігаємо щоденно: мало хто задумувався над тим, що гроші у діючих банківських системах у більшості країн світу створюються головним чином з боргу: так, держбанк у значні мірі створює гроші за допомогою боргових розписок держави (облігацій), а людина, що бере кредит під заставу нерухомості розміром в 100 000 одиниць, дає можливість комерційному банку створити у цій системі близько 1 млн нових грошей (приклад є умовним).

Багато інтелектуалів, особливо після кризи 2008 року, закликають задуматися над тим, що централізована валюта, класична банківська система не в змозі ефективно працювати в існуючих тепер нових умовах. Справа навіть не лише у тому, що більшість грошей у світі - спекулятивні.

Американський медіа-критик та письменник Дуглас Рушкофф порівнює гроші з операційною системою економіки, і стверджує, що лише стара модель самотуж не здатна добре працювати в умовах, коли завдяки інтернету стало можливим створення нової вартості за допомогою дешевих/доступних інструментів- подумайте про ноутбуки за 300 доларів, на яких можна робити вартісний інформаційний продукт - та швидко обмінюватися такою вартістю напряму, без посередників.

У нашому випадку, є ще одна причина задумуватися над альтернативними грошима: кричуща неефективність та корупційна природа державного управління в Україні, коли бюджети складають лише для того, щоб їх можна було "розпилювати".

Децентралізована, не залежна від держави валюта, яка створюється безпосередньо людьми, дає альтернативу - у першу чергу ментальну, і змушує більше людей задуматися над тим, чому ми повинні годувати своїми податками (одна з причин існування централізованих грошей у державі - можливість легко збирати податки) армію жадібних і некомпетентних чиновників?

Яка розумна є альтернатива

Насправді, вже зараз - якщо трохи придивитися - навколо нас діє досить велика кількість альтернативних, недержавних валют. Більшість з тих, хто працює в інтернетах, чули про такі платіжні системи як PayPal - які по суті своїй є електронними грошима. Або WebMoney, де навіть існують свої власні назви для електронної валюти.

Внутрішні валюти діють в популярних масових онлайнових рольових іграх (MMORPG) типу "World of Warcraft", і в соціальних мережах - таких як Facebook, і за них можна купувати віртуальні "блага" на кшталт електронних подарунків або додаткових "фішок" для онлайнових ігр.

При цьому, саме такі іграшкові, "віртуальні гроші" чи не найкраще демонструють той факт, що успіх будь якої валюти залежить лише і тільки лише від віри людей у їх "купівельну спроможність": як тільки набирається достатня кількість учасників, які можуть у віртуалі придбати щось для себе цінне за ці "іграшкові гроші", в мережі одразу з"являється обмінні майданчики, де ці віртуальні валюти можна придбати - продати за твердий кеш у скажімо, цілком реальних баксах.

Є цілий ряд успішно діючих локальних валют - від місцевих грошей, які у свій час запустив в обіг мер міста Курічіба у Бразилії (цей дуже успішний проект у свій час дозволив створити тисячі нових робочих місць у місті), до тайм-доларів у низці місцевих громад в США, на які можна придбати послуги або їжу у місцевих закладах харчування, заробивши їх завдяки погодинні роботі на користь громади міста.

Загалом, подібні альтернативні валюти - цікава тема для окремої статті.

Зустрічайте Bitсoin: діюча Р2Р-валюта (майже як торренти або скайп)

Всі перераховані вище типи валют, і "тверді", і віртуальні мають одну спільну рису - вони вимагають інсування якоїсь центральної сутності, яка б контролювала кількість та справжність грошей в системі. Відповідно, вони мають вбудований "напрямок атаки" - такі валюти контролює той, хто контролює центральну установу.

Відомо, що торренти або скайп працюють тим краще, чим більше людей беруть участь у процесі. Учасники не використовують (окрім початкової стадії) центральні установи (сервери) а зв'язуються один з одним напряму.

За аналогією з такими Р2Р сервісами, а також завдяки бурхливому розвитку криптографічних протоколів для створення електронних валют в останні декілька десятків років, наразі ми дуже близько підійшли до децентралізованої, незалежної від жодної установи, захищеної валюти - яку створюють всі учасники системи. І найбільш вдалою реалізацією таких ідей на сьогодні є Bitсoin - яку в 2009 році започаткував японець Сатоші Накамото.

Bitcoin - безкоштовна система електронної валюти з відкритим кодом, яка повністю децентралізована - не потребує центральних серверів або третіх сторін для підтвердження угод. Мало того, завівши акаунт ви самі генеруєте свої гроші, тобто ви це і є центробанк. Кількість грошей залежить від компютера.. Користувач зберігає свій електронний гаманець у себе на компьютері (ні у кого іншого копій даних з такого гаманця немає), та проводить і приймає платежі напряму з іншими користувачами.

P2P - протокол допомагає перевірити, чи не використовуються підробки та подвійна проплата одною і тою ж електронною "монетою" (це досягається за допомогою того, що всі транзакції публічні, і до кожної "монети" дописується у зашифрованому вигляді історія всіх її "обмінів", таким чином не потрібна кредитна компанія, яка у класичних платіжних системах постійно підтримує історію та оновлює баланс вашого рахунку).

Розпочати працювати з Bitсoin досить просто - заходьте на сайт http://www.bitcoin.org/, зкачуйте собі на програму-клієнта (яка одразу починає генерувати невелику кількість електронних грошей та підтримує ваш гаманець). На цьому сайті - початкова інформація щодо системи. Тут можна завести собі екаунт онлайн, не скачуючи програму. Також є список сайтів, де можна придбати або обміняти гроші з системи BitCoin. Тут - детальна технічна та інша інформація, про те як система влаштована.

Хоча BitCoin має свої слабкі сторони (головна з них - це можливе розкриття анонімності платежів, хоча зробити це досить складно), однак вона на порядок більш захищена, ніж усі електронні системи платежів (окрім можливо eCache, з якою можна працювати лише через анонімну мережу серверів Тор).

Однак найгловніше це те, що BitCoin вже знайшла свій відгук у серцях тисяч користувачів, і починає набирати висоту - вже є багато "обмінних майданчиків", позабіржовий ринок, де можна обміняти її на інші види електронних грошей. На сьогодні існує десятки сайтів та сервісів, що приймають оплату своїх послуг у біткойнз.

Найближчий час покаже, наскільки вдалим буде проект, однак схоже він з'явився в потрібний момент - наразі існує колективне бажання мати захищену від цензури, децентралізовану, анонімну та захищену електронну валюту.

Стратегічна мета спільноти BitCoin - поступово розширюватися, не створюючи особливого шуму та не привертаючи уваги до себе з боку урядів, щоб стати справжньою альтернативною валютою широкого ужитку. На цьому етапі мережу BitCoin неможливо знищити (без знищення усіх комп'ютерів з клієнтами учасників) однак за умов гарної координації можна завдати відчутного удару по обмінним майданчикам, де bitcoins обмінюють на інші валюти.

Вже тепер дуже поважна організація EFF збирає кошти на свою діяльнсть через BitCoin. Ну і не зайве сказати, що відсьогодні ми також починаємо приймати пожертви на діяльність нашого сайту через цю систему: перевести кошти з вашого рахунку у BitCoin для ТЕКСТИ.org.ua можна на адресу: 12A3CXQop4ofhJWTmdfffC1m2F5vVu1Wq1

майбутнє p2p bitcoin гроші

Знак гривні
Знак гривні