Щ

Що відбувається у Єгипті - детальний огляд (ОНОВЛЕНО 02/02/2011 16:38)

02/02/2011 16:38 Сьогодні влада Єгипту розпочала контр-революцію та спробувала розігнати протестуючих з площі Тахрір. Для цього були використані перевдягнені в цивільне працівники поліції (про подібні загони стало відомо ще вчора), кримінальники під контролем спецслужб - натовп в декілька тисяч чоловіків, озброєний холодною зброєю (ножі, мачете і кинджали), коктейлем молотова та сльозогінним газом - частина на конях і верблюдах, напав на учасників акції, яка відбувалася мирно протягом майже двох тижнів.

Кількість жертв і постраждалих невідома - швидкі почали прибувати лише після чотирьох годин сутичок - однак, те що в Китаї робили танки, в Єгипті схоже роблять банди перевдягнутих працівників спецслужб. Декілька затриманих про-мубараківців мали при собі документи поліцейських.

Про-мубараківські прихльники, яких до сьогодні не було видно, схоже отримали наказ атакувати пресу - сьогодні було здійснено найбільше нападів на журналістів за весь час протестів.

Після перших атак розпочалися масові сутички, коли дві сторони почали кидатися один в одного камінням

Не виключено, що більшість прихильників Мубарака були дійсно прихильниками Мубарака, що прийшли висловити свою точку зору. Однак, з поведінки усіх їх колон, які фактично атакували площу і намагаються до цього моменту витіснити звідти противників Мубарака, той факт що більшість з них - чоловіки середніх років, те що було затримано декілька поліцейських в цивільному, те що вони прийшли з холодною зброєю, те що майже у всіх прихильників Мубарака був однаковий знак, по якому можна було впізнати своїх (пластиковий прапорець Єгипта на шиї) дозволяє припустити, що керували ними з одного центру.

Армія не втрутилася і не завадила масовим бійкам. Сьогодні були знов включені мобільні телефони та інтернет - співпадіння навряд чи випадкове, підозрюють що це було потрібно для координації про-мубараківських сил.

Трансляція Аль-Джазіри - http://www.youtube.com/user/aljazeeraenglish?blend=1&ob=4

01/02/2011 16:38 Успіх сьогоднішніх демонстрацій перевершив усі очікування. За оцінками АльДжазіри на "Мейдан Тахрір" знаходиться близько 2 млн людей

Не зважаючи на те, що Нур - останній великий провайдер Єгипту - припинив сьогодні свою роботу, єгиптяни виходять в Мережу. Їм допомагають добровольці з різних країн світу, анонімуси, та компанія Google.

31/01/2011 21:55 Сьогодні в Єгипті відбулося декілька важливих подій. По-перше, ігноруючи комендантську годину, на ключовій площі Каїру, Мейдан Тахрір (там вже навіть встановили великі екрани, куди транслюють АльДжазіру - правда,відео вже не з єгипетського офісу, а з Еміратів), вночі зібралося багато людей. Поліція не робила спроб повернути вулиці під свій контроль. І нарешті, найголовніше - армія заявила, що не буде застосовувати силу проти своїх громадян. Отже, запланована на завтра мільйонна акція протесту буде поворотним моментом - скоріш за все, вони визначать долю президента Мубарака.

Мубарак (як і Янукович) наказав не пропускати протестуючих з інших міст в Каїр, для цього навіть скасовані рейси залізниці. Однак, це йому навряд чи допоможе.

Акція почнеться за схожим сценарієм, як і у попередні дні - люди спочатку збиратимуться поруч з десятками каїрських мечетей, і потім після молитов будуть йти до центрального місця збору.

Сьогодні були заарештовані працівники офісу АльДжазіри, але незабаром їх відпустили, повернули техніку та компьютери (після втручання США, як кажуть)

30/01/2011 23:25 Люди, які залишилися на площі Тахрір, гріються навколо багать і знайомляться один з одним. Настрій у всіх дуже гарний. Зворушлива деталь - перед цим, поки мусульмани молилися, християни охороняли периметр http://ad.vu/6pxd

Хороша новина - "Брати-мусульмани" оголосили сьогодні, що підтримають ЕльБарадеї.

На вівторок запланована найбільша акція - в районі площі планується присутність мільйону людей.

30/01/2011 20:11 На площі Тахрір, навколо присутнього там ЕльБарадеї, збирається великий натовп людей. Вони скандують гасла з вимогами відставки уряду та президента.

Independent надрукував цікаву статтю свого кореспондента з місця подій, з детаталями щодо вчорашніх протестів.

30/01/2011 16:53 АльДжазіра надала список усіх кореспондентів, які наживо твітером передають повідомлення з Єгипту: http://twitter.com/ajenglish/egyptprotests

30/01/2011 16:42 Сьогодні над Каїром цілий день на низькій висоті літають реактивні винищувачі. Канал АльДжазіра в Єгипті вимкнений з ефіру. Відповідь Мубарака людям після 5 днів протесту є цілком зрозумілою - він не збирається йти, а залякує громадян.

30/01/2011 11:26 Найгарячіша новина: влада Єгипту закрила представництво АльДжазіри у Єгипті, ліцензія відкликана, акредитація кореспондентів скасована.

Підсумок останніх 10 годин: армія на вулицях Каїру. Спілкування військових з народом, на відміну від вчорашнього дня, коли вони інколи навіть захищали людей від поліцейських, стало більш напруженим. Вночі чоловіки не спали, а захищали свої дома від можливих нападів мародерів. Очікується, що денні протести очолять жінки.

Принаймні частина грабіжників - спеціальні загони, організовані спецслужбами Мубарака. Снайпери на площі Тахрір вбили декілька десятків людей. Всього не мнеше ніж 100 загиблих в Каїрі, Суеці та Александрії за останні дні. Декілька тисяч кримінальних ув'язнених опинилися на волі, тим часом життя політичних в'язнів Каїрської тюрми під загрозою - за повідомленням, їх труять сльозогінним газом прямо в камерах.

01:30 Влада вивела на вулиці Каїру танки. Протестувальники відповіли коктейлем Молотова. Президент Мубарак оголосив про розпуск уряду, який має виконати роль цапа-відбувайла.

20:58 Каїр: поліція зберігає контроль над площею Тахрір, використовують газ. Люди намагаються захопити урядові будівлі - ніхто не дотримується комендантської години. Над Нілом стелеться густий дим. Штурм телестудій не вдався - їх охороняють солдати. Армії все більше, на бронемашинах і броньованих авто. Натомість, в Александрії були поодинокі випадки коли солдати браталися з протестуючими. Фотографії протестів

18:02 На площі Тахрір почергово наступають і відступають сили опозиціонерів та поліції/армії. Поліції в Каїрі не вдалося поставити під контроль протестуючих на вулицях міста до настання темряви. Каїрські мости знову перейшли під контроль демонстрантів. Наразі, кількість людей збільшується, ініціатива на стороні опозиційних сил. Протестуючі захопили декілька броньованих поліцейських автомобілів та підпалили їх. Найцікавіше відбудеться вночі, судячи з усього (АльДжазіра)

16:40 Jonathan Rugman: Мости в Каїрі розчищено від протестувальників за допомогою великої кількості сльозогінного газу. Люди перегруповуються на другорядні вулиці.

16:05 "Кому война, а кому мать родна". Якийсь тип у Твіттері цікавиться, чи зможе він у зв'язку із кризою купити супердешевий тур до Єгипту.

15:48 Поліція розганяє протестувальників у центрі Каїру залпами сльозогінного газу.

15:30 Те, що відбувається в Єгипті, відбувається і в Ємені http://www.boston.com/news/world/middleeast/articles/2011/01/28/youthful_protests_gain_momentum_in_mideast/

15:18 Аль Джазіра: у сутичках на площі Abdelmenem Riyad у Каїрі одна людина загинула, десятки поранених.

15:14 Jonathan Rugman: Сьогодні дещо змінилося. Це повномасштабне повстання проти Мубарака, незалежно від соціальних розбіжностей.

Онлайн-трансляція Аль Джазіри англійською http://english.aljazeera.net/watch_now/

15:12 Jonathan Rugman: Центр Каїру занурений в хаос. Спочатку Туніс. Потім тут. Сльозоточивий газ.

15:07 В аеропорті Каїру служба безпеки затримує всіх іноземних журналістів, які прибувають до країни. Jonathan Rugman повідомляє в Твіттері з місця подій: поліція розганяє за допомогою водяних гармат тисячі протестувальників на мості Kasrenile.

14:56 Аль Джазіра оцінила кількість протестувальників у Каїрі у 40 тисяч.

14:51 Надійшло повідомлення, що протестувальники підпалили поліційний броньований мікроавтобус в Каїрі. Кадри, як цю техніку застосовували для розгону мітингів, періодично крутять за цим лінком - http://www.presstv.ir/live/llnw/?keepThis

14:39 Гасло протестувальників: "Банду, що при владі, - геть".

14:36 Над вулицею Al-Gala в центрі Каїру здіймається чорний дим. Надходять повідомлення про те, що до придушення протестів залучено армію (можливо, через ненадійність поліції).

14:25 Аль-Барадеї, один із лідерів протестувальників, заблокований поліцією в мечеті.

14:20 Вражаюча підбірка фотознімків із акцій протесту в Єгипті на Середньому Сході. http://www.boston.com/bigpicture/2011/01/protest_spreads_in_the_middle.

14:17 У Твіттері з'являються повідомлення з ІР-адресами, які начебто дозволяють обійти блокування Твіттера та Фейсбуку в Єгипті.

14:12 Продовжують надходити повідомлення про репресії поліції щодо журналістів. У репортера CNN відібрали камеру, в німецьких журналістів розбили камеру, на знімальну групу телеканалу Аль Арабія скоєно напад.

Ще одна відеотрансляція http://www.presstv.ir/live/llnw/?keepThis

За http://ru.justin.tv/masrawyawii#/w/805677344/3 можна побачити (начебто пряму) трансляцію арабських телеканалів із Єгипту. Сервіс платний, перегляд переривається, але враження отримати можна.

14:02 Аль Джазіра: влада веде по демонстрантах вогонь гумовими кулями та гранатами із сльозогінним газом.

14:00 Влада відімкнула телефонний зв'язок, яким користувалися кореспонденти Аль Джазіри.

13:57 Jonathan Rugman: натовп протестувальників зростає і перегруповується на дорогу поруч із штабом партії президента Мубарака. Люди скандують "Народ хоче демократії".

13:55 Агенція Франс Пресс повідомляє про арешт у Каїрі чотирьох французьких журналістів.

13:45 Jonathan Rugman повідомляє в Твіттері: спецпідрозділ поліції рухаються повз археологічний музей, натовп протестувальників розсіюється. Перед цим поліція застосувала сльозогінний газ. Приблизно 100 протестувальників йдуть по мосту ім. 6 Жовтня в напрямку до музею.

_______________________

Сьогоднішній день, п'ятниця 28 січня, може стати вирішальним для подальшого перебігу подій у Єгипті. Прогнозують, що на вулиці Каїру вийде до мільйону людей. Найбільша опозиційна політична сила - "Брати мусульмани" оголосила вчора, що вона приєднується до протестів. В Єгипет повернувся, також для того щоб взяти участь в акціях, популярний та авторитетний у Єгипті опозиційний політичний діяч, ЕльБарадеї (цей єгиптянин довгий час очолював МАГАТЕ). Влада Єгипту вдалася до безпрецендентного кроку - вночі за її наказом, 4 головних провайдера Єгипту відключили країну від мережі Інтернет. Також, мобільні провайдери відключили сервіси SMS та MMS.

Як впав інтенет-трафік Єгипту

Декілька каналів зв"язку, проте, зберігається до сих пір. Це доступ до інтернету через супутникові канали інформ-агенцій та мобільний інтернет від закордонних телеоператорів на мобільниках з іноземних сім-картами (як правило, у кореспондентів видань)

Поточна ситуація (12:56, київський час, оновлюється протягом дня)

12:56 Твітер-повідомлення з Каїру: Ще одна з великих площ міста (площа Свободи, звичайно )перекрита поліцією, і протести на них заборонені. ЕльБарадеї бере участь в молитві під відкритим небом, в Газі, поруч з пірамідами

12:07 Wikileaks, підливаючи олії у вогонь, оприлюднили сьогоні серію витоків, які стосуються утиску прав людини у Єгипті.

Телеграма посольства щодо жорстокості поліції:

http://wikileaks.ch/cable/2009/01/09CAIRO79.html та інші скандальні витоки:

http://wikileaks.ch/cable/2009/02/09CAIRO326.html

http://wikileaks.ch/cable/2009/05/09CAIRO874.html

http://wikileaks.ch/cable/2009/03/09CAIRO549.html

інші нові телеграми: http://twitter.com/wikileaks

11:49 Впливовий єгипетський ісламський телепроповідник Аль Карадаві оголосив фетву, в якій говоиться що Іслам забороняє стрільбу по демонстрантах.

11:21 Телефонні ліній в Каїрі відключені. На площі Тахрір, де поруч знаходиться багато урядових будівель, велике зосередження вантажівок з спецназом.

10:52 За повідомленням з твітеру одного з кореспондентів, поки що в Каїрі спокійно, на вулицях в центральних місцях знаходяться спецпідрозділи поліції (площа Тахрір та ін), інтернет відключено. Вночі відбулися арешти лідерів "Братів-мусульман", однак це не зупинить організацію, керування якою сильно децентралізовано, від участі у протестах.

10: 48 Згідно витоків, керівники поліції оцінюють свої сили наступним чином - вони можуть втримати під контролем акцію, в якій бере участь не більше ніж 70 тис людей. Більш багаточисельні натовпи контролювати не вдасться.

Відмінність від Тунісу, і роль США

На відміну від екс-голови Тунісу, який був просто союзником США, президент Єгипту Хосні Мубарак (почав правити ще в 1981 році) є дуже близьким союзником США. За ці роки Єгипет отримав близько 60 млрд дол допомоги, 40 млрд - на потребу армії та сил безпеки. Відповідно, поліція та армія Єгипту набагато краще фінансується і значно більш лояльна до президента, ніж це було в Тунісі. За єхидним коментарем одного із західних ЗМІ, обладнання та спецзасоби, якими сьогодні будуть розганяти демонстрантів, також придбано на американські гроші.

Білий Дім зайняв очікувальну позицію, і не робить різких заяв щодо жодної із сторін, залишаючи собі можливість для маневру, хто б не переміг. Віце-президент Байден заявив що не вважає Мубарака диктатором. Водночас, представники США висловилися за право людей на свободу висловлювання та негативно оцінили відключення каналів зв'язку.

Чому єгиптяни незадоволені?

Безумовно, єгиптян надихнув приклад Тунісу, де вдалося вигнати багаторічного президента Бен-Алі та виступів в інших сусідніх країнах (наприклад, Алжирі). У всіх цих країнах люди виходять на вулиці проти автократичних режимів, всеохоплюючої корупції та наслідком цього - зростаючої бідності.

Єгипет настільки ж невільна країна, як і Туніс. Єгипет 138-й з 167 країн в індексі демократії від The Economist, єгиптяни значно бідніші, ніж Тунісці. Головним гаслом заворушень є відставка Мубарака, однак головне сподівання людей - покращення свого економічного стану.

Протести почалися одразу як з'явилася інформація про події в Тунісі. Взагалі, надзвичайно важливу роль у своєрідній синхронізації протестів по всіх арабських країнах відіграє супутниковий канал Аль-Джазіра, який дуже важко "відключити" урядам цих країн.

Однак для мотивації учасників (як і в Тунісі) був використаний конкретний приклад - молодого єгиптянина Халеда Саіда поліція закатувала ще влітку минулого року. Через інтернет у свій час були розповсюджені страшні фото цієї події. Кампанія проходила під гаслом "кожен із нас - Халед Саід"

Як вони протестують?

В ЗМІ потрапив підручник для учасників акцій. Дивіться його повністю тут

На зрозумілому рівні памфлет пояснює наприклад, як бризкати спрейем з фарбою на шоломи поліцейських

Широко (до відключення) використовувався Фейсбук, де мають екаунти близько 20 з 80 млн жителів Єгипту.

Сьогодні головним способом комунікації будуть мечеті, їх в країні ~90 000 і туди прийде на молитву дуже багато людей. Саме з мечетей розпочнуться акції, заплановані на час після п'ятничної молитви.

Близько 1000 людей заарештовано під час протестів, і щонайменш 6 - загинуло. Єгиптяни використовують похорони для того, щоб збирати ще більші натовпи і підсилювати протести. Тому, за чутками, поліція намагається одразу спалювати тіла загиблих.

Можливі негативні наслідки подій у Єгипті

Ситуація у регіоні може сильно дестабілізуватися, через те що Єгипет був головною опорою політики США у регіоні, завдяки чому вдавалося значною мірою стримувати конфлікти між арабськими країнами та Ізраілем.

"Брати Мусульмани", дуже популярні в Єгипті і до цього часу заборонені, можуть отримати велику кількість голосів на виборах і взяти владу. ЕльБарадеї, хоч і досить відома фігура, не має такої організаційної підтримки, як цей мусульманський рух.

За останніх десять років "Брати Мусульмани" значно радикалізувалися, і часто говорять про бажаність запровадження законів шаріату у країні. Це також може сильно вплинути на ситуацію як в Єгипті, так і в усьому регіоні. Громадяни Ірану, на жаль, добре знають чим закінчується відмова від секулярної держави і прихід на найвищі політичні посади релігійних діячів.

Що робити з Інтернетом, коли його вимикають

Один з наслідків подій у Єгипті - світ задумався, що робити коли влада наказує відімкнути інтернет взагалі?

Хакери з усього світу намагаються допомагати єгиптянам, однак це важко зробити коли фізичний доступ до глобального інтернету значно обмежений. Однак, добровольці запускають десятки нових серверів Тор для анонімізації трафіку, та відшукують канали в Єгипет, які ще залишаються увімкненими. Так, з'ясувалося що всі 5-зіркові готелі все ще мають вихід в інтернет. Також, працює декілька дрібних провайдерів з телефонним дозвоном.

З'являються пропозиції розробити нарешті практичну систему децентралізованих мереж (незалежних від провадерів), які можна буде розгортати у подібних випадках. Також, є пропозиції використовувати такі екзотичні варіанти, як інтернет за допомогою середньо та довгохвильового аматорського радіозв'язку.

Можливо, криза в Єгипті дасть світу декілька відповідей на питання, що робити у випадку, коли Інтернет відключають.

Туніс, Єгипет, Йемен, Алжир, Сірія. Хто наступний?

Від того, чи встоїть влада Мубарака, залежить доля інших керівників регіону. Як вже згадувалося, "Аль Джазіра" своїми трансляціями "поширює" вогонь народних повстань по всім арабським країнам. Якщо у Єгипті людям вдасться вигнати президента, як це сталося в Тунісі - це вже буде не поодинокий випадок, а тенденція, яка змінить політичну карту всього регіону.

У противному випадку, все може закінчитися як в Ірані. Там протягом останніх 30 днів було страчено на шибеницях близько 100 активних учасників "зеленої хвилі" - протестів, що відбулися одразу після минулорічних президентських виборів.

________________________

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам наших читачів.

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані

U336801545841

Гроші на рахунок можна слати і на телефон

096 551 68 93 - це Київстар

, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

Якщо ви зробили пожертву, то просимо повідомити нас по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com і вказати, на яку платіжну систему ви переслали кошти

єгипет протести

Знак гривні
Знак гривні