Б

Бюджет-2011 - трохи інфографіки. Фінансування прокуратури збільшено на 1 млрд.

Оновлено, 23.04.2011. Для більш детального ознайомлення з бюджетом переходьте, на інтерактивну візуалізацію - нова інфографіка для Бюджету, яка відкриє вам очі на багато пунктів витрат.

Вчора президент Янукович підписав закон про бюджет України на 2011 рік. Ми добре пам'ятаємо, як він приймався: без обговорення, внесення поправок та з іншими порушеннями процедури. Фактично, декілька десятків дресованих мавп по команді диригентів з адміністрації президента проголосували своїми і чужими картками, і все - бюджет прийнято.

Автор: Анатолій Бондаренко

Не дивлячись на те, що ВР перетворилася на фікцію, з незалежної гілки влади на придаток до адміністрації президента, все таки реальний фінансовий документ є. І необхідно знати, на що влада витрачає бюджетні гроші, для того, щоб рано чи пізно виставити їм наш рахунок.

Ми спробували зробити короткий аналіз, порівнюючи останній бюджет від уряду Тимошенко (за 2010 рік), та щойно підписаний бюджет уряду Азарова. Зрештою, динаміка змін може підказати, по яким напрямкам заплановано найбільші "дерибани" коштів.

Під аналіз потрапив проект бюджету 2011 року, викладений на сайті ВР, а саме частина, де описані видатки. Через те, що правок прийнято не було, він повинен співпадати з тим, що підписав Янукович. Це - досить великий ексел-файл (більше 1100 пунктів витрат), який важко аналізувати вручну.

Ми експортували дані (на Ruby), і адаптували для українського бюджету існуючу open source програму (на Processing). Поки що графіки досить примітивні, однак дають можливість з першого погляду зробити ряд спостережень.

На малюнках бюджет розбитий по кількості коштів, які було виділено на 116 основних державних установ.

Мал. 1, бюджет за 2010 рік

На Мал.1 показані витрати держбюджету на державні установи в 2010 році, в порядку зменшення. Стовбчики діаграми та написи під ними відрізняються за кольором - синій колір означає, що в наступному році фінансування цих установ збіьшилося. Червоний - що зменшилося. Наприклад, з малюнку одразу видно, що дуже сильно постраждало Міністерство палива та енергетики (дійсно, в 2011 році звідти забрали виплати Нафтогазу). Водночас, державна служба доріг отримала майже в два рази більше фінансування ніж в 2010-му (пікантна деталь - з доріг можна легко красти навіть більше половини бюджету)

Мал. 2, бюджет за 2011 рік

На Мал. 2 - аналогічна картинка для бюджету 2011 року. Так само, синім кольором показані установи, на які фінансування було збільшено у порівнянні з 2010 роком. Червоним - невдахи, яким фінансування з бюджету було урізано. У принципі, цей малюнок частково дублює перший, однак з'явилася ще одна деталь - на діаграмі є стовпчики сірого кольору, які підписані синім текстом - це зовсім нові установи, фінансування в 2010 році для них не було взагалі (приклад - новенька Національна акціонерна компанія Украгролізинг з бюджетом близько 300 млн гривень, співмірним з бюджетами міністерств палива або будівництва). Генеральна прокуратура, як всім відомо (і як видно з графіку), отримала дуже значний приріст фінансування в абсолютних цифрах (близько мільярду)

І нарешті, Малюнок 3 показує відносних чемпіонів по збільшенню та зменшенню фінансування. Стовпчики діаграм - це відношення кількості грошей за 2011 рік до кількості грошей за 2010 рік. Синім кольором - установи які отримали більше ніж в 2010-му, червоним - фінансування яких було урізано. Із самого лівого боку наведені усі нові установи, які були створені під бюджет 2011 року (туди входять, серед інших, вже згаданий Украгролізинг, якесь агенство по боротьбі з наркотиками та держагенство з управління національними проектами ім. Владислава Каськіва ).

Мал. 3 - рекордсмени із збільшення та зменшення фінансування

Отже, графіки досить недосконалі, хоч і дозволяють швидко побачити цікаві факти. Якщо ви вважаєте, що онлайн-версія такого інструменту для аналізу бюджету буде корисна, закликаємо вас підтримати його розробку грошима.

(Технічне завдання: подібні графіки зможе самостійно робити кожен відвідувач сайту для будь яких двох бюджетів за останні 5 років, + буде додано відображення чисел по кожному значенню на діаграмах, + можна буде зробити розбивку бюджета не лише по установам, але й по напрямкам фінансування - оборона, спорт, тощо). Для того аби зробити такий інструмент потрібно зібрати 500 гривень)

---

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам наших читачів.

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані

U336801545841

Гроші на рахунок можна слати і на телефон

096 551 68 93 - це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, звязатися з нами можна по емейлу texty.org.ua [AT] gmail.com

Якщо ви зробили пожертву, то просимо повідомити нас по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com і вказати, на яку платіжну систему ви переслали кошти і для якого проету

datavis інфографіка економіка бюджет

Знак гривні
Знак гривні