Ї

Їх звати Копенгаген саборбітал. Через декілька років вони запустять людину в космос

Їх близько двадцяти. У передмісті Копенгагена у них є старий ангар (ще в лютому була проблема - чим платити за оренду). А рік тому вони побудували в ньому ... діючого підводного човна!

Автор: Анатолій Бондаренко

Перед початком роботи над човном, вони дали оголошення пр це на форумі "Жахливих речей". Багато читачів сприйняли їх слова скептично. Дарма, тому що підводний човен був побудований, і вже плаває другий рік.

Однак це був лише початок. Наступна їх ціль, яку вони також оголосили на форумі - політ в космос. На цей раз скептичних коментарів було менше. Просто більшість вважала, що автор оголошення - неадекватний.

А коли один з команди безумних данців, frumpykvetchbot написав у лютому ось це повідомлення, відвідувачі були в захваті! Так, ці данці збираються запустити (майже) у космос людину. І зробити це на саморобній ракеті. І вони вже провели десятки тестувань двигунів. І у них вже є прототип!

Так виглядає апарат - сталева штанга на кінці для того, щоб створювати вакуум в районі кабіни

План у них такий - спочатку вони запускають декілька разів прототип космічного апарату з манекеном замість людини, відпрацьовуют роботу всіх систем (двигуни, система керування, парашути, телеметрія, зв"язок тощо). Потім в космос полетять люди, якщо все буде добре, але не раніш ніж в 2013 році.

По одному, тому що місце в апараті буде лише для однієї людини, напівсидячи, без можливості розвернутися. При цьому голова космонавта буде знаходитися під плексигласовим прозорим ковпаком (і під час підйому, і під час спуску) - потрібно мати неабиякі нерви, щоб витримати цей найбільший в історії людства атракціон.

Лідери проекту - Крістіан Фон Бенгстон (стоїть), Петер Медсен (в трубі)

Frumpykvetchbot писав про перебіг роботи протягом пів-року (19 сторінок дискусії) - прочитайте, якщо у вас є час - це дуже цікаво. Як вони вирішували технічні труднощі. скільки часу потрібно щоб отримати у місцевої влади дозвіл на політ ракети у космос, як їм допомогли цигани, що вкрали з ангару - разом з кольоровими металами - і перший прототип літального модуля.

Нарешті, як вони і планували, через п"ять днів відбудеться перший тестовий політ (із манекеном замість космонавта). Читайте подробиці та оголошення на їх сайті, http://www.copenhagensuborbitals.com - там ще купа цікавої інформації

Морську платформу для старту назвали "Спутник"

Отже, 31 серпня має відбутися перший запуск. Ракета стартує з моря, з морської платформи-катамарана, яку вони побудували спеціально для запуску своїх ракет. На платформі місця мало, тому вони будуть спостерігати за стартом із свого підводного човна (корисно мати таку річ у хазяйстві, чи не так?)

Саморобну морську платформу до місця пуску відбуксує саморобний підводний човен

Не менш захоплюючим є те, що над проектом працюють добровольці, які не отримують зарплатню. Фінансування зі сторони у них не було до самого останнього часу. Лише два дні тому, коли інтернетом пішла вістка про безумних данців, люди почали робити пожертви (наразі, хлопці і дівчата з "Копенгаген саборбітал" отримали близько 50 000 євро через свій веб-сайт)

Тобто, у них дуже гарний талант менеджерів (крім того, що вони технічні генії).

Модуль "Тихо Браге", з манекеном всередині. Зверніть увагу, на чому вони його тримають, щоб було легко повертати на будь-який кут. Ці хлопці - генії!

На мою думку, це найбільш мотивуюча історія з усіх, що траплялися за останній час. Ще один приклад того, як люди в групі, орієнтованій на спільну мету - здатні зробити все що завгодно.

Ця історія також підтверджує ще один модний тренд - подібні амбітні проекти раніше були доступними лише для супер-держав або мега-корпорацій, але зараз можуть бути реалізовані невеликими командами людей, завдяки доступу до знань через інтернет та наявності дешевих інструментів для складних робіт.

Ось так виглядає Центр Керування Польотами. Секондхендове табло їм подарували прихильники

Ще один рецепт для успіху - добре почуття гумору. Як сказав один з лідерів проекту, Петер Мадсен, стосовно першого пуску, що відбудеться 31 серпня: "Може статися одне з трьох: відбудеться падіння, або ракета полетить більше швидкості звуку, або ми не зможемо запустити її через погоду. Якщо це буде падіння - сподіваюся що це буде таке падіння, на яке буде приємно подивитися."

Він знає про що жартує - саме він має стати у майбутньому першим данцем, що полетить в космос.

технології космос

Знак гривні
Знак гривні