Ч

Чудова ідея для сеанса зроби-сам: наліпки-попередження про погану журналістику

Різноманітні комісії з моралі намагаются оцінювати медіа-продукти, і визначати за нас - чи можемо ми дивитися той чи інший фільм. Водночас, британський комік Том Скот вважає що не менш важливим для суспільства є попередження з приводу неправдивої, замовної або просто непрофесійної преси.

Він розробив ряд наліпок, які варто взяти на озброєння і нам - більшість українських газет та журналів отримали б такі "відзнаки" на кожну сторінку. А вже екран телевізора був би заліплений ними до повної відсутності зображення, напевне.


Ось так виглядає весь макет, оригінал можна зкачати тут, в форматі pdf. Наліпки ріжуться, а потім їх порібно приклеїти на статтю, що підходить за змістом.



Напис на наліпці: "УВАГА! Статистичні дані, результати опитувань та цифри в цій статті проплачені PR-компанією".



Напис на наліпці: "УВАГА! Ця стаття, базово, є просто прес-релізом, з яким зробили копі-пейст



Напис на наліпці: "УВАГА! Медичні твердження в цій статті не підтверджені хоч якимось незалежними дослідженнями



Напис на наліпці: "УВАГА! Ця стаття базована на анонімних чутках



Напис: "УВАГА! Щоб встигнути до дедлайну, новина була сп;%:?джена з іншої інформаційної агенції



Теж ситуація, яку часто можна помітити: "УВАГА! Для того, щоб не псувати стосунки з джерелом, в цьому інтерв"ю не було задано незручних питань.



Теж знайомо, аж смішно: "УВАГА! Журналіст замаскував свою власну точку зору за фразами штибу "деякі люди стверджують, що ..."



Персонально я вважаю, що це найкраща наліпка: "УВАГА! Журналіст не має жодної уяви, про що він пише



Чи є талановиті дизайнери, які можуть зробити таке ж саме, тільки з написами українською? І ще одне - які нові попередження варто розробити для нашої преси, крім наведених в оригінальному макеті?

преса змі

Знак гривні
Знак гривні