А

Атака iPhon'ів ( як гламурний телефон знищує звичні земні ландшафти)

Розглянемо один з прикладів використання iPhone - такий собі Джиммі Штемп шукає через броузер в своєму телефоні місце у Брукліні, щоб випити кави. Уявіть на хвилинку, скільки земних ландшафтів пов`язано з цією простою операцією!

Автор: Роберт ХОЛМЗ, m.ammoth.us

Переклав: Славко ДАВИДЕНКО

А. ВИРОБНИЦТВО: МОБІЛЬНИК ЯК ГЕОЛОГІЧНИЙ ЕКСТРАКТ

Перш за все, iPhone можна розглянути як геологічних екстракт, відстежуючи шлях від гаджета-в-руці до прямого впливу мобілки на поверхню Землі – варто лише згадати дві з найвідоміших ланок у цьому ланцюзі:1. що потрібно для його ефективного використання, та 2. шахти і заводи, які породили цей пристрій.

ШАХТИ (видобуток)

Фото 2 Ред Дог Майн аеропорт, розташовані поблизу Коцебу на північному заході Аляски, Google Maps.

Фото 3 Ред Дог Майн, фото Flickr-юзера Лі Броді.

Фото 4 Плавильні потужності Тек. Трейл, Британська Колумбія, Google Maps.

Один екземпляр iPhone містить 135 грамів матеріалів: „нержавійка”, пластик, скло, літій-іонний акумулятор, і, можливо, найважливіше для тактильного досвіду власника iPhone - сенсорний дисплей вагою 12,5 грама, менше однієї десятої загальної ваги пристрою.

Щоб „вловити” рухи пальців користувача, у сенсорному екрані використана технологія "Проект Захоплення Дотику”, яка реєструє рух і силу натиску зарядженими смугами прозорого індію з оксидом олова (In2O3 і SnO2).

Ключовим та найдорожчим компонентом цього рішення є рідкісний метал індій, який не добувають безпосередньо, а, зазвичай, отримують як цінний побічний продукт при переробці цинкових руд (хоча через зростання попиту і обмежену пропозицію, все частіше вдаються до його видобутку з металобрухту).

Канада є одним з провідних постачальників індію. Країна виробляє близько п'ятдесяти тонн на рік, більше – лише в Китаю (330) і Японії (60). У Канаді найбільшу кількість індію виробляє один завод Тек Росорсез у Trail, Британська Колумбія.

Завод обробляє цинкові руди з кар’єрів Ред Дог на північному Заході Аляски. Подібні добувні потужності та нафтопереробні заводи, розкидані по всьому світу – у згаданих країнах, а також в Південній Кореї, Бельгії, Росії, Перу, -- всі вони входять до „ландшафту екстракції” iPhone.

ЗАВОДИ (збирання)

Фото 5 Обєкт Хон Хай у центрі зображення, захищений водоймами на півночі і заході, і великим шосе на сході, Google Maps.

Фото 6 Співробітники відпочивають на баскетбольному майданчику на території комплексу; фотографія Джейсона Діна.

Хоча Apple тримає в таємниці ланцюги матеріало-постачання і збирання iPhone, Reuters і Wall Street Journal стверджують, що iPhone збирають на величезному заводі Шензен, Хон Хай Пресішн Індастріз, науково-технологічний парк Лонгуа. За стінам і контрольно-пропускними пунктами парку працює більш як чверть мільйона людей. На місті компанії площею в одну квадратну милю розташувалися заводи, гуртожитки, лікарні, ресторани, банк, баскетбольні майданчики, офісні блоки, кафе...

B. РОБОТА: фізичні сліди НЕВИДИМОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ

Хоча акт знаходження трьох кафе в Брукліні дійсно залежить від оперативної спроможності iPhone взаємодіяти з тим, що часто називають "невидимою інфраструктурою - місцеві дані, телекомунікаційні мережі, огляди, новини, зображення, інформація "- ця невидима інфраструктура, все ж, простежується за слідами її впливу на ландшафт1.

1 Мабуть, варто зазначити, що ця інфраструктура -- не більш і не менш "реальний" ландшафт iPhone, ніж соціально-створені нашарування даних, вражень і віртуальних чуток, вікном до яких є iPhone.

СЕРВЕРНІ ФЕРМИ (УЗАГАЛЬНЕННЯ)

Фото 7 Дата-центр Google у Даллесі, штат Орегон, фото Мелані Коннер для New York Times.

Майже неможливо визначити, які конкрентні серверні ферми Google задіяні у нашому пошуку інформації про кав'ярні.

Оскільки Google, як і Apple, тримає в таємниці деталі фізичного розташування своєї нематеріальної продукції, публічно відомо місця розташування менше половини американських дата-центрів компанії: п’ять з них в Каліфорнії, два в Орегоні, два в Джорджії, три у Вірджинії, по одному - у Вашингтоні, Іллінойсі, Техасі, Флориді, Північній та Південній Кароліні, Оклахомі та Айові.

Перший з такий дата-центр у Даллесі, штат Орегон, "включає три будівлі власне дата-центрів по 68680 квадратний футів кожен, адміністративну будівлю в 20000 квадратних футів, гуртожиток для співробітників на 16000 квадратних футів і 18000 квадратних футів об'єктів для охолодження серверів".

Фото 8 Перша ферма серверів Google, Даллес, штат Орегон, фото Bing Maps.

Як й інші центри Google об'єкт у Даллесі споживає величезну кількість електроенергії (за різними оцінками від 50 до 100 мегават - приблизно одна десята чи двадцята потенціалу середньої американської вугільної електростанції). При цьому виділяється приблизно така ж кількість тепла. Це вимагає розміщувати центри біля достатніх для охолодження серверів джерел води.

Фото 9 Зображення з відео туру Google по своїх серверних майданчиках, прінт-скрін Стівен Шенкленд / CNET.

Всередині, центри обробки даних заповнені стандартними контейнерами, в кожен з яких упаковано більше тисячі окремих серверів на дешевих x86 процесорах. Контейнери - це анонімні працівники ландшафтів даних, нервові центри міських агломерацій США, з їх стандартною і нудною прямолінійністю, здавалося б, відсутністю будь-якої прив`язки до географії, але з відчутним впливом і залежністю від матеріально-технічної логістики водойм, джерел енергії та магістралей передачі даних.

СТІЛЬНИКОВІ МАЧТИ (ПЕРЕДАЧА)

Фото 10 Замаскований антенний масив у Брукліні, фото Flickr-юзера drewva.

Фото 11 Одна з найпоширеніших у Брукліні стільникових типологій – масив антен на водонапорній вежі; фото flickr-юзера erikthered.

Фото 12 Стільникова вежа компанії Краун Атлантік, одна з найближчих зареєстрованих антенних веж біля кафе

Матеріали добуто, об'єкт зібрано, дані обробляються -- останній крок цього короткого туру -- передача даних з серверних ферм окремим телефонам, крок, можливий завдяки всюдисущим вежам стільникового зв’язку і антенам. Швидкий пошук по AntennaSearch.com, бази даних дозволів і реєстрацій веж передачі даних та антен, знаходить шістсот сім антен і сімдесят дев'ять башт у радіусі двох миль від району (Park Slope), де цей пошук розпочався - саме тут наш герой намагається знайти кав'ярню через інтернет і iPhone

Знов-таки, практично неможливо сказати, який з цих передавачів працює як "базова станція", або центральна стільникова точка для пошуку, який розпочався всередині мережі – всі області стільникового охоплення відображаються на карті як клітини. Низьке енергоспоживання і широкий діапазон частот дозволяє багатьом телефонам працювати без інтерференції у правовій фікції, яка поділила на сектори саме повітря – наповнене хвилями зв`язку.

Можна лише спробувати вгадати, яка з структур могла б взяти на себе трансляцію його пошуку: одна з протезо-подібних антенних решіток, що чіпляються за дахи і водонапірні башти, або (що набагато рідше в Брукліні) стандартні башта, яка височіє над бейсбольними полями.

Чи задумувалися колись ви, як саме мобільний телефон, той що лежить у вас в руці, радикально змінює поверхню Землі?

зв'язок майбутнє технології інозмі

Знак гривні
Знак гривні