Г

Гіркота перемоги. Онлайн-репортаж зі штабів Тимошенко і Януковича (1:45 - Янукович говорить як Ющенко - про примирення і об'єднання)

1:40 Янукович обіцяє задовольнити всіх - "Чтобы каждый гражданин Украины чувстовал себя уютно".

Відео без п'яти хвилин президента України можна подивитися тут. Говорить про об'єднання і дякує Господу Богу - як Ющенко в кращі часи.

1:20 Колесников травить байки з журналістами. Оскільки нічого цікавого не говорить, співрозмовників у нього залишається все менше. Та й зал вже майже порожній.

00:55 Замість обіцяного брифінгу для преси Віктор Янукович зустрічається з мільярдерами. Кореспонденту Gazeta.ua вдалось поспілкуватись з Віктором Пінчуком, який приїхав з російським олігархом Віктором Вексельбергом у супроводі декількох охоронців.

Зараз Віктор Янукович і Рінат Ахметов засідають на 9-ому поверсі. Туди ж піднявся і Пінчук з Вексельбергом.

У ресторані готелю за одним столиком сидить ще один російський бізнесмен Вадим Новинський, Василь Горбаль, Генадій Васильєв, Сергій Ківалов. Вони п'ють пиво.

0:49 За одним із „стоячих” столів Борис Колесников неформально спілкується з журналістами. Курить сигарети слімс.

Колеги намагаються за милою розмовою витягнути з регіонала сенсацію. На всі запитання Колесников відповідає жартами:

- Хто буде новим міністром закордонних справ?

- Я думаю, Луценко. У него очень серйозный международный имидж.

- Куди пошлють Ганю Герман?

- Вона справиться з будь-яким міністерством, особливо гуманітарного блоку.

0:20 На вході в зал з „голубим огоньком” демонтували металошукачі. Очевидно, Януковича з „новою” заявою не буде.

23:30 На плазмах в прес-центрі крутять „переможне” відео з жорсткою критикою Луценка. Щойно приїхали Герман і Колесников. Анонсований брифінг таки відбудеться.

22:56 В прес-центрі Януковича починає бути нудно. З нардепів присутні Шуфрич і Попеску. Журналісти по трохи залишаю „ІнтерКонтиненталь” – хто побіг до Юлі, а хто – в ЦВК.

Згідно з графіком роботи прес-центру, опівночі заплановані брифінги. Кажуть, що може приїде Янукович з „новою” заявою.

До речі, „голубой огоньок” веде В’ячеслав Піховшек.

23.15 Після від’їзду лідера в прес-центрі стало якось мляво. Охоронці на вході до залу, де віщают топи, вже не така пильна, тому мене навіть не зупинили, коли я „запищав” на металошукачі.

Всередині – картина маслом. За столиками сидять лідери ПР, до яких час від часу підсідає журналіст і щось розпитує. Все це трансується на плазми в залах. Виглядає це як якийсь „голубой огоньок” :) (не через колір скатертин на столах, а у зв’язку з форматом).

Ветерани вже пересіли в зал до лідерів. В головному залі виникли дві черги. Перша – до гардеробу, друга – до шинквасу з кавою.

В медіа-румі, з якого пише кореспондент ZaUA.org, теж мляво. З усіх сторін – російські журналісти, які спілкуються з ідеальним масковскім акцентом.

На великому екрані – прямі трансляції виборчих марафонів. Коли лунають заяви бютівців про фальсифікації і всьо такоє, дехто з московських колег неприховано глузує з них.

Загалом зарубіжних журналістів на порядок більше, ніж українських.

22.44 Під мляві і поодинокі оплески з залу виходить Віктор Янукович. „Віктар Фьодарич, ми вас паздравляєм”, - доноситься з натовпу істеричний жіночий голос.

Кандидата доганяє наповп журналістів, який з усіх сторін обхопили охоронці. За Януковичем поспішають Ганна Герман і Олександр Лавринович.

22.25 Люди, схожі на ветеранів (очевидно Афганістану, бо для ветеранів Другої світової вони замолоді) окупували один із столиків в залі. Двоє з них в камуфляжі, інші два – в костюмах, але з орденами.

На кожному столику (вони штибу радянських пивних – за ними можна тільки стояти) прапорці з надписом „Янукович наш президент” і навіть прапорці з надписом „Прес-центр Віктора Януковича”. От марнотрати!

Гришко вальяжно ходить по залу. Далі за столом сидять Таїсія Повалій з Ліхутою.

22.20 Микола Азаров і Юрій Мірошниченко покидають ІнтерКонтинетал. Перший на останок хриплим голосом відмовляє журналістці в коментарях.

Перед цим „яників” відвідав посол Російської Федерації Зурабов. Його зустрічав Нестор Шуфрич.

„Женичка, поздравляй нас”, - чмокає в щічку одного з журналістів нардеп Олена Бондаренко. Потім відводить його в сторону і починає про щось серйозно шепотітися.

Поруч Дмитро Джангіров нервово .....шукає по телефону ВІРШІ ЧЕХОВА: „А есть где-то стихи Чехова?”, - питає в когось по телефону.

21:55 Наш кореспондент повідомляє, що до штабу Партії регіонів з`явився Борис Колєсніков.

Прес-центр Януковича просто напхом напханий плазмовими телевізорами, на якиx висить заставка „Україна для людей”.

21:20 Біля одного зі столів поважно курять люди, схожі на ветеранів – з орденами і в камуфляжі. Молодий працівник штабу навіть поступився місцем, щоб кореспондент зміг попрацювати з нетом.

Микола Вересень смачно затягнувся сигареткою слімс. Поруч з посмішкою на всі 33 пробігла "юморная треш-звєзда" – один із дуету „кроликів” Моєсєєнко-Данілєць (той, який високий і худий).

20:50 В шикарних залах починає бути тісно і душно. Журналісти п’ють каву, курять і пригощаються бутерами.

Починають підтягуватися нардепи. Відомих роздирають новинарі, а НЕтопи тусуються по залу.

20:20 Кореспондент ZaUA.org постояв у черзі за кавою і піжонськими бутербродами.

Поруч журналіст Піховшик п’є "Моршинську" і розмовляє по телефону. На ньому піджак, який от-от лусне під натиском живота.

До речі, про бутери: їх два види – одні з м’ясом і листями салату, інші – з сиром і телятиною. Смачно.

20:00 В штабі Януковича аншлаг. Купа народу - від британського посла Лі Тернера, який постійно пише щось у КПК, до кремлівського рупора Сєрґєя Маркова.

В штабі Януковича працював Юрій ПАЛІЙЧУК

01:30 Під час прес-конференції Tимошенко тремтячим голосом закликала своїх прихильників битись за кожен дорогоцінний голос.

Це звучить як усвідомлення можливості поразки (ВІДЕО).

Але варто відзначити, що очікуваний розрив у 10-15% насправді значно менший - 7% і наразі він зменшується. Буде що рахувати на предмет фальсифікацій.

Нагадаємо, що станом на 1:30 ЦВК опрацювала 30,41% протоколів. За кандидата у президенти Віктора ЯНУКОВИЧА проголосували 50,79% виборців, за ТИМОШЕНКО – 43,77%.

Не підтримали жодного з кандидатів - 4,34%.

01:00 Обіцяного брифінгу від Турчинова не відбувається і не відбувається... Журналісти потроху розходяться звідтіля - схоже, штаб Юлії Володимирівни на сьогодні завершив свою роботу.

Штаб Юлі відзначився хорошою кавою. Були гарні закуски, але - на відміну від першого туру - алкоголю не наливали.

Загалом в штабі Тимошенко майже нікого із впливових політиків не було. Промайнули Томенко і Тарасюк.

Томенко чомусь був із охоронцями і - як не дивно - небагатослівно і швидко зник, перед цим поскаржившись, що "в "Інтерконтиненталі" вже бухають".

00:45 Журналісти очікували більшого і дещо розчаровані в'ялістю штабів. Також бютівці не виконали обіцянку Тимошенко щогодини інформувати про паралельний підрахунок голосів.

До преси ставилися дружелюбно, особливих труднощів при проході в штаб не виникало. Як і в штабі ПР, журналісти могли користуватися Wі-Fі.

00:05 Тимошенко, яка керувала нарадою прибічників поверхом вище, поїхала з прес-центру у стилі Андрія Портнова - вийшла з ліфту і стрімко пішла до виходу, де її чекав "мерседес".

"Як настрій?" - закричали журналісти. "Бойовий!" - відповіла Тимошенко, сіла в авто і поїхала, більше нічого не коментуючи.

Зараз чекають Турчинова, який має розповісти про порушення з боку Партії регіонів.

23:35 Ті ж грузини, які ганялися за Тимошенко з питанням про "защищат результати", тепер питають у Турчинова, чи буде новий Майдан. Той уникнув відповіді:

"Нам треба проаналізувати офіційно підраховані результати з точки зору вимог закону..."

Турчинов, схоже, рознервувався. Якщо кореспонденту ZaUA.org не почулося, то він сказав таке: "У випадку, якщо на дільниці розрив складе більше 10%, я визнаватиму вибори фальсифікованими".

23:10 Юлін зам Турчинов: "На вибори прийшли 85% виборців: з них 46% за Юлю і 46% - за Януковича".

22:30 У штабі Тимошенко радіють: "Путін привітав Януковича, а це - ознака провалу".

Загалом в штабі БЮТ настрій такий: усі знали, що Янукович лідирує, але навіть в бютівці не думали, що розрив буде такий малий.

Тепер багато симпатиків Тимошенко бояться, що країну чекають безкінечні мітинги, суди, блокади...

Водночас звучать звинувачення тих, хто проголосував проти обох кандидатів, у тому, що вони сприяють можливій перемозі Януковича. Думається, що найближчими днями це стане основною темою флуду і срачу в коментах.

22:10 Тимошенко не захотіла відповідати на жодне з питань журналістів, але й прощатися теж не стала.

Коли вона йшла з прес-центру на нараду з однопартійцями, то хтось із іноземних журналістів вигукнув їй вслід: "Юля, гудбай!".

На це прем'єрка широко усміхнулася і сказала: "Нєа!"

22:00 З'явився юрист Андрій Портнов, який курує роботу виборчого штабу Юлії Володимирівни з ЦВК. Він проігнорував журналістів, силувано посміхаючись, і зник у ліфті.

21:50 Грузинські журналісти бігли за Юлією Володимирівною та кричали: "Юлія Андєєвна! Юлія Андрєєвна! Можно вопрос?"

"Как ви будетє защіщат результати?" Тимошенко не зупинилася.

21:10 Тимошенко з ностальгією згадала Майдан-2004:

"Країна пам'ятає такі часи, коли не тільки проголошували президентів, навіть видавали їм посвідчення, а ще їх вітали й інші президенти. А потім доля складалася зовсім по-іншому!"

21:00 У "Хаяті" з'явився депутат від БЮТ Ляшко - він у піжонському пальто, ще більш піжонському шалику і - як завжди - зі здивованим виразом обличчя.

20:45 Турчинов не захотів назвати лідера, тому що "не хочу називати соті долі відсотків - інтрига зберігається!"

Зам Тимошенко повідомив, що "ми відвоювали Закарпаття - 49% проти 39% на користь Тимошенко, і тільки в Мукачевому Балога попрацював на Януковича".

Потім Турчинов назвав Київ "серцем України, в якому 65% на 25% - і це повна поразка Януковича".

20:30 У своєму виступі перед журналістами Турчинов натякнув на те, що ще не все втрачено: "Зафіксований розрив знаходиться в межах статистичної похибки".

Політтехнолог Тимошенко Олег Медведєв зізнався, що добре було скасувати в бюлетенях графу "Не підтримую жодного кандидата".

20:00 Людей у "Хаяті" (готель між Михайлівським і Софіївським соборами, у якому міститься прес-центр Тимошенко) не так багато, як у Януковичевому "Інтерконтиненталі".

Годують у Тимошенко переважно бутербродами - в першому турі було шикарніше!

Цього разу у Тимошенко не наливають. А от у прес-центрі Януковича, як повідомляють колеги, з цим проблем немає.

19:50 Депутат від БЮТ Юрій Кармазін розповідає, що "ще буде явка, ще прийде молодь" - і це за 20 хвилин до закриття дільниць.

Звучить не дуже переконливо, але Кармазін і не намагається бути особливо переконливим.

В штабі Тимошенко пив каву Антон ЗІКОРА

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка.

Щоб зробити пожертву щомісячною перейдіть сюди. Будь ласка, повідомте нам про ваш внесок на пошту texty.org.ua()gmail.com

Знак гривні
Знак гривні