Н

Наше найкраще усе: 10-хвилинний путівник матеріалами сайту ZaUA.org за 2009 рік

Ми обрали статті, про які варто ще раз нагадати і новим, і постійним читачам сайту. Статті обиралися просто - за кількістю переглядів. Так що насправді за цей по-справжньому відкритий список (на відміну від списків депутатів), проголосували саме ви - натискаючи ліву клавішу вашої мишки і клікаючи на лінк.

Надра сайту досліджував: Анатолій БОНДАРЕНКО

Рекордсменом по переглядах став серпневий матеріал «Вона - працює», в якому йшлось - правильно - про "Вону". Це був один з перших матеріалів, присвячених передвиборчій рекламі кандидатів у президенти. Варто зауважити, що всі подібні статті користувалися увагою читачів - схоже, що ми таки найбільш політизована нація в Європі!

Текст з другим результатом відстав від лідера незначно. Це розмова у формі чату, що початково відбулася у коментарях. Там Світлана Пиркало просвіщала Антона Зікору щодо Майкла Джексона. Відкриті уроки виявилися мега-популярними. Ще б пак, кому не цікаво дізнатися про те, що "Це не Майкл Джексон помер. Це померли 80-ті. Остаточно померли піджаки з підкладними плечима. Бльостки і лосіни. Діскатєки із блискучими кулями. Майкл Джексон - це остаточний кінець ЕПОХИ, і для покоління вісімдесятих на Заході це - перша ознака середнього віку, а за ним старості, яку не можна заколоти ботоксом, запити віагрою чи занюхати кокаїном..."

Третє місце - про скандал на програмі «Шустер.live», коли у студію ввірвалися депутати-регіонали і не давали слова Шустеру. В інших місцях також були репортажі про подію, і при тому значно більш детальні: однак наш матеріал на цю тему з'явився одним з перших.

Після чергової акції, "із яких мені запам'яталися чомусь зовсім не обличчя", Світлана Пиркало поставила немало питань до організації FEMEN. Між тим морозостійкі дівчата заснували новий тренд - до них були лише "співаючі труси", а тепер є труси "протестуючі".

За дивною примхою випадку поруч з веселими напівоголеними псевдофеміністками розташувалася контраверсійна, соррі, дискусійна стаття на захист дій Нацкомісії з моралі: "нацкомісія із захисту моралі – це не рудимент тоталітаризму,... а такий же необхідний орган влади, як міліція чи МОЗ, котрі запобігають поширенню різного роду зарази."

Знов таки, стаття волкі, сіські i Путін, + де є багато фотографій з кошерного, соррі, канонічєского байк-фестивалю у Севастополі із сеансами стриптизу, притулилася до Нацморалі знизу.

Громадяни назбирали більше мільйона на пам'ятник Мазепі. Скидається грішми вся Україна, але мер Полтави та облрада вперто робить усе, що пам'ятника не було.

В статті Олега Коцарева "Алкоголь, секс, епатаж" можна дізнатися, що на письменників періоду розквіту укрліту 20-х років знайшлась своя "нацкомісія з моралі", в результаті чого відродження стало "розстріляним".

Сенсаційне АУДІО від Зікори - телефонна розмова між "братами Тедеєвими" прослухало майже 3000 людей, і такі да, воно того варте!

Начальник ГОУ Генштабу Ігор Кабаненко розказав нам в інтерв'ю, що в 2009 році "армія не отримала грошей, на які можна купити 50 бойових літаків". Тема недофінансування єдиного союзника української держави - нашої армії - турбувала нас протягом року досить часто. Як доказ, подивіться скільки у нас було матеріалів за тегом "армія"!

Євген Лакінський, наша людина в Квебеку, розкрив багатьом очі на те, що "двомовна Канада" була i залишається утопiєю. Двомовними є лише 17% населення - переважно ті, хто в побуті розмовляє французькою. Висновок автора суворий і простий - у ситуацiї офiцiйного бiлiнгвiзму виживає лише одна мова: сильнiша.

"Катерина Заїцька своїм волоссям відлякує диких кабанів", "Лисий їжак схожий на картоплину"(рубрика "Наука"), "П’ятеро борсуків напали на людей", "В Аліни Гросу мавпа вкрала труси". Заголовки з "Газета по-українськи" просто порвали читачів сайту на шматки. Судячи по кількості репостів у твіттері, в інтернеті також - це був найбільш вірусний матеріал. Читайте ще раз і насолоджуйтеся!

Напевне, автори "Газети по-українськи" придумали б шикарну назву і для сповіді людини, що пережила захворювання каліфорнійським грипом, і бачила уві сні свій похорон. Наприклад так: "Після «Таміфлю» відчуття - наче накурився". Або щось з цього: "Важко було ковтати слину", "В лікарні місць не було, поклали по блату". Однак матеріал надрукували все-таки ми, а не ГпУ.

Павло Солодько здогадався зробити простий хід, до якого не додумався жоден інший автор чи видання. Перед Покровою Пресвятої Богородиці - святом українського війська - він сходив в архіви СБУ та відсканував агітаційні документи УПА - листівки і плакати, що понад 60 років лежали за закритими дверима. Читачі оцінили, матеріал виявився дуже популярним.

"Тарас Бульба нагадує мені наших політиків" - каже Богдан Ступка у інтерв'ю для нашого сайту. Той самий Ступка, який "наше все", і який водночас не повстидався зіграти головну роль у відчутно антиукраїнському фільмі режисера Бортка. Найкращий український актор не розуміє, де у фільмі можна угледіти росіян - "адже тоді й Росії ще не існувало!" І, звичайно, такими аргументами тепер уже він сам нагадує наших політиків.

Один з наших постійних авторів - Іван Мельник - наполягає, що у питанні державної мови компромісів бути не може. Cтаттю, названу по-сталінськи "Дерусифікація України: ні кроку назад", читачі обговорювали довго і з великим задоволенням.

Коротке і зрозуміле пояснення текстів з великою кількістю букв, особливо політичних, буває дуже корисним. Що і підтвердив успіх статті "В чому суть домовленостей між ПР і БЮТ", у якій йдеться - правильно! - про суть домовленостей між ПР і БЮТ для створення "широкої коаліції". Остання, щоправда, так і не відбулася.

Антон Зікора, фахівець з оріфлеймів та інших мережевих амвонів, записався у блок Володимира Литвина, для того щоби перевірити як сердиті методи продажу косметики без реклами та офісів можуть працювати у політиці. Із зрозумілих причин, експеримент до кінця довести не вдалося - хто б тоді нам писав тексти на сайт? Однак результат все одно виявився цікавим.

У 2009-му році хлопці із нікому невідомому гурту Los Colorados з Тернополя, в`їхали на тендітній спинці Кеті Перрі до усесвітньої популярності, поки що у YouTube. Їхній рімейк на пісню співачки Hot'n'Cold набрав там мільйони переглядів і тисячі коментарів – таким не може похвалитися жодна інша українська команда! Самі вони переконані, що грають алко-рок. Вибачте, агро-рок.

Пані та панове! На почесному останньому місці у гарячій двадцятці сайту ZaUA.org - одна із серій ріаліті-шоу "7 днів у морській піхоті". Рукопашний бій, навчання та кухня - третій день у Феодосії.

Ну і на закуску - згадка-заохочення, тобто розповідь про статті які майже потрапили в список найкращих, але трохи не дотягнули.

Історія святого УПЦ (МП) преподобного Амфілохія, котрий був прихильником незалежності, лікував бійців УПА і молився за висланих у радянські концтабори

Проти мракобісся: візьмемося за руки, друзі! А то буде так, як в Росії, де купа академіків приїздить вчитися у мега-шахрая, а в прайм-таймі ОРТ інший проходимець пропонує лікувати діабет присіданнями. Автори статті "Нове середньовіччя: суспільство проти вакцинації і ГМО" - науковець та видавець, намагаються відповісти на питання чому в Україні розквітають псевдонаукові медичні практики, а медіа-простір насичується конспірологічними теоріями та ідеями.

Супер-дискусійна стаття, Ідеологія інтегрального націоналізму шкодить. Краще творити культуру, ніж героїчно вмирати, викликала чи не найбільшу дискусію у нас на сайті. Її приклад доводить: часто поставити влучне питання важливіше, ніж отримати на нього остаточну відповідь.

Історія про те, як непрофесіоналізм українських ЗМІ, у першу чергу головних каналів ТБ, створив у інфорпросторі віртуальний міжетнічний конфлікт: Марганець: після погрому, якого не було.

У п'яту річницю Помаранчевої революції редакція склала рейтинг важливих речей, які приніс нам Майдан-2004 - ми включили сюди як позитивні, так і негативні пункти. Гарна підсумкова стаття Що змінилося за 5 пост-революційних років.

сайт редакційне

Знак гривні
Знак гривні