В

В Ірані почалася Інтифада?

Є всі підстави говорити про те, що в Ірані почалося дещо схоже на Інтифаду палестинців в середині 90-х років в Ізраїлі - постійні сутички з правоохоронцями, акції непокори, саботаж. Період тиші, що продовжувався після протестів які відбувалися влітку після виборів, закінчився.

Верховний лідер Ірану аятолла Хаменеї припустився дуже важливої помилки:

По перше, за його рішенням басиджі (ополченці), атакували віруючих, які зібралися на честь свята Ашура (поминання імама Хусейна, вбитого в 680 році в Кербелі). Атаковані були як представники опозиції, що брали участь у поминанні, так і пересічні віруючі, що не мали відношення до опозиції.

Наступного дня сили, що підпорядковуються Хаменеї, поглибили протистояння і атакували віруючих в мечеті Сеййед, в Ісфахані. І побили всередині мечеті значну кількість людей.

Те, що Верховний лідер Ісламської республіки віддав наказ про насильство проти ісламських інститутів - йде проти самої основи поточного устрою Ірану.

Все наростаючі атаки офіційної влади проти публіки, мечетей, та релігіозних членів спільноти створює ядро необхідної опозиційної ідеології, та легітимізує опозицію.

Більше того, режим зробив ще одну помилку - брутальні атаки під час одного з головних шіітських свят вивели на вулиці десятків іранських міст тисячі протестуючих, і часто непокора перетворювалася у вуличні бої, коли проти справжніх куль поліції та басиджів використовуються трохи менш вагомі, але аргументи у вигляді арматури та каміння. Це може призвести до зниження моралі і бойового духу прихильників діючої влади.

Дуже велику роль, як і влітку, під час протестів грають іранські жінки. В цікавому блозі ЖЖ-користувача anoushe можна ознайомитися із великою кількістю фото-матеріалів по темі. Від її подруги з Ірану стало відомо, що гасло "на тарсін,на тарсін ма хаме ба хам астім" (не бійтеся, не бійтеся - ми усі разом) перейшло у гасло навпаки: "Бетарсін!Бетарсін! ма хаме ба хам астім!" - (бійтеся, бійтеся - - ми усі разом!) - і це вже погроза владі.

Фотоальбом anoushe: http://s481.photobucket.com/albums/rr173/anna_anoushe/Demonstracii/

Поки що з відео та фото, що надходять з місця подій, видно що протестуючим, принаймні частково, вдається запобігати випадків самосуду над представниками влади. При тому, що кількість жертв серед опозиціонерів зростає.

Більше того, позавчора було вбито племінника головного опозиціонера, Хусейна Мусаві. Тепер його похорони, так само як 7-й день після смерті загрожує перетворитися у чергові масові заворушення, демонтсрації та сутички з поліцією. Ще більше людей буде вбито (вже є повідомлення про не менше ніж 10 жертв) та заарештовано, що призведе до подальшого розкручування маховика протестів.

Ситуація для офіційної влади є скрутною також через важку економічну ситуацію в країні, яка в останні місяці погіршується.

Варто зауважити, що напруга в іранському суспільстві, після протестів улітку не зменшувалася. Нижче ви можете побачити один з видів протесту, притаманного сьогоденному Ірану - на багатьох банкнотах там можна побачити, як саморобними штампами ставиться символ опозиції - рука з "вікторією", та гасло, спрямоване проти офіційної влади.

іран протест

Знак гривні
Знак гривні