4

40 речей, які стали непотрібні завдяки інтернету (від музики до Януковича)

Вже 15 років інтернет є поширеним у повсякденні: й він приніс у наше життя величезні зміни – як позитивні, так і негативні. Завдання, на виконання яких колись йшло кілька днів, зараз можна виконати за лічені секунди, і водночас традиції та вміння, які розвивались упродовж століть, стали зайвими. Метью Мур із британської "Телеграф" уклав список речей, які були вбиті стрімким поширенням нових технологій зв'язку - починаючи з товарів і бізнесових схем, і закінчуючи життєвим досвідом і звичками.

Список уточнювала: Оксана ДУТЧАК

Чи погоджуєтесь ви з цим переліком списком? Які ще приклади приходять вам в голову? Ви можете пропонувати свої варіанти в коментарях - щоб удосконалити.

1. Мистецтво ввічливої незгоди

Хоча безглузді ролики з YouTube можуть і не бути репрезентативними, інтернет беззаперечно вплинув на манеру ведення суперечок. Cхоже, що найбільш бурхливі секції блогосфери не можуть сприймати відмінності в поглядах - і як ви не пробуєте логічно дискутувати, вас просто і без комплексів пошлють на три літери.

2. Страх, що ви єдина людина, якій байдужа смерть чергової знаменитості

Twitter став збіркою жартів про мертвих знаменитостей. Позбавлений смаку, він є чимось протилежним до «оплакування фанатами». Тож якщо вам усе одно, що зі смертю чергової зірки радянського кінематографу "відійшла ціла епоха", ви вже не почуватиметеся незручно в середовищі фанів.

Половина світу оплакувала смерть короля поп-музики. Іншій половині

було все одно

3. Прослуховування всього альбому тієї чи іншої групи

Сингли в інтернеті можна розглядати двояко.

З одного боку, більше немає потреби вислуховувати вісім посередніх треків для того, щоб насолодитись одним хорошим.

З іншого, чи отримують окремі неперевершені альбоми (як от, скажімо, радіохедівський Amnesiac) ту увагу, на яку вони заслуговують?

4. Пунктуальність

До початку епохи мобільних телефонів люди мали приходити на зустріч у попередньо домовлений час.

СМСка, в якій ви за 5 хвилин до домовленого часу повідомляєте друзям "Zapiznyuyus' na 15 xvylyn", є прикладом марнотратної неввічливості епохи комунікацій.

5. Підліткові переживання при купівлі першої порнографії

Поширення безкоштовної, відвертої порнографії в Мережі знищило один із найбільш хвилюючих і страшних етапів в житті тінейджерів – купівлю «брудних» журналів.

Навіщо труситись і переживати, стоячи в черзі в магазині, якщо можна завантажити тонни розпусного відео, не виходячи зі спальні? Ця тенденція також ставить під загрозу майбутнє «порнографії в кущах» - огидних сторінок із Плейбоя та Пентхауса, якими обклеєні провінційні містечка і села.

6. Телефонні довідники

Телефони тепер можна знайти в інтернеті.

7. Міф про котячий розум

Горді домашні улюбленці стали дурними незграбами з фотожаб і просто підбірок смішних фоток.

8. Годинники

Можливо, длубання в кишені в пошуках мобілки не є таким елегантним, як поглядання на наручний годинник - але воно рятує від витрат на два пристрої.

9. Розкладки з музичними дисками

У світі, де люди не хочуть віддавати ані копійки за музику, 50 гривень за 12 пісень у ненадійній пластиковій упаковці не можуть бути джерелом значного прибутку для торговців.

10. Написання листів і кулькові ручки

Швидша, дешевша і більш зручна електронна пошта призвела до того, що лист від друга став рідкістю, яка викликає ностальгійний щем. Формальні люб’язності, такі як «Щиро Ваш» або «Вельмишановний пане», поступилися місцем «Привіт» і «Пока».

11. Пам’ять

Оскільки будь-яку інформацію, наскільки б маловідомою вона не була, можна за кілька секунд знайти через Google і Вікіпедію, звичні методи зберігання та пошуку інформації знецінюються.

Натомість важливим стало те, як ви використовуєте пошукові системи – епоха інтернету винагороджує за творчий і винахідливий підхід.

12. Часи спокою

Коли востаннє ви витрачали годину на те, щоб споглядати світ за вікном чи читати улюблену книжку? Вплив інтернету на нашу увагу є безперестанним - і йому все важче чинити опір.

13. Фотоальбоми і перегляд слайдів

Facebook, Flickr і сайти типу Snapfish – за їх допомогою ми ділимося своїми фотографіями зі світом. Не так давно компанія Kodak зробила заяву, що вона відмовляється від своєї фірмової кольорової плівки через відсутність попиту на неї.

14. Містифікації і теорії змови

Інтернет часто критикують за те, що він наповнений усіляким непотребом - але насправді він виявився більш схильним до розвінчання теорій змови, аніж до їх поширення.

Прекрасний cайт Snopes.com продовжує казати останнє, тверезе слово стосовно міських легенд. Заходиш - і дізнаєшся, скажімо, чи справді "Бітлз" вставляли у свої пісні фразу "Пол (Маккартні) - мертвий".

15. Сімейний перегляд телевізора

Доступне телебачення від британського iPlayer чи американського Hulu дає можливість родичам і друзям дивитись одну й ту ж передачу в різний час, підриваючи основи того, що колись було найпривабливішим у культурі – а саме, спільний досвід.

16. Авторитетні праці і джерела

Ми все ще вимагаємо надійну інформацію, але зазвичай не готові за неї платити. Тож часто користуємося тим, що є - тим більше, що в мережі зараз є багато чого.

17. Форма замовлень на останніх сторінках книжок

Сервіс інтернет-магазинів «Покупці, які купили цей товар, також купили…» став еквівалентом форми замовлень у мережі.

18. Запізніла інформація про результати спортивних змагань

Коли ви востаннє купували газету, щоб дізнатися, хто переміг у спортивних змаганнях, а не для того, щоб прочитати коментар чи аналіз? Вже немає сенсу затихати і прислухатися до радіотрансляції в машині, адже всі пасажири мають iPhone.

19. Забезпечення копірайту

Студії звукозапису, кіностудії та новинарні агенції ще намагаються боротися - але чи можливо в принципі залатати цю пробоїну?

20. Прочитання телеграм із вітанням на весіллях

Читання роздрукованих е-мейлів не є таким таїнством.

21. Вони ще живі? Вони геї?

Вікіпедія дає можливість миттєво спростувати чи підтвердити фактично будь-які чутки про знаменитостей. Тільки під час фестивалів, де немає Wi-Fi, довірливих можна переконати, що Діма Білан помер. Та й то хтось подзвонить другові і скаже «перевір-но в інтернеті».

22. Відпустка без новин

Читання передовиць після повернення з відпустки колись викликало багато переживань – як зіграли? хто став мером? чи не відбулося державного перевороту?

А зараз треба мати велику стійкість, щоб протистояти спокусі і не проглянути заголовки новин хоча б раз за час відпустки.

23. Знання телефонних номерів напам’ять

Після введення номеру у список контактів на мобільному телефоні у вас уже ніколи не виникне потреби дивитися на нього знову.

24. Повага до лікарів та інших фахівців

Поширення сайтів про здоров’я підірвало авторитетний статус спеціалістів, діагноз яких тепер ставлять під сумнів пацієнти, озброєні роздруківками з інтернету.

25. Таємничість іноземних мов

Такі сайти, як Babelfish або Google Перекладач, пропонують миттєві і досить непогані переклади з десятків мов – але вбивають їх красу і ритм.

26. Географічні знання

З системами GPS, які можна знайти всюди – від машин до мобільних телефонів – знання шляху від А до В вже не є таким цінним. Просто спитайте лондонських таксистів, які витрачають роки на отримання Знання, а зараз витісняються приватниками.

27. Особисте життя

Ми можемо звинувачувати владу в тому, що вона все більше втручається в нашу приватність завдяки технологіям стеження. Але користувачі соціальних інтернет-мереж викидають у відкритий доступ більше інформації про себе, ніж Великий Брат міг будь-коли отримати за допомогою секретних служб.

28. Популярні медіа

Американські The Seattle Post-Intelligencer і Rocky Mountain News вже перестали існувати, а британський Observer може бути наступним. Безплатні новини і міграція реклами в мережу загрожує основним бізнесовим схемам майже всіх медійних організацій.

29. Концентрація уваги

Коли користувачі постійно переключаються між вікнами Gmail, Twitter, ЖЖ і "Українською Правдою", дивно, як хтось узагалі може працювати. Ця насторожуюча тенденція продемонстрована в багатьох випусках чудового інтернет-комікса XKCD.

30. Особисте перевтілення

Як можна радикально змінитися в очах оточуючих, якщо ваш Живий Журнал заповнений фотографіями з минулого життя?

31. Віктор Янукович

Помаранчева Революція в Україні була організована групами студентів і молодих активістів, які використали можливості Мережі для мобілізації опору проти старого режиму, і провели до влади Віктора Ющенка. (правда, автор не враховує, що Янукович вже знову знадобився значній частині українського народу :) )

32. Пошук клієнтів для страхування по телефону

Піарники страхових компаній можуть волати від незадоволення, але сайти, де порівнюються пропозиції страховиків, убили одну з найбільш марудних робіт.

33. Невідомі митці

Немає нічого простішого, ніж завантаження графічних робіт на deviantART і Flickr – чи віршів на "Клуб поезії". Тому тепер у невідомих митців немає солодкого виправдання "мене ще ніхто не знає".

34. Сторінки з довідковою інформацією на початку записників

Якщо хтось іще длубається в записниках, щоб дізнатися про часовий пояс Лісабону, або код Голованівського району, або скільки літрів в одному галоні - ми цих людей не знаємо.

35. Нервове збудження від зустрічей після довгої розлуки

Протягом останніх п’яти років ви відстежуєте життя близької людини через "Однокласники", регулярно переписуєтеся з нею у асьці, годинами спілкуєтеся через Skype - тож зустріч із першим коханням вже не приносить такого сплеску емоцій, як колись.

36. Віра в нігерійських бізнесменів і принцес

Зуби деяких дарованих коней треба дуже детально вивчати - і розсилки штибу "Ви виграли мільйон у Національного банку Нігерії - для його отримання заплатіть 45 доларів сюди" вже не викликають довіри навіть інтернет-новачків.

37. Довгоочікувані новинки і прем’єри

Компанії приймають дедалі жорсткіші заходи проти піратства, але вони нарешті починають усвідомлювати, що не дуже розумно змушувати споживачів чекати по півроку. Зрештою, навіщо стояти в черзі за квитками на прем'єрний показ, якщо можна знайти довгоочікуване кіно в якій-небудь файлообмінній мережі за тиждень до прем'єри?

38. Зноски

Стали непотрібними - адже можна просто вставити гіперлінк, який і пояснить що треба. Щоправда, Вікіпедія поки що хоробро захищається. культивуючи зноски.

39. Походи до букмекерської контори

Йти на маленький азартний ризик набагато приємніше на сайті - коли не потрібно протискатися через прокурений натовп п’яниць і ледарів.

40. Обідня перерва

Ви сьогодні вставали з-за свого робочого столу? Чи проковтнули бутерброд, коли відсилали кілька електронних листів і шукали інформацію про вартість тижневої путівки до Туреччини?

інтернет світ технології

Знак гривні
Знак гривні