С

Смерть віртуала: що стається з електронною поштою та блогами померлих

Ви коли-небудь замислювалися над тим, що стається з електронною поштою та блогами в соціальних мережах, таких як Livejournal або В Кoнтакті, тих, хто помирає? Хто отримує доступ до їхнього акаунту, і чи можуть тоді інші в принципі отримати доступ до записів і до особистої інформації, яка розміщена в Мережі?

Підготувала: Оксана ДУТЧАК

Деякі люди вже замислювалися - і дізналися, як чинять у випадку смерті одного з їхніх користувачів такі популярні електронні сервіси, як Gmail, Hotmail і Yahoo, соціальні мережі MySpace і Facebook. Ми ж написали у службу підтримки ЖЖ - і нам розповіли про аналогічний досвід у LiveJournal.

Gmail: копія листа і свідоцтво про смерть

Скринька залишатиметься дійсним завжди, але якщо ви найближчий родич або родичка, то можете зробити запит на видалення скриньки. Для отримання доступу до електронної пошти померлої людини, вам потрібно надати Google наступну інформацію - факсом чи поштою:

* Повне ім’я (найближчого родича чи родички), контактну інформацію і адресу електронної пошти.

* Адресу електронної пошти Gmail людини, яка померла.

* Електронний лист, в якому повністю скопійовано електронний лист (заголовок і повний текст), який написала вам померла людина.

* Свідоцтво про смерть.

* Документи, які підтверджують законність надання вам доступу до електронних листів померлого чи померлої (йому чи їй має бути більше 18 років). Якщо померлим менше 18, ви маєте надати свідоцтво про народження.

Після надання інформації, Google перевірить її та надасть вам доступ до скриньки користувача.

Більше інформації про отримання доступу до пошти померлих можна знайти на сторінці підтримки.

Отже, якщо ви зберігаєте особисту інформацію, яку не хочете показувати навіть близьким людям після вашої смерті, не користуйтеся Gmail (натомість користуйтеся Yahoo).

Якщо ви намагаєтесь отримати доступ до пошти мертвої людини, варто спочатку спробувати знайти пароль користувача – можливо, він десь записаний або ви знаєте, з якими відомими лише вам двом словами він може бути пов’язаний.

Livejournal: жива сторінка стає мертвою меморіалом

Блог у Живому журналі в разі смерті його користувача перетворюється на "меморіальну сторінку". Таким чином, майбутні записи в журналі стають неможливими (навіть у разі, якщо хтось підбере пароль). Але коментування існуючих постів і надалі можливе.

Журнал також не буде знищено через відсутність активності. Для того, щоб це зробити, родичі повинні надати документи про смерть і про родинні зв'язки. Спершу потрібно зв`язатися через support@livejournal.com, щоб отримати подальші інструкції.

На прохання родичів померлого, ЖЖ може також повністю заблокувати журнал, залишивши пости й заборонивши їх подальше коментування, або взагалі "засуспендити" журнал - тобто зробити його невидимим.

Про те, який статус блогу померлого хотіли б його найближчі родичі, вони повинні повідомити адміністрацію ЖЖ. Якщо ж у родичів є пароль від блогу померлого - все можна робити самостійно.

Зараз у ЖЖ створюються і свого роду "меморіальні комплекси", де збирається інформація про живі журнали, власники яких померли. Ось приклад такої потойбічної спільноти.

Hotmail: спочатку треба скористатися "паперовою" поштою

Якщо акаунти на Hotmail є неактивними деякий час, то реєстрація та вся інформація на пошті будуть видалені (через рік після останньої роботи з акаунтом) - і ви не зможете мати доступ до неї.

Якщо ви помрете, ваші найближчі родичі отримають доступ до скриньки в разі надання документів - свідоцтва про смерть (так, як і у випадку з Google).

* Адреса вашої електронної пошти.

* Поштова адреса (оскільки вам надішлють листа звичайною поштою).

* Документи, які підтверджують, що ви є спадкоємцем або маєте відповідну довіреність.

* Фотокопія водійських прав (чи інших документів для підтвердження особи).

* Фотокопія свідоцтва про смерть.

* Інформація про власника рахунку, така як прізвище та ім’я, дата народження, місто, країна, поштовий індекс, приблизна дата створення рахунку і приблизна дата останнього входу в пошту.

Hotmail не відновить пароль померлої людини, а просто дасть доступ на якийсь час до акаунту.

Yahoo: ніхто, крім вас, тут не побуває

Yahoo має більш сувору політику щодо того, хто може отримати доступ до вашого рахунку. Якщо точніше – такого доступу не може отримати ніхто.

Якщо ви хочете бути впевнені, що ніхто не матиме доступ до вашої пошти після вашої смерті, вам варто переходити на Yahoo. Yahoo нікому не дасть дозволу на доступ до скриньки померлої людини. Єдиний дозвіл, який може надати Yahoo – це дозвіл на видалення акаунту.

Отже, Yahoo не дозволяє нікому мати доступ до ваших листів.

Facebook: видалення "чутливої інформації"

Facebook (соціальна мережа, яку скопіювали "Однокласники") нікому не надає доступ до акаунту померлої людини. Aле акаунт можна перетворити на меморіальну сторінку - якщо користувач помер.

Отримавши запит на перетворення сторінки померлої людини на меморіальну сторінку, Facebook видалить зі сторінки всю чутливу інформацію і надасть можливість її перегляду тільки тим, хто є друзями користувача на даний момент.

Що таке "чутлива інформація", варто питати у менеджерів Facebook.

Членам сім’ї дозволять змінити налаштування сторінки померлої людини, але не писати до неї.

MySpace: не змінювати, а просити, щоб змінили

Політика MySpace щодо померлих користувачів не зовсім зрозуміла.

У службі підтримки стверджують, що якщо ви найближчий родич, то не зможете змінювати чи видаляти будь-який вміст чи налаштування акаунту - натомість ви "можете зробити запит на зміни", якщо вважаєте за потрібне.

Вам потрібно просто надіслати листа на accountcare@support.myspace.com з необхідними документами - починаючи зі свідоцтва про смерть.

Однак, якщо ви маєте доступ до електронної пошти померлої людини, MySpace рекомендує вам просто відновити пароль користувача.

Підбиваючи підсумки…

Якщо ви помрете, найбільш імовірно, що ваш рахунок залишатиметься дійсним - якщо тільки сайт автоматично не видалить його через неактивність або якщо ваша сім’я не зробить запит на його закриття.

Більшість сайтів надають доступ до вашої особистої інформації найближчим родичам, але для отримання цього права їм потрібно буде надіслати деякі документи.

Якщо ж ви використовуєте один пароль для всіх інтернет-сервісів, то у випадку вашої смерті члени вашої сім’ї можуть мати можливість використати цей пароль, або навіть просто вгадати відповідь на ваше таємне запитання, щоб отримати пароль.

Але, знову ж таки, якщо ви помрете, то яке вам буде діло до того, що люди матимуть доступ до вашої електронної пошти та блогів у соціальних мережах?

інтернет інший бік суспільство

Знак гривні
Знак гривні