Н

Не говорить і не показує: замовчані та цензуровані історії світових медіа (ТОП-10)

Дослідницький центр "Проект Цензура" підготував список "новин, які так і не стали новинами в сезоні 2009-2010" - йдеться про історії, що не отримали належного висвітлення у світових ЗМІ. Історії стосуються 2009 року, а цифра 2010 значить, що наступного року варто б виправити несправедливість. Кожна з них була висвітлена кількома ЗМІ – але чомусь мейнстримові медіа так і не підхопили скандальні новини. Ми наводимо дуже скорочене й адаптоване резюме, часом із нашими коментарями. Сам список скоротили з 25 до 10 пунктів – тих, які, на нашу думку, найбільш цікаві не лише американській публіці.

Підготував: Артем ЧАПАЙ

1. Конгрес США продався Волл-стріт

Починаючи з 2001 року й до сьогоднішнього дня, вісім компаній, які найчастіше ухиляються від сплати податків, надали близько 64 мільйонів доларів на виборчі кампанії як Республіканської, так і Демократичної партії США.

Під час різноманітних слухань у Конгресі з приводу економіки, недоплата цими компаніями податків постійно сходить їм з рук. Серед спонсорів політиків – такі сумнозвісні контори як Goldman Sachs, а також Lehman Brothers, з краху якої почалася нинішня глобальна фінансова криза.

Під час порятунку компаній від кризи США витратили близько 700 мільярдів доларів. Цікаво, що рятують передусім саме ті компанії, які найбільше вклались у виборчі кампанії обох основних партій.

2. Школи США сьогодні більш сегреговані, ніж у 1950-х

За даними соціальних досліджень, сьогодні школи Сполучених Штатів більш сегреговані, ніж під час офіційної сегрегації, яку начебто було подолано внаслідок руху за громадянські права в 1950-х – 1960-х роках.

Сьогодні мільйони учнів афро- і латиноамериканського походження (а також представників інших расових меншин) навчаються в окремих школах у гетто - і значна частина з них так і не отримує середню освіту.

Сегрегація у школах пов’язана зі зростанням расової сегрегації загалом у США - середній клас залишається практично повністю білим.

Найбільша сегрегація тепер на Заході США, а не на "рабовласницькому Півдні", як можна було б думати.

3. Токсичні відходи як одна з причин піратства в Сомалі

Міжнародна спільнота вже навчилася ненавидіти сомалійських піратів - тим часом у головних ЗМІ замовчується той факт, что токсичні відходи з цілого Першого світу нерегульовано викидають в океан саме у сомалійських водах. Держави тут не існує – тож нема кому захистити територіальні води.

Внаслідок таких викидів токсичних речовин рибальство – традиційний спосіб виживання мешканців прибережних зон Сомалі – стало неможливим. Ось колишні рибалки й шукають іншого способу виживання.

А заодно хоч трохи обмежують викиди токсичних речовин у свої води.

4. Найбагатший прошарок у США отримує мільярди з держбюджету

AIG, Bank of America, Citigroup, а також згаданий вище Goldman Sachs і ще кілька десятків компаній отримали після початку фінансової кризи допомогу від адміністрації Обами - мільярди доларів із держбюджету. Їх рятують за рахунок податків, які платять усі – в тому числi найбідніші.

А тим часом самі ці компанії – особливо перші три – значною мірою уникають сплати податків. Значна частина їхнього бізнесу офіційно зареєстрована на Бербудах, Кайманових островах, Віргінських островах – у зонах із полегшеним оподаткуванням (для розвитку цих зон).

Гроші ж, отримані від усіх прошарків населення, багатії – у тому числі під час фінансової кризи – пускає на доплату премій і тому подібного самим собі.

Чому все це сходить їм з рук? Дивись пункт 1 нашого рейтингу - про фінансування виборчих кампаній у США. До речі, щось подібне відбувається й у нас, коли багато українських компаній керуються інвестиційними фондами, зареєстрованими на Кіпрі.

5. Воєнні злочини в секторі Газа здійснювались американською зброєю

Під час останньої офензиви в секторі Газа Ізраїль використав білий фосфор.

Ця речовина пропалює наскрізь дахи будівель і обвуглює людей, залишаючи чорні трупи. Її використання проти цивільного населення є воєнним злочином. Ізраїль "білий фосфор" застосував, а виготовлені ці снаряди - у США.

Раніше Штати використали цей самий злочинний засіб у Фаллуджі в Іраку. Після цього в місті народжується непропорційно багато дітей із вродженими вадами. Але американські медіа поки що не поспішають про це писати.

6. Еквадор оголосив свій зовнішній борг "незаконним"

Бідніші країни постійно перебувають у боргу перед багатшими. Найбільш огидно те, що зовнішні позики використовують люди, які перебувають при владі – значну частину з них прибираючи до власних рук. (В Україні перед кожними виборами зовнішній борг різко збільшується.)

Розплачуватися за позиками повинні всі мешканці країни – оплата зовнішнього боргу може перевищувати в держбюджетах оплату всіх соціальних програм. Гидко й те, що борг одного уряду – а гроші з позики вже відмиті й лежать у швейцарських банках – повинні виплачуватись і при його зміні.

Тож Еквадор став першою країною, що вирішила провести незалежний (закордонний) аудит свого зовнішнього боргу. Як і можна було очікувати, значна його частина – особливо борги, зроблені в 1970-их – виявилася незаконною й фінансувала не державу, а її лояльних у той час до інтересів західного бізнесу діячів.

Цікаво, що відсотки за боргом підвищувалися всупереч контрактам. Тепер Еквадор оголосив цю частину боргу незаконною.

7. Від окупації Палестини отримують прибутки приватні корпорації

Окупація Ізраїлем Західного берега Йордану, Голанських висот і сектору Газа викликана не лише релігійно-політично-національними чинниками – а й фінансовим інтересом, причому не державним, а інтересом приватних корпорацій.

Хоча США неодноразово публічно заявляли про незаконність ізраїльських поселень на території палестинської автономії – американським компаніям, які будують тут нелегальні будинки й нелегальну інфраструктуру, надають податкові «знижки» як в Ізраїлі, так і у США.

Постійний конфлікти та знищення навіть вигідні: гроші на відновлення викачуються з державних бюджетів і різноманітних фондів аж до ООН – усе це гроші платників податків – і при кожній відбудові ці гроші переходять в руки приватних корпорацій, починаючи з Caterpillar і закінчуючи Blackwater.

А людські життя – ну хто ж їх рахує, коли йдеться про сотні мільйонів, а то й мільярди доларів?

8. Прихована расова війна на тлі урагану Катріна

Новий Орлеан – одне з найбільш туристичних міст у США. Коли внаслідок урагану Катріна прорвало дамбу на озері Пончатрейн, найбільше потерпів від цього 9-ий квартал. Цей квартал на 95% був афроамериканським – але він же, за іронією долі, найближче розташований до Латинського кварталу – осердя новоорлеанського туризму.

Латинський квартал уже не вміщає всіх охочих створити розважальні заклади, а 9-ий квартал, по сусідству, одразу після потопу виявився напівпорожнім. Тепер робиться все можливе, щоб його мешканці не повертались.

Одним надали трейлери й переселили їх до Атланти, Гьюстона та інших великих міст по сусідству – але при цьому ці люди не мають фінансової можливості відбудуватися. Тим, хто все ж намагається це зробити, чинять перешкоди. Доходить до абсурду: в досі невідновленому місті будинок можуть визнати нежилим за те, що газон не скошений.

Уряд зумисне не виділяє гроші на відновлення затопленого кварталу, хоча на це потрібно стільки ж грошей, як побудувати одну військову базу за кордоном, а робочої сили тут – хоч греблю гати. Розваги понад усе! Чорношкірих намагаються викинути геть, щоб на місці їхніх будинків набудувати казино.

9. Отримані від уряду гроші йдуть на боротьбу з профспілками

Як відомо, внаслідок фінансової кризи банки та промисловість у США отримали багатомільярдну допомогу за рахунок платників податків. Ці ж гроші використовуються на те, щоб максимально нейтралізувати організовану робочу силу в країні – на боротьбу з профспілками.

Так, через три дні після того, як Bank of Americа отримав 25 мільярдів платників податків, він скликав конференцію з протидії профспілкому рухові.

Власники однієї з найбільших супермаркетів Home Depot долучилися до протидії закону, що розширював права та збільшував силу профспілок.

Конгрес почав розслідування фактів, коли отримані від уряду кошти йшли на фінансування антиробітничих політичних організацій.

10. Військову машину США фінансує цілий світ

Статус долара як фактичної світової валюти змушує центральні банки по цілому світу купувати їх для формування резервів.

США друкують дедалі більше папірців – уже не для внутрішнього ринку, а для розповсюдження за кордоном. Це не викликає значної інфляції внаслідок поширення долара поза межами США і в межах, що не перевищують забезпечення товарами по цілому світу.

Штати ж за рахунок інших держав, що купують цю валюту, отримують щораз нові ресурси, які йдуть значною мірою на фінансування армії – гроші потрібно вбирати без залишку, щоб вони не втрачали ціну.

Країни нічого не можуть поробити з примусовим фінансуванням американської військової машини: воно фактично вбудоване в світову економічну систему. Таким чином, військову міць США підтримують навіть її вороги, коли тримають свої гроші в доларах.

Купуймо євро! ;))

Проект Цензура - недержавна і неприбуткова організація, заснована у 1976 році при Школі соціальних наук Сономського університету (Каліфорнія). Щороку "Проект..." укладає список із 25 інформаційних приводів, які не знайшли належного висвітлення у провідних медіа США.

конспірологія світ медіа сша

Знак гривні
Знак гривні