Н

Нові правила вступу від Табачника: хто і як отримуватиме хабарі

Мрія більшості ректорів збулася – вони знову стали тією ланкою, без якої неможливо стати студентом того чи іншого вузу. Міністр освіти Дмитро Табачник щойно вніс зміни до умов прийому до вищих навчальних закладів; і зміни ці багато в чому повертають українську освіту на кілька років назад.

Нові правила вступу вивчала: Аманда ЩУР

Система зовнішнього незалежного оцінювання вибудовувалася таким чином, щоб суворі цифри не давали людям втрутитися у процес оцінювання знань випускника. Шість нових правил, запроваджених за три місяці до вступної кампанії, внесли багато неоднозначностей у процес вступу.

«Надано право вищому навчальному закладу допускати до участі у конкурсі абітурієнтів…», «передбачено», «надано право особам»… Ці формулювання з нових правил лише заплутують абітурієнтів та дають можливість приймальним комісіям маніпулювати потенційними студентами – звісно, щоб запропонувати вирішити питання якимось іншим шляхом...

Вступати можна не більше, ніж у 5 вузів

Кількість вузів, до яких цього року зможе одночасно подати заяву випускник, скорочується до п’яти. Також у кожному з вузів треба обрати не більше як 3 спеціальності. Ще минулого року дозволялося відправляти сертифікат з результатами ЗНО усюди, куди вистачить конвертів.

Цікаво, що міністерство юстиції без проблем затвердило цю норму. Хоча, за словами першого директора Українського центру оцінювання якості освіти Лілії Гриневич, колись пропозиція обмежити кількість вузів вже була, але Мін’юст її відхилив.

«Тоді міністерство трактувало це як звуження вже існуючих прав, що заборонено Конституцією», - розповіла у п’ятницю на прес-конференції пані Гриневич.

Ще кілька нововведень для тих, хто проходитиме тестування цього року. Вузи мають право допускати до участі в конкурсі тих, хто має менше 124 балів з непрофільних предметів, але не менше 170 балів з кожного профільного предмета.

Бал атестата є балом для вступу

Експерти кажуть, що цифра 124 для подання сертифікату була встановлена не випадково – це мінімум з кожного предмета, який має знати кожна освічена людина, яка претендує стати високоосвіченою.

Картина з "Замкової гори"

«І що означає «комісія може прийняти до розгляду»? А може і не прийняти, виходить. Тобто правило незрозуміле – воно може діяти чи не діяти на розсуд тих, хто приймає документи», - прокоментував нововведення Павло Полянський.

Це він місяць тому написав заяву про звільнення з посади заступника міністра освіти, бо одразу зрозумів, що не спрацюється з Табачником.

«Передбачено врахування середнього бала атестата з округленням до десятих частин бала (за 200-бальною шкалою)», - наступне нове правило. Керівники профільних ліцеїв та шкіл кажуть, що їхні діти, якщо сумувати бали, часом виглядатимуть гірше за випускників звичайних шкіл з провінції.

Усереднення може дати зворотній ефект, і до вузів потраплять діти з дуже середніми знаннями. А ті хто сконцентрувалися, наприклад, на англійській мові, менше уваги приділяючи хімії чи географії, взагалі залишаться без вищої освіти.

Вступати можуть і ті, хто раніше не склав ЗНО

Вступники зможуть подавати сертифікат зі своїми балами, виданий як цього року, так і у попередніх – у 2008, 2009 роках. Таким чином, як каже і Лілія Гриневич, і Павло Полянський, руйнується вся ідея незалежного оцінювання знань.

«Бали у сертифікаті показують здібності випускника на фоні інших», - каже пан Полянський. Пані Гриневич додає: «Якби ми знали, що сертифікати будуть дійсними три роки, ми б якось інакше формулювали завдання для оцінювання. Ця система – для фіксації знань у певний рік».

Випускники, які закінчили школу до 2007 року, можуть вступати у вузи за старими добрими іспитами. (Якраз за ці роки вони встигли накопичити грошей, щоб оплатити собі освіту). Це правило починає діяти вже, але ані програми іспитів, ані завдань до екзаменів чи співбесід, які, здавалося, вже пішли у минуле, наразі немає.

До вступної кампанії – 3 місяці, на підготовку просто не буде часу. І тут вузи зможуть запропонувати абітурієнтам альтернативні ЗНО та іспитам шляхи потрапляння до студентських лав.

Язык - лазівка для махінацій і обману

Тепер, щоб вступити в український вуз, вчити українську не обов’язково. Нові правила надають право «особам, які не атестовані з української мови та літератури, складати вступний екзамен з тієї мови, оцінки з якої виставлені в атестаті».

Павло Полянський каже, що це правило, навіть якщо воно має на меті розширити права нацменшин, сформульовано дивно: «З якої причини не атестовані? Їх може бути дві: або людина не набрала навіть одного балу, або людина приїхала з-за кордону. Це абсолютно протилежні речі».

Ще екс-заступник міністра застеріг: якщо тести перекладати, вся ідея суворості та безпристрасності балів нівелюється. Зараз тільки дві людини знають зміст тестів, а якщо долучити сюди перекладачів, технічних працівників, коло осіб значно розшириться.

Це означає, що ризик витоку інформації про зміст тестів зросте.

освіта зно табачник мезозой

Знак гривні
Знак гривні