В

Втекти (не)поміченим: як дані мобільного зв'язку допомагають розслідувати злочини. ТОП-6 найбільш складних справ

За даними з вашого мобільного можна дізнатися майже все. У Єдиному державному реєстрі судових рішень знайшли справи, в яких правоохоронці отримали інформацію від найбільшої кількості мобільних станцій. Найчастіше це розслідування розбійних нападів, вбивств та пограбувань. Деякі провадження стосуються резонансних злочинів проти бізнесменів, політиків, кримінальних ватажків.

Автор: Богдан Тишкевич, Петро Боднар

Восени минулого року Тексти дослідили, яким чином правоохоронці використовують дані мобільного зв'язку для розслідування злочинів. Ідея досить проста: кожен телефон та SIM-картка мають унікальні ідентифікатори - це, відповідно, IMEI та IMSI. Коли ви перебуваєте на зв'язку, їх зчитують базові станції операторів (у побуті їх називають вежі або антени), що знаходяться поруч. Таким чином, знаючи розміщення базових станцій, можна легко встановити місце перебування мобільного або SIM-картки. Детальніше, як це працює, читайте в нашій статті ”Вони стежать за тобою. І ти цього хочеш”.

Існує кілька стратегій використання даних мобільного зв'язку в розслідуваннях. Коли на місці злочину майже немає доказів, правоохоронці спочатку визначають, які базові станції знаходяться поруч, а потім запитують мобільні номери, зафіксовані цими станціями в момент вчинення злочину. У випадку, якщо підозрювані вже відомі, чому б не перевірити їхні алібі через інформацію операторів.

Мобільний може розповісти майже все. Найчастіше суди дають доступ до даних про розміщення телефону, типів, дат, часу та тривалості з'єднань. В середньому, правоохоронці запитують дані з 10 базових станцій одночасно.

Ми вибрали з Єдиного державного реєстру судових рішень справи, які включали найбільшу кількість базових станцій. Потім за номерами рішень, справ, а також номером з реєстру досудових розслідувань зібрали деталі про кожне провадження.

Розслідування розбійних нападів

Інформація операторів стає надзвичайно цінною при розслідуванні розбійних нападів. Зазвичай, вони вимагають складної координації, для якої використовується мобільний зв'язок. Дані з найбільшої кількості базових станцій (764) зібрали слідчі Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області.

У квітні 2016 року в Чернівцях група зловмисників напала на чоловіка й викрала ключі від квартири. Банда залишила постраждалого зв’язаним у лісопосадці й попрямувала грабувати помешкання. Викравши 270 тис. євро, 70 тис. доларів США та золото, зловмисники тікали на вантажівці в іншу область. Слідчі намагалися знайти шляхи, якими рухався автомобіль. Однак, розслідування триває й досі.

Розбійний напад в Чернівцях, вишки

У грудні 2015 в Одесі стався інший розбійний напад. Погрожуючи автоматом, злочинці викрали в чоловіка 120 тис. гривень й попрямували легковим автомобілем на північ. Для пошуку авто слідчі використали дані з 371 базової станції в Одесі та вздовж траси Київ - Одеса. Справу розслідують до цього часу.

Розбійний напад в Одесі, вишки

У лютому 2016 року в Полтаві чотири зловмисники викрали позашляховик Audi Q7. Власника авто жорстоко побили битами та лишили зачиненим у будинку. Щоб підтвердити підозри, слідчі використали дані з 248 базових станцій у кількох регіонах. Навесні учасники угруповування були встановлені, оголошені в розшук та затримані. Їх підозрюють у вчиненні серії розбійних нападів та пограбувань у Полтавській, Черкаській та Кіровоградській областях.

Викрадення авто в Полтаві, вишки

Розслідування резонансних вбивств та нападів

Велика кількість даних мобільних операторів використовувалась у розслідуваннях резонансних вбивств та нападів. Юрія Димента, харківського бізнесмена та близького друга Геннадія Кернеса, знайшли застреленим на єврейському цвинтарі в Харкові в лютому 2016-го. Як повідомляє Дзеркало тижня, вбивство було спланованим — кілер розстріляв Димента з автомату, коли той відвідував могилу матері.

Спершу правоохоронці намагалися знайти мобільні телефони, які знаходились у районі злочину. Була зібрана інформація з 578 базових станцій по всьому місту. Однак, це не принесло швидкого результату, й розслідування затягнулося.

Вбивство друга Кернеса, вишки

У березні 2014 року в Миргороді четверо зловмисників напали на Василя Третецького. Чоловіку вистрелили з рушниці в стегно та жорстоко побили. Злочинці втекли з місця пригоди на автомобілі, а постраждалий невдовзі помер від поранення. Правоохоронці намагалися визначити розміщення мобільного телефона власника авто, яке використовували нападники. Для цього вони аналізували дані з 438 базових станцій мобільного зв'язку в Полтавській та сусідніх областях.

Основний мотив вбивства - політична діяльність. Василь Третецький у 90-х був міським головою Миргорода, пізніше працював на різних посадах у Харківській ОДА. Під час протестів на Майдані у 2013 - 2014-му координував Миргородський штаб народного спротиву диктатурі та очолював Народну раду Миргородщини. Розслідування справи триває.

Вбивство активіста у Миргороді, вишки

У ніч з 22 на 23 травня 2016 року в Галицькому та Франківському районах Львова пролунали два вибухи. В обох випадках близько півночі невідомі закинули на подвір'я приватних будинків гранату Ф-1. Від вибухів ніхто не постраждав. Правоохоронці порушили кримінальну справу за статтею хуліганство. Для розслідування зібрані дані з 230 базових станцій по всьому місту. Як повідомляє Zaxid.net, власники обох будинків - львівські бізнесмени Ігор Лучків та Олег Баляш.

Їх пов'язує членство в Партії Регіонів та партії Наш край. Ймовірно, два вибухи пов'язані й мають бізнесові або політичні мотиви. На подвір'ї Олега Баляша вибух пошкодив два автомобілі - Lexus і Porsche Cayenne. У матеріалах судових слухань сума збитків оцінена в 300 тис. гривень. Нападники до цього часу не знайдені.

Напад на екс-регіоналів у Львові, вишки

Судді мають вести реєстр відповідальніше

На початок лютого 2018 року Єдиний державний реєстр судових рішень включав понад 70 мільйонів документів. Це величезний ресурс, що, на жаль, страждає від невпорядкованості. Наприклад, слухання по одній справі реєструються з різними номерами. За таких умов дуже складно вибудувати ланцюжок судових засідань. Класифікатор правопорушень містить логічні помилки, а в різних випадках використовуються відмінні підходи до класифікації.

Тому ми не можемо бути впевненими, що віднайшли всі подробиці та вказали актуальний стан судових слухань. Представники судової системи мають підвищити якість ведення реєстру. Це дозволить не тільки розшукувати історії в даних, але й краще контролювати законність суддівських рішень.

суд інфографіка datavis кримінал

Знак гривні
Знак гривні