П

Позитивні статті і у пресі і пам'ять про Євро-12. У Київ їде все більше іноземців, що вони тут роблять

У серпні в центрі Києва з’явилося купа західних туристів. Спостереження підтверджує і статистика – за три місяці 2017 року кількість іноземців, які приїхали до нас зросла майже на третину. Відвідати Україну радить багато світових туристичних видань. Частина туристів вже була у Києві під час Євро-12 і їм захотілося приїхати на дешеве пиво ще раз.

Текст: Дарина Черкаська

- Мати мені казала, щоб я не їхав у Київ. Там війна. Але я радий, що її не послухав. Київ – це європейське місто. А головне я тут відчуваю себе у безпеці, - каже 45-річний француз Люк. П’є лимонад на терасі одного ресторану на Подолі. Люк приїхав до Києва кілька днів тому. Планує тут пробути два тижні.

- Я вже багато років живу у Таїланді. Маю там ресторанний бізнес. Ще у мене багато друзів є з України. Тому вирішив приїхати до Києва. Мені було цікаво побачити місто, про яке я так багато чув. Поки мені дуже подобається. До того ж, тут усе дуже дешево. Обід коштує 3 євро. Не знаю, де ще у світі можна так дешево поїсти, - прицмокуючи каже Люк. Після Києва чоловік планує відвідати ще два українських міста – Одесу і Львів.

Однак Люк – не єдиний іноземець на терасі одного з барів на Сагайдачного, здається, тут більше іноземців ніж українців. Крім Подолу, англійську можна почути у багатьох місцях Києва, проте більшість іноземних туристів все-таки надає перевагу центру Києва – площі Льва Толстого, Майдану Незалежності та Хрещатику.

- Майже кожного дня мене англійською запитують, як знайти якусь вулицю, готель чи ресторан. І дуже радіють, коли я відповідаю англійською. Скаржаться, що в Києві небагато людей знають англійську мову. Але при цьому відмічають гостинність українців і захоплюються Києвом, - каже киянка Олександра, офіс якої знаходиться на вулиці Саксаганського неподалік від станції метро «Палац Спорту».

Дійсно, навіть офіційна статистика цього року підтверджує, що у 2017 році в Києві зросла кількість іноземних туристів. За даними Департаменту туризму КМДА, лише за перші три місяці цього року Київ відвідали майже 300 тисяч іноземців. Це на 70 тисяч більше, ніж за такий же період минулого року. Хоча більшість туристів переважно з Білорусі та Росії, однак зросла кількість туристів і з країн Скандинавії. Це данці, норвежці, шведи і фіни. Туристичний потік до Києва з цих країн збільшився на 81 % у порівнянні з минулим роком. Всього за даними департаменту очікується, що Київ відвідає 1,5 млн туристів.

кількість туристів з Європи потихеньку зростає

Україна в світових туристичних ЗМІ

Однією з вагомих причин, чому ж Україна так зацікавила туристів з різних країн світу, можна вважати туристичні блоги і сайти. За останні 6 місяців рекомендували приїхати в Україну щонайменше 10 відомих туристичних світових ресурсів. Серед них - WOFEX, hostelworld, feather and the Wind, express. Писали також про Україну й світові ЗМІ – Daily Mail, Telegraph, Business Insider та інші.

Вони писали не лише про Київ, Львів та Одесу. Дехто згадував Тунель кохання у Клевані, заповідник Асканія-Нова, а також невеликі міста і поселення в Карпатах, які рекомендують як чудове місце для родинного відпочинку. Потрапили до переліку місць в Україні, які варто відвідати Балаклава і Херсонес у Криму, які зараз перебувають під російською окупацією.

Проте лідерами серед українських міст залишаються Київ та Львів. Останній у світових ЗМІ навіть більш популярний за Київ. Львів ще називають «східною Прагою».

«Львів – це щось незвичайне. Це те, що я не очікував побачити на території, яка була колись під радянською владою. Старе місто у Львові дуже компактне, виділене бруківкою і має чудову ринкову площу. Це все можна зустріти і в будь-якому іншому більш відомому східноєвропейському місті», - пише у своєму блозі мандрівник RoverBob.

Сайт featherandthewind.com пішов далі й навіть запропонував 21 річ, яку турист має зробити у Львові. Серед них – випити кави, піднятись на ратушу, відвідати оперний театр, покататись на трамваї та послухати джаз. Серед більш незвичайного – знайти вулицю з7-ма назвами, відвідати ляльковий театр та музей «Арсенал».

У Києві майже всі однозначно радять відвідати печери Києва-Печерської Лаври а також піднятись на Батькіщину-Матір. Однак до переліку вже звичних маршрутів додаються й нові. Сайт electronic beats рекомендує Київ для любителів рейву.

«Місцеві діджеї залучають велику кількість людей навіть без іменитих хедлайнерів. Це свідчить про ентузіазм місцевих музикантів. Якщо ви хочете цілодобового рейву, то вам варто забронювати літак на Київ», - говориться на сайті.

Проте не всі світові ЗМІ рекомендують Україну для мандрівок. На початку червня американське видання Business Insider включило Україну до 20 найнебезпечніших країн для туристів. До цього списку увійшли такі країни, як Нігерія, Північна Корея, Судан, Пакистан та інші, де роками триває війна.

Керуючись схожою логікою британське видання «Economist» розташувало Київ на 131 місті серед 140 за якістю життя. До останньої десятки крім Києва увійшли столиці Лівії (Тріполі) та Сирії (Дамаск). Проте навіть самі укладачі рейтингу визнали, що до уваги брали не так якість життя у Києві, як політичну ситуацію у країні в цілому, а також війну на Донбасі.

більшість іноземних туристів надає перевагу центру Києва

Куди найбільше йдуть іноземці у Києві

Софія Грабовецька вже 2 роки водить екскурсії по Києву. За день вона проводить екскурсії максимум для 3-х туристів.

- Мої туристи – це переважно люди, які приїхали до Києва у справах бізнесу. Але про роботу ми говоримо мало. Переважно я намагаюсь їм розповісти якомога більше про Київ, щоб закохати їх в українську столицю, - розповідає Софія.

Екскурсовод виділяє 7 найпопулярніших місць серед туристів у Києві:

1) Софія Київська. Найстаріший храм, в якому збережені унікальні фрески і мозаїки 11 ст.

2) Києво-Печерська Лавра. Похід в печери - це щось дуже незвичайне і унікальне.

3) Батьківщина-матір і музей Історії України у Другій світовій Війні. Туристи, що обожнюють екстрим, обов'язково хочуть залізти на верх. Відвідувачі - переважно чоловіки, що цікавляться військовою історією.

4) Майдан Незалежності. Значний відсоток гостей чули про революцію і війну. Хочуть знати деталі і побачити ті місця, де все починалося. І Хрещатик, звісно. Сталінське Бароко - щось незвичне.

5) Андріївський узвіз. Чули, що це туристично-сувенірна вулиця, а додому ж хочеться привезти щось незвичне.

6) Арена-сіті. Залишається значний відсоток тих, хто шукає, як провести нічне життя.

7) Межигір'я. Багато хто чув про Януковича, революцію і якийсь будинок. Рівень розкоші для однієї людини вражає туристів.

- Проте я намагаюся розбавляти менш розкрученими місцями. Показую велотрек, вулицю Олеся Гончара, дворики по Ярославовому Валу (дім Сікорського, наприклад), Георгіївський провулок, Пасаж, вулицю Городецького. Ще є частина туристів, які хочуть уникати туристичних місць. Таким показую мурали (стінопис – прим. ред), галереї, влаштовую гастро-прогулянки, - розповідає Софія.

Як вже було згадано вище, багато туристів обирають для відвідин Києво-Печерську Лавру.

- Зараз щоденно у мене кілька груп іноземців. Переважно поляки та італійці. До 2014 року більшість туристів становили росіяни. Зараз вони теж їздять, але значно менше. Нещодавно був цікавий випадок. Була в мене пара з Італії. Коли трохи роззнайомився, виявилось, що вона італійка, а він українець. Раніше зазвичай навпаки було, - розповідає екскурсовод заповідника «Києво-Печерська Лавра» Андрій Кононенко.

Відлуння Євро-12

- Вперше в Києві я був 5 років тому. На Євро 2012. Мені тоді дуже сподобалось в Україні – люди, а особливо пиво. Я просто закохався в українське пиво. Пообіцяв, що приїду ще лише для того, щоб випити пива. Але після окупації Криму було трохи лячно - наші ЗМІ показують, що в Україні війна. Але в Київ приїздив мій друг у травні. Запевнив, що все гаразд і можна їхати. За 5 років Київ змінився. Став ще більш європейським. - А ще подобається ця пішохідна вулиця в центрі, - говорить італієць Джуліано, п'ючи темне пиво на терасі київського ресторану на Сагайдачного.

Екскурсії іноземці україна туризм

Знак гривні
Знак гривні