П

Поїздами і лоукостами. Як зручно і дешево подорожувати Європою?

Найкраще — дістатися до розташованих поблизу України аеропортів, з яких є зручні рейси лоукостів RyanAir або WizzAir, це Краків, Варшава, Будапешт і Кельн. До Кракова і Варшави зручно добиратися за допомогою поїзду. Для польотів в Італію зручний також аеропорт Сучава в Румунії, менш ніж за 100 км від Чернівців, туди теж ходить поїзд з України.

Автор: Тарас Шамайда

Літаком із Києва

Зручними аеробусами А-320 бюджетної авіакомпанії або по іншому лоу-коста WizzAir можна дістатися з аеропорту «Київ» (Жуляни) до 21 аеропорту в 10 країнах ЄС (в усі, крім Лондону, власники біометричних паспортів можуть летіти без візи).

Найбільше рейсів — до Польщі та Німеччини.

Ціни — цілком доступні для пересічних українців (як правило, чим раніше купуєш квиток, тим він дешевше). Скажімо зараз, у липні, можна купити квитки на вересень 2017 року на більшість із цих напрямків за 30-50 євро. Якщо конкретніше, то (вартість в один кінець):

Будапешт — від 999 гривень

Копенгаген — від 869 гривень

Вільнюс — від 799 гривень

Кельн — від 1299 гривень

Варшава — від 1149 гривень

Катовіце — від 999 гривень

Братислава — від 869 гривень (це найзручніший шлях і до Відня, який усього за 60 км від аеропорту Братислави)

Звісно, за такі гроші можна летіти лише з невеликою ручною поклажею (за кожну валізу доведеться платити окремо). Зате, якщо Ви літаєте часто, можна зробити подорожі ще дешевшими. За 900 гривень на рік можна придбати клубну знижку WizzAir, і тоді кожен Ваш політ (і політ ще однієї людини, що летить разом з Вами) стає дешевшим на 270 гривень.

* * *

Але що робити, якщо лоукост не літає в потрібну Вам країну?

Найкраще — дістатися до розташованих поблизу України аеропортів, з яких є зручні рейси лоукостів RyanAir або WizzAir, це Краків, Варшава, Будапешт і Кельн.

З цих міст, Ви зможете підібрати зручний рейс і за суму від 15 до 50 євро полетіти в Париж чи Рим, Барселону чи Брюссель і ще сотні аеропортів Європи. Для польотів в Італію зручний також аеропорт Сучава в Румунії, менш ніж за 100 км від Чернівців.

Добиратися до цих міст можна вище згаданими літаками з Жулян (у випадку з Краковом треба летіти до Катовіце, звідки до Кракова 70 км). Але існує й альтернативний — іще дешевший — спосіб:

Залізниця

Традиційно потяги міжнародного сполучення Укрзалізниці асоціюються з дорожнечею, повільністю, кількагодинним стоянням на кордоні для прикордонного і митного контролю та зміни ширини коліс з радянської на європейську. На жаль, коли йдеться про традиційні нічні потяги, це і справді так. Однак останнім часом розвивається й зручне залізничне сполучення з західними сусідами.

Наприклад, дістатися до Кракова з Києва потягом можна за 25 євро і 12 годин, а зі Львова — за 7 годин і 17 євро. Потяг Інтерсіті №705 виходить із Києва о 7 ранку і о 13.27 (14.27 за Києвом) до польського Перемишля. Вже о 14.44 польський Інтерсіті відбуває в напрямку Кракова, куди приїздить о 18.09.

У зворотній бік денний експрес із Кракова відбуває о 10.05, прибуває до Перемишля о 13.41, звідки о 14.24 їде потяг в українську столицю (прибуває до Києва о 22.33).

Поїзд Київ-Перемишль долає відстань приблизно за 7 годин

Перевагою подорожі на «Хюндаї» з Києва до Польщі й назад є не лише нижча, порівняно з літаками, вартість, але й те, що як польські, так і українські прикордонники і митники перевіряють пасажирів просто в дорозі, коли ці пасажири зручно сидять на своїх місцях.

До речі, з початку липня квитки на Інтерсіті до Перемишля (до цього міста йде широка залізнична колія радянського зразка) й назад можна вільно купити на сайті Укрзалізниці (це поки що єдиний міжнародний потяг, за квитками на який не треба йти до міжнародної каси). Квитки на польські потяти так само можна купувати онлайн на сайті польської залізниці.

Сполучення з Варшавою дещо складніше. Для цього потрібно їхати понад 16 годин нічним потягом №67, якому притаманні всі вищезгадані вади недоліки нічних міжнародних потягів. Відправляється цей потяг із Києва о 16.52, причому на жодній проміжній станції в Україні не зупиняється.

Друга опція — доїхати на тому ж українському Інтерсіті до Перемишля, і пересісти о 14.51 на потяг, який прибуває до Варшави о 22.30.

Ще один варіант — виїздити о 11.53 нещодавно запущеним потягом Ковель-Холм, який прибуває в кінцевий пункт за 2 години 48 хвилин (13.41 за середньоєвропейським часом). Експрес із Холма на Варшаву відбуває о 15.58 і приїздить до польської столиці о 20.31.

Зворотній потяг із Холма о 14.51, прибуває до Ковеля о 18.40

Щоб дістатися до аеропорту Сучави, потрібно приїхати до Чернівців, звідти до розташованої за 35 км станції Вадул-Сірет. З цієї станції ходять два денних потяги — до Бухаресту і Сучави.

Перший відправляється о 13.40, другий о 16.35. До Сучави можна дістатися обома, провівши в дорозі 2 години. До станції Вадул-Сірет прокладена вузька європейська колія і ви не витрачаєте час на зміну коліс у вагонах.

У зворотній бік в Україну потяги з Сучави відходять о 10.55 і 13.26

До Будапешта (якщо відкинути варіант дорогого потягу з Києва, що повзе до угорської столиці цілу добу) найкраще добиратися через станцію Чоп на Закарпатті. Звідти через кордон до сусідньої угорської станції Захонь курсує електричка, яка робить 7 рейсів на день у кожен бік. Час в дорозі — 18 хвилин.

Із Захоня впродовж дня ходить ще більше потягів до Будапешта (в дорозі 4-6 годин, ціна 17-20 євро).

Слід, звичайно, зважати, що в більшості випадків потрібний вам авіарейс із Кракова чи Будапешта, Кельна чи Варшави буде вже наступного дня, тож Вам треба буде ночувати. Але цю проблему можна перетворити на перевагу, зробивши ці цікаві європейські міста додатковим пунктом своєї подорожі. Ціни ж на готелі чи хостели в Європі не набагато вищі від закладів аналогічного класу в Україні. У випадку з Сучавою нерідко можна встигнути на рейс у день приїзду.

У Прагу потягом

До речі, окрім традиційних державних залізниць для поїздок до Європи можна скористатися послугами приватної чеської залізничної компанії «Лео-Експрес». Ці потяги орієнтовані переважно на сполучення з Прагою і відправляються зі словацького міста Кошице поблизу українського кордону. На сайті компанії можна придбати квитки на потяг разом з автобусним переїздом з Мукачева або Ужгорода до Кошице.

Автобуси компанії відправляються з Мукачева о 17.30 (з Ужгорода о 18.30) і доправляють пасажирів на потяг, який іде з Кошице о 23.23 і прибуває в Прагу о 8.22. Інший потяг виїздить із Кошице о 4.45 ночі і прибуває до Праги о 13.22 (автобус із Мукачева о 23.00, з Ужгорода в 0.20). Квиток на всю подорож у сидячому вагоні другого класу коштує 28-29 євро, у вартість входить чашка кави, сендвіч і WiFi.

Зворотній потяг із Праги їде о 14.11, прибуває в Кошице о 22.55, автобус приїздить до Мукачева о 5.40.

Звісно, добратися потягами Leo-Express можна не лише до Праги, а й до проміжних станцій. Так, шлях від Закарпаття до гірських курортів словацьких Татр обійдеться всього в 10 євро. За 18 євро можна доїхати до чеської станції Оломуц, звідки за 12 євро і 3 години шляху дістатися до Відня.

У будь-якому разі Ваш біометричний паспорт дозволяє планувати подорож за зручним маршрутом завчасно і купувати всі авіаційні чи залізничні квитки онлайн за оптимальними цінами, не чекаючи на запрошення та візу.

подорожі залізниця авіа Європа

Знак гривні
Знак гривні