Л

Ліквідація іномовлення: Свати” замість англомовних новин та керівник - “росіянин українського походження”

Влада планує перетворити телеканал іномовлення UATV на мовника для тимчасово окупованих територій. Декларується створення телеканалу з розважально-інформаційним контентом. Незрозуміло, як це має слугувати просуванню українських державницьких ідей на окупованих територіях. Так само неясно, хто ж тепер буде інформувати про українську позицію та про справжні, а не фейкові новини з нашого життя закордону аудиторію. І що буде з теперішніми працівниками UATV. Тексти поговорили з одним із працівників каналу – старшим редактором сайту англомовної редакції іномовлення UATV Микитою Луніним.

Розмовляв: Андрій Гарасим

UA|TV – це цілодобовий український телеканал іномовлення, який щогодини випускав новини п’ятьма мовами (українською, англійською, російською, арабською, кримськотатарською). Також канал випускав програми власного виробництва про сьогоднішні події в Україні, на сході та в Криму, про перебіг економічних реформ, здобутки в науці й культурі, про знаменитих українців і відважних сучасників, про нашу історію, дивовижну природу й туристичні маршрути.

Він був важливим інструментом протидії російської дезінформації в світі. Але помітний нюанс – UATV не брехав, на відміну від російських каналів, він доносив правду, й тому слугував джерелом інформації для інших іноземних ЗМІ.

Змістовний український канал закривають. Планують відкрити щось малоросійсько-комічне

- Наскільки ваша діяльність була затребованою? Чи був якийсь фідбек від ваших глядачів?

Ми отримували фідбек зі США та Канади – і це не лише українська діаспора, нам писали безпосередньо англомовні американці. Телеканал був для них чи не єдиним джерелом дізнатися, що відбувається в Україні поза тим інформаційним потоком, який є на їхніх каналах. Інформагенства, телеканали брали наші матеріали за домовленістю. Наші матеріали арабською активно використовувала у своїх програмах «Аль-Джазіра». Знаю, нас багато дивилися в Туреччині. Так само канал багато дивилися і в Криму, в першу чергу, мова йде про кримських татар. Тепер Крим буде без нашого мовлення.

Супутникове покриття UATV. Також канала транслюється в кабельних мережах 22-х країн. Організувати таке поширення за мінімальні кошти – складна робота. Тепер вона знищена

- Розкажи коротко, що сам зараз у вас відбувається на каналі?

З Нового року до 12 січня у нас ще виходив контент, на телеканалі робили ефіри, знімали сюжети, повноцінно працювали різномовні сайти – український, російський, англійський, кримськотатарський (чимала діаспора кримських татар мешкає в Туреччині – ред.) та арабський. Зараз іноземні редакції вже не працюють. Ми чекаємо. Нам сказали ходити на роботу, але вже нічого не робити. Доступу до сайту немає, контент не оновлюється. Ми просто ходимо на роботу.

- Нове керівництво якось поділилося своїми планами на майбутнє телеканалу?

Так, у нас була зустріч колективу з в.о. директора Юлією Островською, а також відповідальною за інформаційний напрямок Оленою Трибушною. Схоже, вони самі не мають багато інформації. Сказали, що розрахуються з працівниками за січень, а далі будуть дивитися щодо кожного індивідуально, але, скоріш за все, більшість людей скоротять.

Сказали також, що не буде англійського контенту, а також арабського та кримськотатарського. Що це буде саме російськомовний розважально-інформаційний канал. В першу чергу, розважальний, і в другу – інформаційний. Який буде орієнтуватися на початках суто на окуповані території Донбасу, навіть не на Крим.

- А чому не Крим?

Сказали, що поки що буде лише Донбас. Припустили, що, можливо, колись у майбутньому відновиться мовлення кримськотатарською, але зараз поки ні. Можу лише припустити, що це пов’язано з тим, що нова влада винесла питання Криму за дужки в переговорах з Росією.

- А вже оголосили, хто буде готувати розважальний контент для каналу?

Сказали, що розважальний контент вони будуть закуповувати в інших телекомпаній. Що нібито про це вже домовилися. Тобто, це можуть бути навіть ті самі «Свати» чи «Квартал».

- А що планується робити відносно новинної складової?

Нова голова інформаційного відділу поки ніяк не окреслила, що це має бути. Єдине було сказано, що в першу чергу планується запустити розважальну складову телеканалу, а вже потім – підтягувати інформаційну.

- Чи є якась інформація по нових призначеннях?

Кажуть, що керівником телеканалу може бути призначено Олексія Кирющенка (режисера "Слуги народу" та беззмінного виконавця ролі Кирюхи у серіалі “Свати”, який в одному з інтерв’ю охарактеризував себе як “росіянина українського походження”). Це поки непідтверджена інформація, але він у нас зараз справді буває чи не щодня.

Олексій Кирющенко у ролі Кирюхи зі "Сватів". Тепер буває на каналі чи не щодня

- А є якісь намагання з боку керівництва логічно пояснити таке переформатування каналу?

Пояснення було чисто офіційним, слово в слово, те що було заявлено до того офіційно. Загалом поки що складається враження, що дехто просто хоче урвати собі телеканал, а як воно буде далі – невідомо. Чесно, мені абсолютно незрозуміло, для чого цей весь розважальний контент, тому що якщо хтось захоче подивитися на окупованих територіях 95 квартал, то він його й так побачить.

- Як загалом налаштовані люди?

Люди, звичайно, налаштовані якось боротися. Звертатися до народних депутатів, робити заяви. У нас працює більше 400 людей, і до речі, серед працівників багато іноземців.

телебачення окупація пропаганда

Знак гривні
Знак гривні