Д

Держава у смартфоні? Почнемо з реєстрації ФОПів у ноутбуці: начебто є, але насправді немає

З кожним роком українська бюрократія все менше забирає сил та крові звичайних людей. Знаю це як молода мама, що оформила виплати після народження дитини повністю онлайн. Наявності електронного підпису та рахунку в банку стало достатньо щоб із місячною дитиною взимку не їздити по Києву чи стояти під кабінетами в чергах. Саме тоді я перетворилась на людину, що може легко повірити в існування онлайн реєстрації ФОП. Себто на доволі наївну та оптимістичну людину.

Автор: Юлія Дукач

Перший крок — електронний підпис. І я радісно зітхнула, що свого часу вже пройшла крізь тернистий шлях його створення в ПриватБанку для macOS.

Далі — вхід у кабінет будинку юстиції та заповнення заявки. Не хочу писати про особливості її роботи, які просто дратують (як, наприклад, повернення до початку заяви після необережного кліку або обмеження на 21 символ в полі «Електронна пошта»). Але після того, як я обрала місто Київ, поле «Місто/Район» не запропонувало мені нічого у спадному списку. «Ну і нехай!» — подумала і продовжила заповнювати заяву, додаткову заяву на спрощену систему оподаткування, двічі обрала всі КВЕДи. І все це лише щоб дізнатись, що подати заяву я не можу поки не оберу район.

Збереження чернетки заяви, як виявилось, не зберігає нічого крім перших полів.

Проте я наполеглива та раціональна (заповнення заяви все ж менше забирає часу ніж візит до ЦНАПу з малою дитиною). Спробувала перезайти в систему, потім обирала не Київ, а область. Проблема нікуди не ділась.

Засмутилась, проте не сильно. Сторінка ж попереджає, що «Подання заяв працює в пілотному режимі». Але я чула про «історії успіху», тому продовжила свої спроби. До того ж вже маю певний досвід як такі проблеми можна вирішувати (під час викладання в університеті була відповідальною за впровадження на кафедрі університетського електронного кампусу).

Закрила звичний браузер Safari, відкрила куди більш універсальний Chrome. І щастя! Обрала свій Дніпровський район. Коли після цього розблокувалось поле «Село/Сільрада/Селище міського типу/Населений пункт/Район міста» я хмикнула і вирішила, що це поле ну точно не може бути обов’язковим у моєму випадку. Тим паче, що випадаючий список не запропонував жодного варіанту. Але я помилилась. Заявка знов виявилась сильнішою за мене і незаповнену до кінця форму приймати відмовилась.

Подивилась на візок, згадала що до ЦНАПу пішки з візком більше години, і звернулась по допомогу до людини з Internet Explorer (чи як він там зараз зветься) на ноутбуці. Частковий успіх з Chrome вселяв надію, попередній досвід натякав, що саме заради таких моментів варто мати цей браузер під рукою. Але все дарма.

Через декілька днів я пішла в ЦНАП. Із однією перевагою — я вивчила всі свої 14 КВЕДів. Потім в податкову. І ще раз в податкову, а потім ще раз. Витяг з Єдиного державного реєстру я завантажила онлайн і більше не мала необхідності повертатись до ЦНАПу. Чому дуже зраділа і подумки подякувала поки що поступовим, але насправді вже дуже істотним змінам в українській бюрократії.

реформи цнап діджиталазація бізнес бюрократія

Знак гривні
Знак гривні