В

В’язнична арифметика. Скільки українських громадян ув’язнено Кремлем

Під останній обмін потрапили найбільш медійно розкручені в’язні, про яких реально знали і в Україні, і в світі. Зараз в ув’язнені залишаються їхні менш відомі широкій громадськості колеги по нещастю. Скільки їх – достеменно ніхто не знає. СБУ говорить про 227 українців, тоді як український омбудсмен Людмила Денисова заявила про 113 громадян України. Порахувати ув’язнених практично неможливо, тож ми виокремили групи полонених і приблизну кількість в’язнів у кожній із них.

Автор: Андрій Гарасим

Президент Зеленський вкотре говорить про обмін усіх на всіх, але офіційні органи поки не вдаються в деталі, хто саме є в їхніх списках. В Україні немає якогось єдиного державного органу, який займався б незаконно ув’язненими. Основна комунікація щодо незаконно ув’язнених та їх обміну відбувається сьогодні через Офіс Президента, проте там усе зберігають у таємниці.

Тексти звернулися до правозахисників, які займаються справами ув'язнених на окупованих територіях. Є різниця між ситуацією з інформацією по Криму та по ОРДЛО. Інформація щодо «кримських» в’язнів більш повна і структурована – можливо, тут свою роль грає досить ефективна взаємодія, в першу чергу, кримськотатарської спільноти з правозахисниками. По Донбасу відчувається більший брак інформації. Як стверджують самі правозахисники, різниця в доступі до інформації спостерігається навіть між так званими «ДНР» та «ЛНР», причому, в останній отримати хоч якусь інформацію про ув’язнених найбільш проблематично.

Крим та Росія

Всього в Криму та Росії, за даними Кримської правозахисної групи, утримується сьогодні 86 ув’язнених, чиї справи так чи інакше пов’язані з Кримом.

«Хізб ут-Тахрір». 63 в'язні

Одна з найбільших груп ув’язнених – це кримські мусульмани, затримані за «справою Хізб ут-Тахрір». Всього по цій справі проходить 63 особи, їх можна поділити на 9 груп згідно з місцями проживання — алуштинську, білогорську, ялтинську, бахчисарайську (дві групи), сімферопольську (дві групи), червоногвардійську, севастопольську.

«Українські диверсанти». 11 в’язнів

Друга за чисельністю група – це ув’язнені за т. зв. «справою українських диверсантів». Таких нараховується 11 осіб.

Бійці АТО. 3 в'язні

Третя група складається з трьох осіб, яких переслідують за участь у кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджіхана.

Майданівці. 2 в'язні

Четверта група – учасники Майдану. Таких налічується двоє. Також є ще один ув’язнений з «групи Сенцова». Плюс декількох в’язнів утримують за іншими справами.

За словами керівниці Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, зараз справи щодо незаконно утримуваних знаходяться на різних стадіях розслідування, по деяких вже винесено вироки. Частину з затриманих вже етаповано безпосередньо до Росії.

За словами правозахисниці, найбільші труднощі при обміні можуть виникнути саме з найчисленнішою групою утримуваних – фігурантами «справи Хізб ут-Тахрір», оскільки їм інкримінують один із найтяжчих злочинів – тероризм.

Щодо учасників групи «українських диверсантів», то, не дивлячись на початкові звинувачення у шпигунстві та підготовці диверсій, в якийсь момент – певно, зіткнувшись з повною відсутністю доказової бази – слідство вирішило інкримінувати їм такі гріхи, як незаконне зберігання зброї тощо.

Окупований Донбас

За інформацією «Медійної ініціативи за права людини», на сьогодні в їхніх списках налічується 130 ув’язнених на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Мова йде про в’язнів, перебування яких у місцях позбавлення волі підтверджене їхніми родичами чи товаришами по ув’язненню.

В Медійній ініціативі також вважають реальною оприлюднену СБУ цифру – 227 ув’язнених в ОРДЛО. Як зазначають в ініціативі, точну кількість ув’язнених за політичними мотивами визначити важко, оскільки не всі родичі ув’язнених звертаються до українських правоохоронних органів.

Згідно з усталеною процедурою, для того, аби людину вважали незаконно утримуваною, родичі ув’язненого повинні написати офіційну заяву в українську поліцію – на що, вочевидь, зголошуються далеко не всі, бо живуть в окупації. «Ми просто не про всіх знаємо. Людину затримують, а її родичі не виходять на українських правоохоронців», – зазначила представниця «Медійної ініціативи за права людини» Тетяна Катриченко.

За інформацією правозахисників, усіх утримуваних за політичними мотивами в ОРДЛО можна умовно поділити на п’ять груп.

Військові. Приблизно 27 полонених

Перша, мабуть, найбільше інформаційно висвітлена група – це військовослужбовці. Сьогодні в полоні на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, за оцінками правозахисників, утримуються приблизно 27 українських військовополонених – орієнтовно двадцятеро з них утримуються в «ДНР», ще семеро ув’язнені в «ЛНР». Серед утримуваних є троє українських військовослужбовців, які перебувають в полоні вже близько п'яти років.

Українські підпільники

У другу групу можна виділити цивільних осіб, які реально брали участь в опорі, проводили певну діяльність проти окупаційної влади, зокрема, співпрацювали з українськими спецслужбами.

В’язні совісті

Третьою групою є громадяни, які відкрито заявили про свої проукраїнські погляди, всі ті, хто так чи інакше не став ховатися зі своєю громадянською позицією. Тут є й відомі журналісти та блогери, такі як Станіслав Асєєв, і, здавалося б, абсолютно аполітичні мешканці Донбасу, як от голова донецького клубу любителів кактусів Юрій Шаповалов.

Таксисти й інші «диверсанти» – близько 50 в’язнів

До четвертої, як не дивно, найчисельнішої, за словами Катриченко, групи входять таксисти та перевізники – іншими словами, всі ті, хто часто буває по різні сторони лінії розмежування. За оцінкою правозахисниці, таких налічується кілька десятків, можливо, до півсотні. Цих ув’язнених здебільшого звинувачують у співпраці з українськими спецслужбами.

Медики

Ще в одну, п’яту групу можна виділити медиків, яких також звинувачують у співпраці з українськими спецслужбами та допомозі українським військовим.

Однією з проблем при обміні, за словами правозахисників, можуть стати труднощі з підтвердженням особи ув’язнених окупаційною адміністрацією. Тут, за словами Катриченко, будь-яка логіка в прийнятті рішень просто відсутня. Так, представники «народних республік» можуть підтвердити перебування в місцях позбавлення волі людей, затриманих торік, і водночас мовчати з приводу в’язнів, які перебувають у катівнях донецьких тюрем роками.

Загалом, зараз саме інформаційний компонент має стати надзвичайно важливим для подальшої долі ув’язнених. Як зазначила голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик, під останній обмін потрапили найбільш медійно розкручені в’язні, про яких реально знали і в Україні, і в світі. Зараз в ув’язнені залишаються їхні менш відомі широкій громадськості колеги по нещастю. Можливо, менш відомі, але не менш стійкі та принципові. Саме тому зараз, мабуть, одним із основних завдань має стати поширення інформації про них. У нашої країни повно героїв, ми лише повинні дізнатися про них.

P.S.

Тексти зробили офіційний запит до Служби безпеки України з приводу заявлених 227 незаконно ув’язнених в ОРДЛО. Ми попросили надати перелік цих осіб, на даний момент очікуємо на відповідь.

полонені в'язні крим донбас росія окупація права людини

Знак гривні
Знак гривні