Д

«Два генетичні українці, два селюки» Винник і Поплавський агітують за Аграрну партію. І до чого тут Медведчук?

Впритул до турнікету під сценою очікувала виступу свого кумира білявка середнього віку, біля ніг якої з пакету визирав пишний букет білих квітів. В розмові з'ясувалося, що Олена їздить за Винником по всій Україні на всі його концерти. В тому числі й на концерти в рамках агітаційного спільного туру з першим номером виборчого списку «Аграрної партії України» Михайлом Поплавським.

Авторка: Мар'яна П'єцух

— А це квіти для Олега Винника?

— Так.

— Ви його фанат?

— Мені не подобається слово фанат, я прихильниця.

— Те, що Олег Винник підтримав «Аграрну партію», це вплине якось на ваш вибір 21 липня?

— Ну тепер побачимо. В мене мама в селі, тому ми розуміємо, як важливо підтримувати село. Тепер, напевно, підтримаємо «Аграрну партію».

— А раніше не підтримували?

— Скажем так, відверто, що я не сильно знала «Аграрну партію». Тепер вирішила підтримати.

— Бо довіряєте Олегу Виннику?

— Так, бо довіряю Олегу.

Олена, яка їздить по всій Україні на концерти Винника, готова тепер голосувати за «Аграрну партію», хоча раніше про неї й не чула. Фото: Мар’яна П’єцух

З опитаного десятка глядачів на першому концерті туру в Фастові на Київщині, лише Олена однозначно висловила готовність підтримати на цих виборах АПУ. Решта або підтримують «Слугу народу», або кажуть, що ще не визначилися.

«А хто вам більше подобається — Вакарчук чи Винник?», — іронізую в розмові з двома жінками, мамою та донькою Вікторією й Оксаною. Згадуючи, шо лідер «Океану Ельзи» зараз теж їздить Україною з агітацією та співами.

«Винник!» — вигукує мама.

«А мені взагалі вони двоє. Під Винника можна потанцювать, а під Вакарчука поплакать». — «А кого б ви вибрали, якби і Вакарчук, і Винник був у виборчому бюлетені?» — «Проти всіх!» — відрізає, сміючись, Вікторія, яка на президентських голосувала за Зеленського. Каже, що зараз думають іще, кого підтримають 21 липня.

Мама і дочка люблять Винника, але поки не знають, за кого голосуватимуть на парламентських. Фото: Мар’яна П’єцух

«Так ви готові за Поплавського голосувати?» — допитую пенсіонера пана Івана, який прихав у місто з сусіднього села до доньки, але затримався на площі, дізнавшись про концерт Поплавського. Каже, що любить, як той співає.

«Та ну можна і за нього», — байдуже відповідає чоловік. Він не проти підтримати й «Слуги народу», бо в новому президентові ще не розчарувався.

«Йому (Зеленському — ред.) в кольоса палки вставляють. Не дають йому розвернутися. Він хотів недоторканість відмінить, а депутати даже той вопрос не підняли», — підсумовує перший місяць діяльності нового президента пенсіонер.

Проти кого агітує АПУ?

На тлі рекордних рейтингів гумориста Володимира Зеленського на президентській кампанії жартували, що з таким успіхом і кумир мільйонів жінок Олег Виннк міг стати президентом.

Виглядає, що технологи АПУ вловили тенденцію й озброїлись на вибори «важкою артилерією».

Винник хоч сам не балотується, але вже навіть у вірусній рекламі можна зустріти гасло «Голос ЗА Олега Винника».

Тільки от питання, чому ця дорога «зброя масового ураження» опинилася саме в низькорейтинговій «Аграрній партії», яка за двадцятирічну історію свого існування ніколи раніше не брала участі в парламентських кампаніях.

Не спромоглася вона висунути свого кандидата й на останніх президентських (участь у них брав усунутий восени від керівництва АПУ Віталій Скоцик, набравши 0,08% голосів).

АПУ раніше обмежувалася участю в місцевих виборах, де отримувала непогані результати.

Перед офіційним початком виборчої кампанії КМІС віддавав АПУ лише 0,2%. Через місяць перед початком туру Винника і Повлавського соціологічна група «Рейтинг» прогнозувала «аграріям» 0,4%, а група «Соціальний моніторинг» та Інститут ім. Яременка — 0,9%.

Правда, остання соціологічна група не вперше дає аграріям високі рейтинги. Наприклад, влітку 2018-го показувала аж 5% за АПУ.

Зважаючи на низькі рейтинги та раптове рішення вперше взяти участь у парламентських виборах, виникає логічне запитання — навіщо вони це роблять зараз, і чи хтось із більших політичних гравців стоїть за цією технологією.

Як переконував у коментарі авторку керівник виборчого штабу АПУ Олег Корбан, за низької явки виборців до 45% у АПУ є шанс вирвати 7%. Звісно, що ці заяви лунають як маніпуляція масовою думкою, але логіка в них певна є.

Очевидно, що в розпал літа і «городнього» сезону активнішими будуть виборці в селах і маленьких містах, ніж в обласних центрах, де люди масово роз'їдуться по відпустках і студентських канікулах.

А якщо проаналізувати логістику туру Винника й Поплавсього, то напрошуються висновки, на кого розрахована, точніше, проти кого спрямована ця кампанія.

Забрати в «Слуги» й перерозподілити для «Опозиційної платформи»

Так, тур охоплює вісім густонаселених райцентрів виключно центральної України. Як пояснив Корбан, вони обирають ті міста, де є зручне транспортне сполучення, щоб максимальна кількість людей могла приїхати з навколишніх міст і сіл.

Афіші концертів розклеюють чи не по всій області.

Реклама концерту в Прилуках розклеювалась і в Ніжині

В турі не планується жоден обласний центр, які й без того не обділені увагою артистів.

Так, у Вознесенську на Миколаївщині, за словами Поплавського, «останні тридцять років» не було масштабного концерту. Відтак, як видно з відео, туди прийшло чи не все 35-тисячне місто, та ще й з'їхалися люди з навколишніх сіл і міст.

І саме в центральній Україні, судячи з результатів першого туру президентських виборів, зосереджений основний виборець Зеленського, а відтак і нинішнього лідера кампанії партії — «Слуги народу».

В той час як на західній Україні симпатії наразі за політичними силами Петра Порошенка та Святослава Вакарчука, а на східній — «Опозиційної платформи — За життя» Медведчука — Бойка.

Якщо Винник таки «відбере» відсоток-другий у «Слуги народу» на користь непрохідного списку Поплавського, то по факту внаслідок розподілу квот від такої комбінації виграє другий за рейтингами виборчий проект «Опозиційна платформа — За життя» Юрія Бойка та Віктора Медведчука.

Паралельний удар Винник може також нанести «Батьківщині» Юлії Тимошенко та остаточно позбавити примарних шансів подолати виборчий бар'єр «Радикальну партію» Олега Ляшка. Адже саме «Батьківщині» та «РП» найбільше, за даними соціологів, віддає перевагу сільський виборець центральної України.

Логістика туру Винника зорієнтована на центр України з залученням глядачів із сіл. Саме тут найбільше підтримують «Слугу народу», «Батьківщину» і «Радикальну партію». Фото: прес-служба АПУ

І тут ситуативні інтереси з «ОПЗЖ» Медведчука знову сходяться. Ляшка давно підозрюють у приналежності до політичної орбіти Рената Ахметова, медіа якого активно піарять «радикалів».

До цієї ж орбіти належить «Опозиційний блок» Мураєва-Вілкука, яким залишилася «розкручена» назва після розколу «ОБ».

«ОБ» Мураєва-Вілкула нині є прямим конкурентом «ОПЗЖ» Медведчука-Бойка, оскільки пересічний виборець досі плутається в назвах, як і в тому, чим ці проекти між собою відрізняються.

Додаткову проблему для «Опозиційнної платформи» «Опоблок» створив і своїм першим місцем в бюлетені в результаті жеребкування. Це ще більше може дезорієнтувати неуважного виборця на корить саме «ОБ», який на автоматі може поставити галочку навпроти тієї «опозиційної» сили, яка першою потрапила на очі.

І що цікаво: позов про проведення пережеребкування, який апеляційний суд задовільнив, подала… Аграрна партія. При тому, персональний офіційний мотив АПУ доволі дивний: відстояти інтерес по факту свого конкурента, «Руху нових сил Михайла Саакашвілі», який через пізнішу реєстрацію не зміг взяти участь у попередньому жеребкуванні.

На каналах Медведчука?

Ну й на додаткову увагу заслуговує те, на кого чи проти кого працює медіапітримка кампанії АПУ.

Як легко відстежити на Фейсбук-сторінці АПУ, найчастіше зараз Поплавський як лідер списку «аграріїв» з'являється на телеканалах, близьких до Віктора Медведчука.

Попри попередню відсутність партії у всеукраїнському інформаційному просторі, частину позачергового з'їзду про участь у виборах на початку червня в прямому ефірі транслював рейтинговий «112» телеканал.

Перше велике й компліментарне інтерв'ю Поплавський разом із Винником дали купленому нещодавно соратником Медведчука телеканалу ZIK.

А у Фастів, перший населений пункт туру, приїхали знімальні групи Newsone, ZIK та «Інтеру», кореспонденти яких на брифінгу ставили нейтральні запитання на тему програми партії. Відповідного змісту, наприклад, вийшов сюжет опісля концерту на каналі «Інтер».

Телеканал, купівлю якого Медведчуком прес-служба останнього заперечує, не вперше в новинах піарить АПУ з різних приводів. Накриклад, розповідає про організований партією круглий стіл із перспектив розвитку сіл.

Поплавський активно з’являється на каналах, близьких до Віктора Медведчука (колаж)

Під час партійного розбрату восени 2018 року в «Аграрній партії України», коли з посади голови партії усунули Віталія Скоцика, останній збирав брифінги та протести під Мінюстом. Тоді він заявляв, що АПУ захоплюють «люди Медведчука».

«Це сценарій, який був в 2014 році щодо всієї України. Але Україну не вдалося повалити через військову агресію й економічні інструменти. Єдине, що залишилося — це, звичайно, реванш проросійських сил на президентських і парламентських виборах. І ми чітко бачимо цей слід у тому, що відбувається з Аграрною партією»,виголошував Скоцик.

Ці заяви нинішній керівник штабу АПУ Корбан пояснив авторці як намагання нашкодити партії, прив'язуючи опонентів до найбільш «на той момент одіозної особи». Він пояснив, що насправді Скоцик був неефективним партійним менеджером та мав низький особистий рейтинг — тому його й усунули.

На уточнення авторки, чи підтримує АПУ стратегію Медведчука щодо прямих переговорів з Росією в питанні Донбасу та Криму, Корбан додав, що хоч Путін є ворогом країни, але «це не значить, що ворогом має бути відповідна держава і відповідний народ».

Доцільність прямих переговорів озвучив в телеефірі ZIK й Поплавський: «Сьогодні ми (маємо) вийти на прямі переговори, щоб закінчити війну. На прямі переговори з Росією».

«Нам технологічно треба було людину, яка розкручена»

«Я тут на розігріві у Винника, дожився, да? Ну мені приємно, шо я в такого мачо», — промовляє зі сцени на агітаційних концертах Поплавський.

«Дадім дрозда сьогодні, спасіба!», — продовжує він.

З проведеної майже години на сцені, співаючи про «Юного орла», «Кровипу», маму, батька, сина, він лише кілька хвилин присвячує агітації на рівні «ви і так проголосуєте, бо більше нема за кого» та «партій, крім «Агарної партії», в Україні немає, все решта — бізнес-проекти».

Хоч Поплавський, на відміну від Винника, офіційно балотується, йому в цій кампанії, зрештою, відведена аналогічна роль — «світити» обличчям, та таким чином «розкручувати» партійний бренд.

Паралельно зі сцени він «світить» костюмами з блискітками, піротехнічними спецефектами та яксравим балетом.

Фото: прес-служба АПУ

«Нам технологічно треба було людину, яка розкручена, в якої мало негативу, бо без негативу розкручених людей не буває, який прив'язаний до землі, займається фермерськими питаннями. Скажемо так, Михайло Поплавський виявився ідеальною фігурою», — розповідає авторці історію пошуку першого номера в списку тепер уже керівник штабу Олег Корбан.

Каже, що до Поплавського звернулися в травні з пропозицією очолити партію на вибори. При тому, офіційно лідером АПУ залишається невідомий у великій політиці агробінесмен Юрій Крутько.

За три каденції народного депутата Поплавський не репрезентував себе як представник інтересів аграріїв, перебуваючи в комітеті з питань освіти та науки, а перед тим у комітеті з питань культури і духовності.

Хоча зараз Поплавський у перерві між піснями пояснює зі сцени, що насправді він таки справжній аграрій:

«Мене завжди питають, чому я очолив «Агарну партію» (не партію, а список — ред). Я хочу сказати, що на сьогодні я аграрій, маю своє фермерське господарство, тримаю своє село, маю ферму, переробний цех молочний, ковбасний. Якби мене там не було — села вже не було б. Все село працює», — розповідає, вочевидь, про свій м'ясний бізнес Поплавський, який володіє також мережею ресторанів та організував прибуткову схему комерційного навчання у державному виші.

Якщо зайшла мова про гроші, то нагадаємо, що з розслідування «Наших грошей» також випливає, що співаючий ректор міг непогано заробити на будівництві багатоповерхового елітного житла на Печерську під прикриттям будівництва студентського гуртожитку. Офіційно про всі статки першого номера в списку АПУ дізнатися важко, бо він їх не всі оприлюднює, внаслідок чого НАЗК навіть планувало провести перевірку. Але ми відхилилися від теми.

Зненацька проблемами села почав перейматися й Олег Винник, який раніше відмовлявся від усіх дорогих передвиборних пропозицій.

«Ми два генетичні українці, два селюки. Оце позавчора ми по віскарю трохи випили й домовилися, дали по рукам», — не надто напружуючись, пояснює Поплавський, як домовився зі співаком.

«Я підтримую Аграрну партію, тому що мені близька її ідеологія. Я виходець із села», — розповсюдила прес-служба АПУ заяву Винника разом із сенсаційною новиною про те, що мегапопулярний співак підтримав партію.

Коли під час брифінгу перед агітаційним концертом ми запитали співака, що він думає про відкриття ринку землі, той не мав що сказати.

А головну тезу кампанії АПУ безперервно крутять зі сцени перед виступом віп-агітаторів: підтримка мораторію на продаж землі, бо «сюди зайдуть транснаціональні корпорації, скуплять все за безцінь, і ми станемо рабами на своїй землі».

«Я не фахівець, я повторюю знову, що просто-напросто допомагаю Михайлу Михайловичу і хочу, щоб він зробив свою справу достойно, і я в це вірю. Я не хочу займатися тими справами, на яких я не розуміюся, я співаю, роблю свою справу», — відповів Винник щодо ідеології АПУ та ринку землі.

Також Винник не хоче коментувати й політичну біографію Поплавського, якому «повірив». Нагадаємо, що ректор голосував за «диктаторські закони 16 січня».

«За чий рахунок бенкет?»

«І для вас великий подарунок! Якщо ви віддячте своїми оплесками і голосуванням 21 липня. Спасіба! Олееег Вииииннииик!» — оголошує Поплавський вихід Винника після майже годинного виступу зі своїми піснями.

Оголошення звучить як своєрідний бартер — безкоштовний кумир за ваші голоси.

Винник із Поплавським беруться за руки, кілька секунд позують на камери, і «співаючий ректор» іде геть. А далі жіноча частина площі поринає в «транс» під «А мне хорошо с тобою» та «Молоду вовчицю».

Фото прес-служби АПУ

Виступ співака триває понад півтори години, з яких не більше хвилини він присвячує агітації:

«Я сьогодні з Михайлом Михайловичем тут, бо я йому вірю й знаю, що він людина справи й людину бізнесу. І вірю, і бажаю, і хочу, щоб люди підтримали. Бо без аграрної нашої української землі України не може бути взагалі».

Зазвичай квиток на концерт Винника в регіонах України стартує від 400 гривень. Гонорар співака за участь новорічному корпоративі — 30 тисяч євро (за даними ЗМІ). Зазвичай розцінки виконавців на політичні концерти є найвищими в гонорарній сітці.

Крім того, величезну частку витрат займає сама організація та логістика таких концертів з орендою відповідного обладнання.

«Агарна партія — єдина, яка не залежить від олігархів, фінансують самі господарники, фермери, я сам фінансую», — виголосив Поплавський із сцени.

Поплавський, який спромігся кілька раз обратися депутатом по округу, й справді може наповнити частину бюджету АПУ. Тільки питання, навіщо йому вкладатися у безперспективний з точки зору цих виборів проект?

Логічно припустити, що, навпаки, йому доплатили за «торгування лицем».

Фото прес-служби АПУ

Як каже аналітик руху «Чесно» Ігор Фещенко, АПУ ніколи не була бідною, а офіційно — однією з найзаможніших партій: це видно з її попередніх фінансових звітів. І основним донором АПУ був саме аграрний бізнес.

Наприклад, за три роки й один квартал, починаючи з 2016 року, лише на центральний осередок партії було внесено 35 мільйонів гривень від дев'ятисот приватних та юридичних осіб, які здебільшого працюють в агросекторі.

Не беручи участі в парламентських кампаніях, АПУ показувала непогані результати на місцевих виборах. За даними на сайті партії, в 2015 році вони отримали 7,5% по Україні, також високе місце у виборах в ОТГ в 2018 році. Тож є сенс вливати гроші в партію на місцях.

А от вкладати значні гроші в заздалегідь програшну парламентську кампанію 2019 року аграріям особливого сенсу немає. Інша справа — нові «власники» партії, на яких жаліється Скоцик. Та вони дещо дадуть маху. Останні рейтинги КМІС дають АПУ лише 0.2% голосів. Опитування проводили з 3 по 13 липня, коли вже було відомо про підтримку партії Винником.

винник вибори аграрна партія поплавський

Знак гривні
Знак гривні