М

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. Випуск №5. Ще більше Медведчука

24—30 червня російські дезінформатори святкували повернення РФ до ПАРЄ. Вже традиційно видання з ОРДЛО поширювали неправду про обстріли ЗСУ мирного населення та подавали новини про Україну як про державу, що не відбулась. Проросійська дезінформація на українських сайтах найбільше поширювалась через матеріали з ознаками замовності від ОПЗЖ (Опоз. платформа “За життя” ).

Період моніторингу: 24—30 червня 2019 року

Клікніть на графіку, щоб збільшити його

Моніторинг тем російської дезінформації, 24—30 червня 2019

Боротьба партій перед достроковими парламентськими виборами продовжує домінувати серед тем на українських інформаційних сайтах. Поки українські інтернет-видання публікують дезінформацію проти практично всіх кандидатів, псевдо-новинні сайти з окупованих територій вибирають найбільш глузливі й емоційні матеріали для дискредитації виборчого процесу. “Новый состав Рады: необразованная молодежь и ПТУшники будут писать законы для 35-миллионой страны” — пише одне з видань ОРДЛО.

У порівнянні з минулим моніторингом, на українських сайтах зростає кількість замовних матеріалів на користь проросійської опозиції, зокрема, Медведчука. Ці матеріали містять не просто передвиборчі маніпуляції, а просувають тези на користь Росії. Наприклад, про єдине правильне бачення миру як капітуляції, бездіяльність влади у досягненні миру, антидемократичні переслідування опозиціонерів, російський газ, тотальне зубожіння. Єдиними месіями українського народу представляють Бойка з Медведчуком. У цьому випадку “джинса” стає не лише маніпуляцією для впливу на виборця і порушенням Закону “Про Рекламу”, але й знаряддям російської дезінформації.

За період моніторингу автори дезінформаційних матеріалів підняли на поверхню тему звільнення заручників. Першим інформаційним приводом стала суперечка Зеленського та Клімкіна щодо ноти МЗС України у справі звільнення моряків, яких взяли в заручники при перетині Керченської протоки. Нападки, як от “Климкины-Порошенки Сорвали Возвращение Моряков. Чтобы Нагадить Зеленскому” були спрямовані на міністра закордонних справ. При цьому не бралась до уваги провокативна вимога Росії: для звільнення заручників потрібно було фактично визнати російську юрисдикцію в Криму.

Повернення Медведчука до переговорів зі звільнення заручників стало другим інформаційним приводом. Сайти з окупованих територій та дезінформація в українських інтернет-виданнях представляла цього політика як ефективного переговорника у питаннях миру й звільнення полонених, на відміну від української влади.

У досліджуваному періоді в дезінформаційних новинах були знайдені наступні резонансні теми: повернення російської делегації до ПАРЄ, купівля Медведчуком каналу Zik, обшуки в Міноборони. Безумовне повернення російської делегації до ПАРЄ стало основною темою для просування наративу про те, як Європа втомилась від України. Така дезінформація поширюється здебільшого через сайти з окупованих територій. Це відповідає характеру дезінформації на теми зовнішньої політики, яку ми бачили в попередні тижні.

Сайти з окупованих територій, як і в попередні тижні, критикували президента та українську владу. Зеленського там часто порівнюють із Порошенком. Дезінформація про чинну владу та президента з українських сайтів була як критичною, так і схвальною або нейтральною по відношенню до нинішьної влади. Продовжили писати й про конфлікт Філарета з Православною церквою України, про "зубожіння" та вічну економічну кризу, спекулювали на темі повернення Криму. Теми українізації та націоналістів на цей раз отримали відносно менше уваги.

Обмеження дослідження:

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо лише з наступних груп сайтів:

1) з інтернет-видань, які пишуть для населення окупованих територій (для зручності ми називатимемо їх «видання з окупованих територій, ОРДЛО»),

2) з українських сайтів, на яких виявлено значну кількість маніпулятивних новин. Ця друга категорія розрахована на українську аудиторію та публікує велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості.

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями.

Приклади тем

Передвиборчий цирк

Чем его так вштырило: Глаза Добкина младшего поразили сеть | укроп.org

Соратников Януковича, "Рух новых сил", Саакашвили, Парасюка, Компартию и Союз левых сил ЦИК не пускает на выборы | e-news.pro (видання терористів)

Юзик собрался в Раду всем "колхозом": сеть кипит от такого "семейного подряда" | crisis.in.ua (видання терористів)

Украинцы хотят видеть новым председателем Рады Медведчука | from-ua.com

Головачев рассказал, чем новые украинские партии похожи на средства от псориаза | ukraina.ru (видання терористів)

Мураев поставил на место Вакарчука в телеэфире, рассказав об офшорных счетах музыканта | nahnews.org (видання терористів)

"Спалахуйка №2". Вакарчук пообещал задушить себя, если в Украину не вернутся 10 миллионов гастарбайтеров | e-news.su (видання терористів)

20 баксов - это всегда 20 баксов: Зибров помогает луганскому сепаратисту попасть в украинский парламент | crisis.in.ua (видання терористів)

Портнов увидел позитив в росте рейтинга "жадного и тупого" Вакарчука | ukraina.ru (видання терористів)

Анатолий Гриценко снял шедевр рагулизма | beztabu.net

Партии Саакашвили отказали в регистрации: политик обвинил Порошенко | inform-ua.info

"Срамота и бесстыдство": Смешко устроил развратное шоу с "новыми лицами" | politeka.net

Помилки Зеленського, Зеленський - “другий Порошенко”

Если Зеленский продолжит свою нынешнюю кадровую политику при формировании партии, то он повторит судьбу Ющенко - Руденко | replyua.net

"Как панда в зоопарке!": Жадан жестко раскритиковал Зеленского | укроп.org

Эпичные "достижения" Зеленского за первый месяц: выглядит, как прикол, но это правда | rusvesna.su (видання терористів)

Голобородько + Зеленский = Порошенко | naspravdi.info (видання терористів)

Эксперт сообщил, что Зеленский становится "вторым" Порошенко | nation-news.ru (видання терористів)

Зеленский снова излился антироссийской желчью и встал на путь преступлений против Донбасса | e-news.pro (видання терористів)

Итоги месячной деятельности Зеленского: в стране началась волна рейдерства - эксперт | golos.ua

Гибридная война против России: беспросветность мрака нагнетается | rusvesna.su (видання терористів)

Тріумфальне повернення РФ до ПАРЄ

"Молодого зеленого президента это не гребет": "новое лицо" получило оплеуху из-за возвращения РФ в ПАСЕ | from-ua.com

Разгром Украины в ПАСЕ: какой урок получили фантазеры. Politeka | politeka.net

Депутат Госдумы: Украинские политики везде шокируют окружающих своим поведением, это всего лишь вопрос воспитания | alternatio.org (видання терористів)

"Забыли о своем месте". Эксперт оценил призыв делегации Украины отстранить главу ПАСЕ | alternatio.org (видання терористів)

Зеленскому не стоит дуть щеки, лучше прислушаться к мнению Европы - Олейник | ukraina.ru (видання терористів)

ООС: фейки про обстріли, окупація

Донбасс под огнём: командование ВСУ дало отмашку на обстрелы | odnarodyna.org (видання терористів)

Убийцы из ВСУ превращают в ад жизнь жителей Донецка (ВИДЕО) | rusvesna.su (видання терористів)

#ЗеленскийПризнайВыборДонбасса: жители ЛНР и ДНР требуют мира от президента Украины | ukraina.ru (видання терористів)

Конфлікт Зеленського та Клімкіна - провал звільнення моряків

Путин привел в пример украинской власти прямой диалог Медведчука, добившегося освобождения 4 украинцев | ukrainianwall.com

Что вы за люди? Климкины-Порошенки Сорвали Возвращение Моряков. Чтобы Нагадить Зеленскому | bbc-ccnn

Хомчак: Поход на Керченский пролив - предвыборная провокация Порошенко | pl.com.ua

"Я этого в глаза не видел", - Зеленский позорится, Климкин разводит руками (ВИДЕО) | rusvesna.su (видання терористів)

"Позор украинской дипломатии! Начиная с внешнего вида": в Киеве прокомментировали деятельность Павла Климкина | antifashist.com (видання терористів)

Методологія

Ми шукали теми у 3310 маніпулятивних новинах російською мовою з 18 пропагандистських сайтів та 61 українського онлайн-видання, де виявлено понад 10% маніпулятивних новин від всіх новин про Україну, усього — 81 сайт. Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”.

Список сайтів, які потрапили у випуск моніторингу:

112.ua, 1news.com.ua, akcenty.com.ua, alternatio.org, anna-news.info, antifashist.com, argumentua.com, bbc-ccnn, begemot.media, bessarabiainform.com, beztabu.net, bin.ua, bn24.biz.ua, censoru.net, comitet.su, crime-ua.com, crisis.in.ua, dialog.ua, dneprcity.net, donbass.ua, dosie.su, e-news.pro, e-news.su, from-ua.com, glavk.info, golos.ua, hyser.com.ua, inform-ua.info, ipukr.com, ivasi.news, khersonline.net, kievpravda.com, kordon.org.ua, mir-lug.info, most-dnepr.info, nahnews.org, naspravdi.info, nation-news.ru, newnews.in.ua, newsland.com, newsmir.info, newsonline24.com.ua, nk.org.ua, odessamedia.net, odnarodyna.org, onpress.info, patrioty.org.ua, person.org.ua, pl.com.ua, politeka.net, politica.com.ua, prioritet.org, proua.com.ua, prportal.com.ua, replyua.net, rnbee.com.ua, rupor.info, rusvesna.su, skelet-info.org, sobytiya.info, spzh.news, t.ks.ua, taras-ua.com, timer-odessa.net, u-news.com.ua, ua-reporter.com, ua24ua.net, uazmi.org, ukr.life, ukraina.ru, ukrainianwall.com, versii.com, vybor.ua, w-n.com.ua, укроп.org, znaj.ua, zrada.today

Скачати дайджест у PDF можна тут

Проект профінансовано National Democratic Institute

інфографіка дезінформація дезінфомонітор

Знак гривні
Знак гривні