П

П'ять реальних і глибоких халеп, у які втрапить гіпотетичний Президент Зеленський. Як він їх вирішуватиме?

Ніхто нічого не знає про справжнього Зеленського. Українці можуть відправити Зеленського на курси підвищення політичної кваліфікації до Верховної Ради. Тоді ми побачимо — як і сам Зеленський — чи політика з її інтригами, нудними законопроектами і довгими засіданнями — це його покликання, чи до душі йому такий стиль життя. Він навчиться і обкатається, а ми — визначимо його недоліки і переваги. Виграють усі. У цій статті ми змоделювали п'ять дуже реальних і складних ситуацій, в які втрапить Зеленський-президент.

Редакційна стаття

Добра новина після першого туру полягала в тому, що політики, які просували гасла минулого, пролетіли. Дешевший удвічі газ не спрацював, заяложений 30-річним використанням штамп «демократична опозиція» — теж. Ліві популісти та «демократи», які не один десяток років годували народ казками «я знаю, як проводити реформи, але нікому не скажу», пролетіли.

Зеленський-політик декларував рух уперед і більш рішучі реформи, ніж у Порошенка. Тобто, у другий тур вийшли два кандидати, які декларували проєвропейськість (у випадку з Зеленським — із деякими застереженнями) та осучаснення України.

Погана новина в тому, що Зеленський-актор сприймається частиною українців як прихильник «русского міра», котрий висміює українську ідентичність, Майдан і все, що пов’язано з прогресом.

І тепер частина виборців розгублена. Підтримувати Порошенка, чиї мінуси відомі, чи Зеленського, котрий виглядає красиво, позитивно та обіцяє райдужну перспективу? Вибір прихильників Зеленського логічний: життя в країні — не мед, попри всі реформи, а керівники не викликають довіри.

Та є проблема. Вже багато разів писалося, що ніхто нічого не знає про справжнього Зеленського — ні про його погляди, ні про особливості його характеру, ні про уміння керувати. Багато його прихильників проголосували за красивий образ, який вигадують самі, спираючись на телекартинку.

Можливо, він виявиться неочікувано ефективним. А можливо — з точністю до навпаки.

Деяке розуміння його складу дає історія з аналізами й ухилення від дебатів. Нагадаємо, він закликав Порошенка здавати аналізи на предмет наявності наркотиків і алкоголю в крові. Порошенко пішов у медичний центр на Олімпійському, а Зеленський — у приватну клініку свого друга. Зробити аналізи в лабораторії міжнародної антидопінгової організації він відмовився, на відміну від чинного президента.

Також видно, що команда Зеленського за будь-яку ціну уникає проведення дебатів: після згоди Порошенка зустрітися на стадіоні, Зе-команда досі виставляє нові умови. Отже, неабияку гнучкість у поведінці Зеленського ми бачимо, але чи допоможе це вирішувати проблеми країни на президентській посаді?

Ми змоделювали п'ять дуже реальних складних ситуацій, у які втрапить Зеленський-президент. Пропонуємо кожному читачу уявити, як він їх вирішуватиме. Адже це вже не його особисті проблеми, це будуть питання критично важливі для всіх громадян.

Ситуація 1. «Троянський мир»

Принаймні половина виборців Зеленського очікує завершення війни, тож він може спробувати домовитись з Росією. Він у слабкій переговорній позиції, бо для Росії немає жодних стимулів «домовлятися прямо зараз», окрім як приймати капітуляцію. Отже, або Зеленський на старті президентства демонструє, що не виконує обіцянки, розчаровуючи електорат, або Росія вступає у гру, вичавлюючи в обмін на декларований мир якісь поступки, а наступного дня висуває нові вимоги. На цьому тлі організовується, приміром, низка нападів на військових і волонтерів, поширюються чутки про суди над тими, хто воював, провокуючи внутрішні заворушення в Україні.

Як діятиме у цій ситуації Президент України Володимир Зеленський? Поїде з концертом на окуповані території? Чи звернеться до нації у стилі Черчилля: «Я не можу запропонувати нічого, крім крові, важкої праці, сліз і поту. Нас чекає суворе випробування. Перед нами багато довгих місяців боротьби»? Невідомо.

Ситуація2. «Перевірка на слабо»

Паралельно, або якщо Зеленський не йде на переговори чи затягує їх, Росія інспірує «контрольоване загострення» на Донбасі. При цьому звинувачуватиме ЗСУ, що це вони почали і вбивають мирних мешканців, а Зеленського — у тому, що він «не контролює військових». Застосовується важка артилерія, здійснюються обстріли ракетами об'єктів у далекому тилу (а-ля зима 2015-го). Знову «вилка» при переговорах з Росією про мир. Він має два варіанти: 1) падіння популярності; 2) подальші поступки. Наприклад, призначення ФСБ-шника на якусь силову посаду в Україні — таке було вже в часи Януковича; або визнання автономії «Л/ДНР» та прямі переговори з маріонетками, що означає визнання громадянської війни й робить Росію непричетною до конфлікту.

Російські тролегрупи і контрольовані Росією українські глашатаї кричатимуть: «Навіть при Порошенкові такого на фронті не було!»

Як діятиме у цій ситуації Президент України Володимир Зеленський? Поститиме відео, як він підтягується? Чи спланує міцну оборону з використанням контратак? Невідомо.

Ситуація 3. «Сплата за рахунками»

Коломойський вимагатиме, щоб Зеленський компенсував йому з бюджету два мільярди, котрі, як він вважає, йому винна Україна. Хоча насправді це він винен гроші на докапіталізацію «Привату», який бюджет урятував від банкрутства.

В принципі, ці гроші можна знайти, але не відразу. З іншого боку, навряд чи Коломойський готовий довго чекати, побоюючись втрати впливу на президента. Але повернення цих грошей одним махом означатиме розрив з МВФ, бо Захід не готовий кредитувати виконання бажань Коломойського, адже націоналізація Привату відбулась під його тиском.

Наприкінці березня посольство США опублікувало твіт, у якому сказано, що націоналізація «Привату» — це важливий крок у боротьбі з корупцією, і вони стежать за розвитком ситуації.

Відмова від грошей МВФ — це обвал курсу гривні й різке падіння рівня життя, нестача грошей на Армію.

З іншого боку, рішучий розрив з Коломойським означатиме, що, крім доступу до слабкого державного апарату (та й то часткового), Зеленський не отримає жодного іншого ресурсу для здійснення своєї влади. Ні експертів, ні менеджерів на ключових посадах, ні інформаційної підтримки. Ослаблення Президента посилить інших олігархів. А це досить швидко може перетворити його на Ющенка-2, тільки за умов війни (цей виклик додатковий, а не альтернативний двом попереднім).

Як діятиме у цій ситуації Президент України Володимир Зеленський? Закличе українців нести золото на Майдан — чи відмовить Коломойському і опиратиметься на команду міністра МВС Арсена Авакова? Якось викрутиться, збереже гроші в бюджеті та свій вплив? Невідомо.

Ситуація 4. Світова економічна криза

З часів глобальної кризи 2008-го вже минуло 10 років. Насувається привид нової. Її може спровокувати, приміром, повномасштабна торгова війна між США і Китаєм. Наша експортно орієнтована економіка з низькою часткою товарів глибокої переробки досить вразлива. Новообраний президент зіткнеться з погіршенням економічної ситуації, яка прискорить падіння популярності.

Як діятиме у цій ситуації Президент України Володимир Зеленський? Збере інвесторів і плутаною мовою говоритиме загальні фрази? Чи створить економічне середовище (для цього треба мати вплив на уряд), яке стимулюватиме виготовлення товарів з високою доданою вартістю і зуміє збирати з них податки? Невідомо.

Ситуація 5. Президент без влади

В Україні змішана парламентсько-президентська форма правління. Президент має обмежені повноваження, тож якщо він хоче реально впливати на стан справ у країні, він мусить «витискати по максимуму» з власних обмежених повноважень. За відсутності «блокуючої фракції» у парламенті Зеленський зіткнеться з дуже великим ризиком втратити реального впливу на управління державою. За будь-яких умов успішний український Президент має бути талановитим дипломатом не лише «назовні», але й «усередині» держави, адже для вирішення серйозних питань йому потрібно формувати широку політичну коаліцію. Делегувати її створення «членам команди» не вдасться.

Як діятиме у цій ситуації Президент України Володимир Зеленський? Запостить відео, як він пливе в басейні, і пустить усіх на самопас? Запросить Андрія Портнова, заступника голови АП часів Януковича, керувати своєю адміністрацією? Журналісти накопали, що пов'язані з Портновим фірми жертвували на кампанію Зеленського. Чи, може, запросить Саакашвілі, той постійно напрошується до всіх? Чи сам вестиме багатогодинні переговори з різними політичними силами, узгоджуючи інтереси й шукаючи компроміси? Невідомо.

Зеленському потрібна обкатка в парламенті

Нам потрібно більше знати про склад характеру і спосіб мислення Зеленського, про те, що і як радить його оточення. Без цього знання обирати Зеленського президентом дуже ризиковано. Можна пити шампанське, а можна ховати близьких людей — шанси на успіх і тотальний провал приблизно рівні. Але якщо згадати закони Мерфі про те, що все погане, яке може статися, стається, то розумієш: ризики занадто великі.

Але ми можемо дати Зеленському шанс проявити себе і навчитися. Через 6 місяців будуть вибори до Верховної Ради. У Зеленського вже є партія «Слуга народу». Вона має всі шанси потрапити до парламенту — і не просто потрапити, а мати впливову фракцію. Тоді ми побачмо — як і сам Зеленський — чи політика з її інтригами, нудними законопроектами і довгими засіданнями — це його покликання, чи до душі йому такий стиль життя. Він навчиться і обкатається, а ми — визначимо його недоліки і переваги. Виграють усі.

До речі, маркетологи, щоб продати свій товар, люблять нагнітати паніку: «акція триває тільки два дні», поспішайте, а то не встигнете. Та нам немає куди поспішати, є сенс детально вивчити товар, його технічні характеристики та можливості застосування.

Отже – з раціональної точки зору – прихильникам краще не голосувати зараз за Зеленського-президента, а підтримати його партію на парламентських виборах. В іншому випадку, ціна помилки може стати занадто високою.

порошенко зеленський вибори-19 пророцтво

Знак гривні
Знак гривні