В

Все про вбивство Катерини Гандзюк: що відбувається у справі і хто головні підозрювані (+ІНФОГРАФІКА)

31 липня 2018 року херсонську активістку, в. о. керуючої справами Херсонського міськвиконкому Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою біля під’їзду її будинку. Потерпіла отримала понад 30% хімічних опіків тіла. Жінка провела у лікарні 96 днів, де перенесла більше 10 складних операцій з пересадки шкіри. 4 листопада Катерина померла.

Автор: Іван Антипенко

З першого дня замаху на Катерину її друзі, журналісти, громадські активісти стежать за ходом розслідування та вимагають покарати усіх причетних до жорстокого злочину. В організації й виконанні вбивства підозрюють вісьмох осіб. Ми розібралися, що наразі відбувається в справі, хто ці люди та які в них могли бути мотиви.

Катерина Гандзюк

Мангер у суді

О третій годині ночі 15 лютого суддя Шевченківського районного суду Києва Олександр Кіпчарський зачитав ухвалу, якою заарештував голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера до 3 березня 2019 року з правом внесення застави у 2 мільйони 497 тисяч гривень. Суд задовольнив клопотання прокуратури частково — там просили для Мангера арешт без права внесення застави. Мангер вже сплатив заставу й не сидітиме в слідчому ізоляторі.

Владислав Мангер. Фото Стаса Козлюка

Виснажливе засідання тривало з 12 лютого і дозволило скласти схему та мотиви вбивства Катерини Гандзюк за версією слідства.

«На початку липня 2018 року Мангер, керуючись особистою неприязню, яка виникла на підставі активної громадської діяльності Катерини Гандзюк, яка, в тому числі, публічно заявляла про неприпустимість і корупційність підпалів лісів, які потім використовувалися для особистого збагачення кримінальним середовищем Херсонської області за сприяння окремих представників місцевих органів влади та правоохоронних органів, у зв’язку з тим, що Катерина Гандзюк проводила акції протесту й висвітлювала це в ЗМІ та соцмережах, усвідомлюючи, що така критика Гандзюк перешкоджає його корисливим інтересам, з метою залякування населення та громадських активістів Херсонської області, які публічно разом з Гандзюк критикували такі дії, вирішив організувати умисне вбивство Гандзюк у спосіб, який завдасть потерпілій особливих фізичних і моральних страждань. З метою реалізації цього злого умислу громадянин Мангер звернувся до раніше знайомих йому Левіна та Павловського, й запропонував їм найти виконавців та організувати вбивство Гандзюк», — йдеться у підозрі, яку голові облради Мангеру вручили 11 лютого.

Важливими у справі є свідчення підозрюваних Ігоря Павловського та Сергія Торбіна, які були частково оприлюднені в ході обрання запобіжного заходу Мангеру. Саме вони вказують на те, що Владислав Мангер через Олексія Левіна замовив убивство Гандзюк. Мангер свою причетність до злочину заперечує, так само, як і зв’язок із Левіним.

Ігор Павловський та Сергій Торбін

До чого тут ліс?

Наприкінці травня минулого року в Олешківському районі Херсонської області сталася масштабна пожежа. Вогонь уразив близько 600 гектарів лісу. В ДСНС повідомили, що причина пожежі — підпал. Поліція почала розслідувати цю справу, але винних досі не знайшли.

Варто додати, що лісу як такого у Херсонській області немає. Йдеться про штучні насадження хвойних дерев, які здійснювали в середині минулого століття задля зупинки піщаних буревіїв з Олешківських пісків. З початку 2000-х ці ліси масово знищуються браконьєрами. Одна з найпопулярніших схем — підпал, невелика верхова пожежа, а потім вирубка «живих» дерев під виглядом згорілих.

Так сталось і після цієї пожежі. Невдовзі злегка обпалені стовбури почали вирізати й вивозити в невідомому напрямку. Боротьба за контроль над цим ресурсом спровокувала протистояння місцевих бізнесменів та обласної влади.

6 липня під будівлею ОДА відбувся мітинг. З одного боку місцевий бізнесмен Олександр Цегельник, якого вважають одним із незаконних вирубувачів лісу, зібрав мітинг проти бездіяльності обласної влади, а точніше — проти голови облради Владислава Мангера.

«Зовсім недавно він (Цегельник — Ред.), прикриваючись дозволом якоїсь військової частини збирати хмиз, спокійно пиляв Олешківський ліс... Але після того, як цю прибуткову нішу підібрали під себе люди Мангера, Цегельника з бізнесу вигнали», — пише Сергій Нікітенко на сайті «Мост».

До акції Цегельника приєднались деякі учасники АТО з інших міст, в тому числі вбитий 31 липня минулого року Віталій Олешко (Сармат). Учасники цього мітингу вимагали відставки обласного керівництва поліції та притягнення до відповідальності Мангера «за проросійську та кримінальну діяльність». Вони критикували владу за знищення Олешківського лісу.

В якості опонентів цьому мітингу обласна влада зібрала свій. До його складу теж взяли учасників АТО, спортсменів, а також охоронців Мангера. Чиновники виставили опонентів як злочинців, які розхитують підтримуваний ними порядок на Херсонщині. З цього боку «барикад» був сам Торбін зі своїми людьми.

Відповідати на претензії до мітингувальників тоді вийшов голова ОДА Андрій Гордєєв, а Владислав Мангер спостерігав за дійством з вікна свого кабінету.

Після мітингу Катерина Гандзюк розкритикувала це дійство у фейсбуці.

«Херсонська обласна влада проти якогось рядового мітингу чергових недовольних пилячів лісу зібрала справжній антимайдан. Навіть не то шо справжній, а той самий. Пошили гопникам форму, типу це вони атошники, покликали партію За життя, дітей виставили танцювати на площі... Переляканий Мангер у вікні, як колись переляканий регіонал Віктор Пелих...», — написала Катерина.

Пізніше вона опублікувала фото, на якому, за її словами, той самий нещодавно обпалений ліс, який уже почали пиляти й продавати. Згодом, після замаху на Катерину, з’ясувалося, що в кримінальному провадженні про підпал лісу проходять особи, які підозрюються в нападі на Гандзюк.

Напад

За версією слідства, саме ця подія та реакція на неї Гандзюк стали каталізаторами організації замаху на неї. Мангер звернувся до Левіна, той через Павловського вийшов на Торбіна, а останній умовив своїх друзів організувати напад. За словами Генпрокурора Юрія Луценка, на організацію й виконання злочину замовник виділив 5 600 доларів США.

Підозрювані у виконанні злочину були затримані ще в середині серпня минулого року. Це Віктор Горбунов, Сергій Торбін, Володимир Васянович, В’ячеслав Вишневський та Микита Грабчук.

Віктор Горбунов

Микита Грабчук

В’ячеслав Вишневський

Спочатку був затриманий Горбунов, який купував сірчану кислоту. Він першим дав покази на співучасників.

Усі згадані підозрювані — учасники АТО, колишні бійці 5-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу. Торбін і Васянович мають ордени «За мужність» ІІІ ступеню та звання «Народний Герой України».

Володимир Васянович

Сергій Торбін

Торбін був командиром інших чотирьох підозрюваних.

Після війни Торбін повернувся в Херсон і заснував ГО «Добровольці божої чоти», до якого залучав колишніх військових та знайомих для участі в «охоронній діяльності», а по факту — для захисту інтересів одних місцевих бізнесменів у боротьбі з іншими.

Під час допитів (частина протоколів була озвучена прокурорами в судах в ході обрання запобіжних заходів) підозрювані розповіли, що Торбін запросив їх на Херсонщину й пообіцяв роботу. Їм зняли будинок у м. Олешки, неподалік Херсона. За свідченням Васяновича і Вишневського, в середині липня Торбін запропонував їм нанести тілесні ушкодження чиновниці Катерині Гандзюк за те, що вона погано висловлюється про учасників АТО й має проросійські погляди.

Підозрювані розповіли, що напад планували протягом кількох тижнів. Стежили за пересуванням Гандзюк, підбирали місце та знаряддя злочину. З останніх свідчень Вишневського відомо, що спочатку Гандзюк планували побити, аби вона опинилася в лікарні. Але потім Торбін запропонував кислоту.

Кілька місяців після затримання Сергій Торбін не визнавав своєї причетності до вбивства Гандзюк. Але після затримання Ігоря Павловського та оголошення підозри Олексію Левіну він дав свідчення.

Павловський і «Москаль»

Нові підозрювані були названі лише після кількох місяців слідства. 12 листопада був затриманий Ігор Павловський — екс-помічник народного депутата від БПП «Солідарність» Миколи Паламарчука. Останній звільнив Павловського одразу після затримання. Ігор Павловський відомий у кримінальних колах Херсона.

Якщо Паламарчука називають «смотрящим» за поліцією та прокуратурою в області, то сам Павловський був фактично правою рукою Паламарчука в цій справі. Офіційно Павловський очолює ГО «Чорний туман», яке нібито займається охоронною діяльністю. Офіси організацій Павловського та Торбіна знаходяться в одній будівлі. Павловський публічно підтвердив, що знає Торбіна й допомагав йому, коли той служив в АТО. За даними слідства, Павловський передав гроші Торбіну за організацію нападу.

На початку грудня Юрій Луценко заявив, що у вбивстві Гандзюк з’явився ще один підозрюваний — Олексій Левін. Його колишнє прізвище Москаленко, прізвисько — «Москаль». В середині 2000-х Олексій Москаленко та його батько (теж Олексій Москаленко) проходили по кількох кримінальних справах. Їх підозрювали у причетності до 15 убивств.

Олексій Левін

У 2014 обидва Москаленки отримали по 12 років ув’язнення, але після апеляції суд визнав частину доказів недопустимими, а у 2015 році Москаленків звільнили за «законом Савченко».

Олексій Левін є офіційним помічником депутата Херсонської обласної ради Миколи Ставицького. Останній є близьким до голови облради Владислава Мангера. Наразі Левін перебуває за межами України й переховується від слідства.

Нещодавно журналісти програми «Схеми» оприлюднили дані про зв’язок Мангера і Левіна. В середині липня минулого року, за кілька днів до нападу на Гандзюк, юрист Мангера Андрій Мурашкін, який зараз захищає Мангера в суді, передав Олексію Левіну престижну базу відпочинку на Чорному морі в селищі Лазурне всього за 500 (!) гривень на місяць.

Гандзюк і Мангер: давній конфлікт

Катерина Гандзюк цікавилася політикою ще з юних років. Вона була активісткою партії «Батьківщина» з 2003 року, а в 21 рік Катерина стала депутатом Херсонської обласної ради від цієї політсили.

У 2015 році Гандзюк покинула «Батьківщину» через прихід у партію Владислава Мангера — помічника екс-депутата Верховної Ради Олексія Журавка, який веде активну пропагандистську роботу проти України, перебуваючи на окупованих територіях та в Росії.

Тоді Катерина зробила публічну заяву.

«Своїм вчинком я хочу звернути вашу увагу на те, у чому ви мовчки берете участь — продаж партійної організації негідникам», — написала Гандзюк у заяві про зупинення свого членства в «Батьківщині».

Пізніше на місцевих виборах Гандзюк підтримала ще одного екс-партійця «Батьківщини» Володимира Миколаєнка й допомогла йому перемогти на виборах мера. Владислав Мангер теж балотувався на цих виборах. У першому турі він посів третє місце, але зміг взяти участь у другому турі, адже Володимир Сальдо, який став другим, зняв свою кандидатуру.

Однак у прямому протистоянні з командою Миколаєнка, яку очолювала Гандзюк, Мангер теж програв, отримавши лише 29% відсотків голосів, тоді як за Миколаєнка проголосували понад 70% виборців.

Сьогодні Мангер наполягає, що не перетинався з Гандзюк і не знав її особисто. У це складно повірити. Херсон — невелике місто. Всі, хто якось дотичний до політики, знали Гандзюк. А для того, щоб стати її ворогом, не треба було перетинатися особисто. Є всі підстави вважати, що Гандзюк дратувала Мангера як важлива політична фігура, яка заважає його кар’єрі.

На сайті «Мост», засновниками якого були Гандзюк і Нікітенко, Мангера неодноразово критикували. Чого вартий лише фільм Нікітенка «Кто вы, мистер Мангер?», у якому автор наводить дані про кримінальне минуле голови облради, про величезні заборгованості його компаній та корупційні схеми. У створенні цього фільму брала участь і Катерина Гандзюк.

Після виходу цього фільму Мангер подав у суд на Нікітенка за образу честі й гідності. Голова облради виграв у херсонському суді та в апеляційному. Але Нікітенко дійшов до Верховного суду, який скасував рішення попередніх, визнавши за журналістом право на свободу слова та широку увагу до публічних осіб, якою є Мангер.

За кілька тижнів до нападу на Гандзюк невідомі побили Нікітенка біля його будинку. Злочинців не знайшли.

Звинувачення СБУ

В залі суду Владислав Мангер відкинув звинувачення проти себе, назвав цю справу політичною розправою та звинуватив у цьому високопосадовця СБУ. За версією Мангера, це Служба Безпеки організувала злочин, аби дискредитувати його та «Батьківщину».

«Я не був знайомий з Катериною Гандзюк, наші інтереси не перетиналися... Вважаю, що ця підозра є виключно політичним рішенням. Матеріали справи не містять будь-яких реальних доказів моєї причетності до даного злочину... Повідомляю, що Катерина тісно співпрацювала зі Службою Безпеки України та знаходилась у прямому підпорядкуванні генерала СБУ Данила Доценка. Заявляю, що в особистій бесіді Доценко неодноразово повідомляв мені про свою особисту ненависть до партії «Батьківщина» та до нашого лідера Юлії Тимошенко, і що він зробить все на території Херсонської області, щоб знищити «Батьківщину».

Речниця СБУ Олена Гітлянська назвала такі звинувачення абсурдом та наклепом.

«Через велику зацікавленість заявою голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера щодо причетності до нападу на Катерину Гандзюк керівника департаменту СБУ Данила Доценко — наголошую: заява Мангера, обґрунтовано підозрюваного в організації вбивства активістки Гандзюк... викликає навіть не здивування, а обурення. Вона є абсурдною, безпідставною та наклепницькою. Не виключаю, що її єдиною метою було намагання нівелювати той великий обсяг доказової бази, яку проти нього зібрала Служба безпеки України, та добитися передачі справи в інший правоохоронний орган», — повідомила Гітлянська.

Кому ще підозру?

Після нападу друзі та близькі Катерини об’єдналися у неформальну ініціативу «Хто замовив Катю Гандзюк?». Протягом півроку вони ініціюють і проводять гучні акції з вимогою покарати всіх причетних до вбивства.

Активісти пікетували маєток Авакова, були під адміністрацією президента, партійним офісом «Батьківщини». Останні мітинги стали наслідком заяви батька Катерини Віктора Гандзюка під час засідання тимчасової слідчої комісії народних депутатів, які вивчають напади на активістів в Україні протягом останніх років.

Віктор Гандзюк заявив, що вважає ймовірно причетними до вбивства доньки очільника обласної ради Владислава Мангера, голову ОДА Андрія Гордєєва та його заступника Євгена Рищука. А партії «Батьківщина» і БПП Гандзюк назвав партіями вбивць. Така заява змусила Гордєєва та Рищука виправдовуватись у ЗМІ й назвати реакцію батька політичним замовленням, провокацією та розхитуванням ситуації на Херсонщині.

Активісти ж наполягають, що Гордєєв і Рищук (останнього Луценко назвав серед імовірно причетних до підпалу лісу) також знали про організацію злочину або теж брали в цьому участь. Щодо Гордєєва Луценко сказав, що він непричетний до цієї справи.

Після заяв Віктора Гандзюка в «Батьківщині» спробували відсторонитися від Мангера й виключили його зі своїх лав. Тим часом Рищук пішов у тимчасову відпустку на період слідства у справі Гандзюк.

Слідство у справі Гандзюк продовжується, тож найближчим часом варто чекати нових гучних заяв і, можливо, нових фігурантів.

суд гандзюк слідство

Знак гривні
Знак гривні