Я

Як у Німеччині громадськість виловлює дурні витрати з бюджету

Раз на рік в Німеччині презентують «чорний список» дурнуватих витрат (Das Schwarzbuch), на які виділили гроші місцеві бюрократи. Спілка платників податків (Bund der Steuerzahler e.V., BdSt) досліджує витрати місцевого та федерального бюджету та проводить свої розслідування. Іноді те чи інше тринькання грошей навіть вдається зупинити, бо абсурдність витрат стає очевидною навіть для чиновників. Але мільярди євро все одно витрачаються даремно. У наповненні проекту може брати участь кожен. Найкращі історії потім потрапляють до щорічного видання. Іноді гроші навіть вдається врятувати.

Автор: Антон Павлушко

Отже, декілька прикладів бюджетних витрат сезону 2017—2018 років.

Швидка для вовків

У районі міста Ганновер місцеві чиновники вирішили, що якщо є вовки, то повинна бути спеціальна карета швидкої допомоги для поранених вовків. Відомо, що тварини часто стають учасниками дорожньо-транспортних пригод. Для таких випадків була виготовлена спеціальна лікувальна будка швидкої допомоги для вовків за 11 тисяч євро.

Карета для порятунку поранених вовків за 11 тисяч євро

У січні 2017 року машину прийняли до автопарку місцевих рятувальників, але з того часу ще жодного разу не використовували. І не факт, що колись використають. За цей період було всього дві аварії за участю вовків – обидва рази тварини померли на місці, така сама доля спіткала одного вовка за два роки до введення машини в експлуатацію. Абсурдність такої витрати доводить також те, що поки що ніхто, окрім Ганновера, не пішов на такий радикальний крок у справі порятунку вовків.

Будинок для голубів

А в місті Фульда вирішили боротись з проблемою голубів, які обі... облюбували центра міста. У таких випадках вже є випробуване розв’язання такого питання – для голубів будують будинок, де вони роблять собі гнізда, відкладають яйця, які потім працівники комунальних служб замінюють на штучні. Так регулюють популяцію птахів у великих містах.

Будинок для голубів за понад 70 тисяч євро

Для такого «пташиного готелю» шукали місце в центрі міста, але не знайшли, тому збудували його на околицях. У травні 2015 року «готель» відкрили – це 9-метрова за висотою будівля на 196 гнізд, яку під’єднали до електромережі та постійно перевіряють комунальні служби. Спочатку на будівництво хотіли витратити до 40 тисяч євро, але потім збудували за 55 тисяч євро. До цього додались рахунки від комунальників. Зрештою ціна цього нікому непотрібного проекту вже перевалила за 70 тисяч євро.

І головне, що тут вже нічого не змінити – голуби навряд чи погодяться літати класти яйця на околиці міста, а центр міста не перенесуть ближче до голубиного готелю. Так і живуть.

Гамбург – паркан розбрату

А ось у Гамбургу вже котрий рік борються між собою собачники та велосипедисти. Їм в цьому допомагають місцеві чиновники, іноді йдучи на зустріч одній та іншій стороні.

Паркан для собак вартістю 23 тисячі євро

Біля ділянки для вигулу собак проходить дорога, якою їздять велосипедисти. Щоб не заважати мобільності населення, було вирішено відгородити собак парканом. Тож збудували невелику огорожу висотою у 50 см, але великі собаки легко перестрибували її. Ціна питання – 9 тисяч євро.

Було вирішено обнести майданчик більшим парканом висотою 120 см – зроблено, як планували, за додаткові 11 тисяч євро.

Згодом почали жалітись собачники, яких фактично тримали у вольєрі з їхніми улюбленцями. Вирішено було демонтувати частини паркану, щоб можна було спокійно проходити до велосипедистів.

Поки що місцева влада чекає на реакцію велосипедистів, але ціна «парканної» війни між собаками та велосипедистами вже коштувала міському бюджету понад 23 тисячі євро.

Стадіон з опаленням, але без футболу

В Ерфурті ще в 2009 році вирішили збудувати для місцевого клубу «Рот-Вайсс Ерфурт» поле з підігрівом, щоб можна було проводити футбольні матчі навіть узимку. Футбольний клуб планував згодом піднятись до другої бундесліги, тому інвестиція в зимовий футбол виглядала логічною.

Поле з підігрівом майже за мільйон євро, яке виявилось непотрібним

Після жагучих дебатів було вирішено виділити на проект 800 тисяч євро. В основу проекту лягла магістерська робота місцевого студента, але там було враховано не все, тому поки проект добудували, ціна зросла ще на 87 тисяч євро.

Проект планували фінансувати коштом футбольних матчів в холодну погоду – місцевий клуб погодився платити по 3 тисячі євро за матч на полі з підігрівом. Протягом 16 років проект повинен був окупитись.

Але коли прийшла зима, керівники футбольного клубу підрахували, що їм просто вигідніше скасувати матчі при мінусовій температурі, адже тоді на футбол приходить менше вболівальників, і воно того не варте.

У травні цього року клуб став банкрутом, і великий футбол, здається, на наступні роки остаточно пішов з Ерфурта. Ти не менше, на утримання підігріву вже було витрачено додаткові 100 тисяч євро.

Taxlandia

Щоб прості люди та чиновники зрозуміли важливість контролю державних витрат, треба займатись підвищенням освіченості населення. Бажано, ще змалку. Так і вирішили чиновники з ЄС та профінансували розробку комп’ютерної гри для дітей під назвою Taxlandia. У захоплюючому квесті вам пропонують попрацювати керівником країни, у якої є проблеми з грошима. У вас є важелі впливу – ви можете підняти податки, після чого раптом в бюджеті з’являються гроші, і всі щасливі. На цьому, власне, й будується вся гра. У неї дозволено грати дітям від 9 років, бо вона містить елементи насильства над платниками податків.

На розробку гри чиновники з ЄС витратили 100 тисяч євро. І не збираються на цьому зупинятися, бо гра є тільки частиною великого освітнього проекту TAXEDU – заплатив податки та спи спокійно в межах ЄС та чинного законодавства.

Висновки

Найдивніше, що тут навіть важко говорити про корупцію чи розкрадання бюджету. Просто мова йде про систематичне витрачання грошей на дурниці.

Чиновники всіх країн приблизно однакові. Формально вони повинні стояти на захисті інтересів держави, але багато з них забувають зважати на інтереси громадян. В Україні з цим дещо простіше, бо бюджет набагато менший, тому витратити великі кошти на дурниці просто не вийде, бо коштів нема.

Але досвід такого проекту можна застосувати також в Україні, де під кінець бюджетного року дуже люблять похапцем «освоїти» виділені кошти на будь-що, аби в новому бюджетному році знову отримати заплановані виплати.

бюджет німеччина витрати

Знак гривні
Знак гривні