І

Інформаційне дно. Алгоритм визначив рейтинг маніпулятивності «сміттєвих» інтернет-ЗМІ

Ми збудували глибоку нейромережу й навчили її виявляти маніпулятивні новини в інформаційному потоці. Застосувавши цей інструмент, ми зробили рейтинг маніпулятивних сайтів із так званого «третього ешелону», або, по-іншому — «зливних бачків». Сукупно такі сайти збирають понад 50 мільйонів візитів щомісяця, — а це аудиторія в кількасот тисяч людей щодня. Для порівняння, «Українська правда», за даними SimilarWeb, збирає 15 мільйонів. Ці сміттєві видання є поживним середовищем для російської пропаганди. Тут усе купується й продається, часто публікуються абсолютно дикі пояснення того, що відбувається.

Проект Текстів

Читайте наше дослідження повністю, дивіться рейтинг та інтерактивну графіку тут

Найбільша кількість контенту (більш ніж половина від усіх повідомлень із цієї вибірки), який наш алгоритм визначив як «маніпулятивні новини», присвячена Україні як такій. Головною темою є улюблені пісні російської пропаганди: «країна-невдаха», «країна, що не існує», «країна, що не вдалася» (failed state). «На Украінє» все дуже погано, катастрофи і провали, що сталися або от-от стануться, негаразди всередині і ззовні тощо.

Практично будь-який інформпривід використовується для створення «новин» із потрібним месиджем. Це важливий елемент інформаційної війни: такі новини потрібні Росії, щоб викликати в нас апатію, нездатність приймати рішення та діяти.

Протягом 2017 року ми складали список відносно маловідомих сайтів, на яких помічали антиукраїнську чи проросійську пропаганду. У нас назбиралося таких близько 150 – і це, звичайно, не повне їх число. Вони й стали предметом нашого вивчення. Декілька з них за рік, поки тривало дослідження, закрились або змінили веб-адреси, деякі повністю дублюють один одного.

Читайте наше дослідження повністю, дивіться рейтинг та інтерактивну графіку тут

інфографіка медіа datavis маніпуляція

Знак гривні
Знак гривні