А

Антирейтинг новин. Аналіз ТОП-50 сайтів, які читають в Україні

У нинішньому світі новини бувають дуже різної якості — як-от, скажімо, і їжа. «Як це?» — може запитати непідготовлений читач. Усе просто: у низькоякісних новинах непорядні журналісти та редактори використовують брехню, емоційну накрутку, заголовки, які не відповідають дійсності. Як відрізнити якісні новини від отруйного шлаку? Треба діяти приблизно так само, як і з їжею. Відомі бренди дбають про репутацію й не продають споживачам зіпсутого продукту. Справедливо це й для новин. Аби зрозуміти, які видання працюють якісно, а які згодовують аудиторії все, що заманеться, Інститут масової інформації та «Тексти» дослідили стрічки новин ТОП-50 українських інформаційних сайтів.

Збір новин та інфографіка: Тексти; аналіз новини: ІМІ

Щоб подивитися антирейтинг та опис кожного інтернет-видання, клікайте сюди.

Ми визначили шість критеріїв недостовірних новин: Ненадійне джерело інформації, Недостовірна новина, Маніпулятивний заголовок, Фейк, Маніпуляції з емоціями та Мова ворожнечі. Ці критерії ми застосували до новин та визначили антирейтинг.

На його першому місці цілком передбачувано опинилася російська "Комсомольська правда". Чому вона взагалі присутня в нашому дослідженні? Бо входить у ТОП-50 видань, які найбільше читають в Україні. Її українська "дочка", "Комсомольська правда в Україні", перебуває на 10 місці антирейтингу. У діапазоні першої десятки, також прогнозовано, російські ЗМІ (нагадуємо, що вони теж популярні в Україні), такі як "Лента.ру" і "Вести.ру". Поруч з ними — українське видання з відверто проросійською риторикою, "Страна.юа". Також у першій десятці антирейтингу — українські сайти, які в журналістських колах давно називають «зливними бачками». Далі видання такого типу теж з’являються. Кого ж можна читати?

Найпрофесійніші видання замикають наш рейтинг. Зазначимо, що ми вивчали новини протягом одного тижня, тому не беремося гарантувати абсолютної якості того чи іншого видання, адже бувають різні випадки, на які впливає купа факторів: від поточного фінансового стану видання до особистих якостей працівників. Утім наш рейтинг чітко показує тенденцію: які саме видання намагаються дотримувати професійних стандартів.

Щоб подивитися антирейтинг та опис кожного інтернет-видання, клікайте сюди.

новини медіа рейтинг змі

Знак гривні
Знак гривні