Н

Новий Закон «Про національну безпеку України»: що змінилося

Верховна Рада 248 голосами ухвалила Закон «Про національну безпеку України». Новий акт замінив собою ухвалені ще за часів «пізнього» Кучми закони «Про основи національної безпеки України» та «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави».

Автор: Петро Буртянський

На відміну від попереднього рамкового закону, який носив переважно декларативний характер і складався лише з 12 статей, ухвалений Закон «Про національну безпеку України» забезпечує більш чітке регулювання дій Української держави з протидії зовнішній і внутрішній агресії. Визначено вичерпний перелік та компетенцію державних органів та військових формувань, які за це відповідальні. Ці органи формують сектор безпеки і оборони.

Підготовлені у тісній взаємодії з експертами НАТО та ЄС норми закону визначають не лише права, але і конкретні обов’язки вищих державних органів щодо управління у сфері національної безпеки. Зокрема встановлюється строки та порядок підготовки стратегічних документів, згідно яких мають розвиватися військо, поліція та спецслужби.

Запроваджено чіткі вимоги до їх змісту. Громадськість отримає можливість контролювати, наскільки заявлені владою наміри були реалізовані.

Вимоги щодо планування розширені з військових питань і на сферу цивільної безпеки. Актуальність цього підтвердили нещодавнє неочікуване рішення МВС придбати французькі вертольоти на півмільярда євро.

За умов триваючих воєнних дій на сході України та загрози розширення масштабів агресії Росії складно переоцінити важливість запровадження стандартів НАТО у структуру військового командування. Норми закону замінюють на «натівську» модель успадковану від СРСР надмірно централізовану командну вертикаль, яка не дозволяла командирам на місцях вчасно реагувати на зміни обстановки.

Було б дивним, якби ухвалений Закон «Про національну безпеку України» був повністю позбавлений недоліків. Та навіть у нинішньому вигляді реалізація цього закону здатна забезпечити рішучий розрив з пострадянським підходом до вирішення безпекових питань та стати реальним кроком на шляху інтеграції з Заходом.

Детальніше про запроваджені законом зміни та його «слабкі місця» читайте у статті:

За лекалами НАТО: що може змінити закон «Про національну безпеку України»

закон безпека НАТО

Знак гривні
Знак гривні