Р

Рівень насильства над жінками: у 2017 році суди розглянули 143 справи, у яких йшлося про “смерть потерпілої”

Ми завантажили з реєстру судових рішень усі вироки щодо умисних вбивств, датованих 2017 роком (їх 1118). Далі для спільної ознаки, яка обʼєднувала би справи про вбивства жінок, ми використали словосполучення “смерть потерпілої” (у різних варіантах) — таких справ виявилося 143.

Автор: Петро Боднар

Після 8 березня триває дискусія про насильство в сімʼї, особливо щодо жінок. Називають різну кількість жінок, які постраждали від насильства або навіть загинули від рук своїх близьких. Поліція не оприлюднює подібні дані, що створює плідний ґрунт для спекуляцій.

Але найдена нами цифра недосконала. У деяких справах розслідується вбивство кількох людей. Інформація про інші недоступна або за текстом рішення не можна однозначно визначити про те, хто був жертвою і в яких стосунках вона була з убивцею. Також часто вирок прямо не вказує стать жертви або те, в яких стосунках вона була з убивцею.

Варто памʼятати, що судова статистика неповна, а значну частину убивств не розкрито. Відповідно, ці справи ще не дійшли до суду, а отже, не потрапили до наведених даних. Для уточнення ми надіслали запити до МВС, щоб отримати число смертей через сімейне насильство.

Однак навіть точна кількість жертв дає неповну картину. Певні висновки можна зробити, якщо порівняти її зі статистикою інших країн. Також важливо звернути увагу на регіональний рівень. У деяких районах вбивства та насильство в сімʼї зафіксовані значно частіше, ніж в інших.

У судовому реєстрі справи класифікують за порушеною статтею (кримінального або іншого кодексу). Насильству в сімʼї відповідає стаття 173 Кодексу про адміністративні правопорушення. Умисне вбивство — стаття 115 Кримінального кодексу.

Алкоголь вважають однією з найбільш поширених причин багатьох злочинів. Ми вирішили порівняти, як часто згадується алкогольне спʼяніння у справах про умисні вбивства і насильство в сім’ї:

Алкогольне спʼяніння досить часто згадують у вироках з умисного вбивства (~70%). При цьому, в адміністративних справах щодо сімейного насильства згадки про алкоголь є, але у значно меншій кількості (~17%).

Далі ми спробували дізнатися, де чинять більше насильства в сім’ї — у селах чи містах. Для цього можна порівняти середню кількість судових рішень щодо насильства в сім’ї за судами сільських та міських районів. За сільський ми рахуємо райони, де чисельність сільського населення складає понад 50% (для карти ми використали дані за 2016 рік).

Також цікаво визначити, чи є райони, де розглядають суттєво більше справ про насильство в сімʼї, ніж у середньому по країні. Ми перерахували кількість справ на 10 000 людей у кожному районі і створили карту. Як і на попередньому графіку, тут домінують сільські райони. Особливо багато таких справ на Поліссі та Вінничині.

Карту оновлено о 18:40 14.03.2018.

Дискусія навколо сімейного насильства розгорілася навколо графіка у статті Update.com.ua. Автори публікації стверджували, що 600 жінок загинули від насильства в сімʼї у 2017 році. Згодом виявилося, що це не "прямі" дані, а результати розрахунку за певною методологією. Ми не вивчали наскільки вона достовірна. Проте зазначимо, що журналісти, котрі готували цю графіку не вказали, що це "розраховані" данні. На нашу думку це не коректно.

Такі маніпуляції викликають лише короткостроковий інтерес до теми, далі ж настає розчаруванні і обурення, оскільки оприлюднені дані не сприймаються достовірно. І піднята важлива тема перетворюється у черговий "срач". Також такий метод нагадує дії політиків-популістів, які вкидують емоційно збудливу інформацію не переймаючись її достовірністю, щоб досягти короткотермінових своїх цілей. Такі методи не личать громадським активістам та журналістам, котрі намагаються працювати чесно.

статистика судовий реєстр жінка насильство злочин інфографіка datavis

Знак гривні
Знак гривні