Н

На околицях навчають гірше. Проблеми української шкільної освіти на прикладі Чернівців (Інфографіка, карта)

Учні, які навчаються ближче до центру, складають ЗНО краще, ніж учні з околиць. Кількість грошей, яка виділяється на одного учня, не впливає на якість знання. Найкраще учать вчителі-пенсіонери. Школи, де серед учнів багато бідних, дають найгірші знання. Озброївшись даними про результати ЗНО, фінансування шкіл та статистикою, яку збирає міське управління освіти Чернівців, ми визначили закономірності шкільної освіти в місті. Виявлені проблеми є характерними для всієї української шкільної освіти.

Дослідження Текстів

«Дітей із багатих родин із освіченими родичами можуть учити й дурні вчителі. Ми ж намагаємося помітити слабких учнів. Це – глибоко в нашому мисленні…», - цитує журнал Смітсоніан (вересень 2011) Карі Лоухівуорі, директора школи у передмісті Хельсінкі. В Україні все навпаки.

Ми нанесли всі школи, гімназії та ліцеї, що цього року складали ЗНО, на карту - і побачили, що успішніші школи з більшою кількістю старшокласників розташовані ближче до центру Чернівців. Усі чотири школи найвіддаленішого району входять до десятки найгірших загальноосвітніх закладів міста.

Зрозуміло, що географічне розташування саме по собі не може бути причиною негараздів школи. Невеликий розмір навчального закладу, менш досвідчені вчителі та бідність — ось що може стати на заваді чернівецьким школярам досягати кращих результатів у навчанні, всупереч їхнім реальним здібностям.

Для того, щоб показати, які фактори можуть впливати на успішність учнів, ми побудували ряд простих графіків.

Щоб прочитати дослідження і роздивитися карту та графіки клікайте тут

Цей проект було втілено за сприяння Державного агентства з питань електронного урядування України в рамках проекту USAID/UK aid та Фонду Євразія «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах». Окремі думки, висловлені в матеріалах, опублікованих на сайті, є винятковою відповідальністю Фонду Євразія і не обов’язково відображають погляди USAID/UK aid, Уряду США та/або Уряду Великобританії.

чернівці освіта зно школа datavis

Знак гривні
Знак гривні