1

1000 кілометрів Змієвих валів під Києвом. Хто їх збудував, точно не відомо (Інтерактив)

На півдні від Києва можна зустріти дивні земляні споруди, які виникають несподівано і довгою стрічною звиваються із заходу на схід. Це так звані Змієві вали. Загальна їхня довжина близько 1000 кілометрів. Про них немає згадок у давньоруських літописах. Хто їх спорудив і коли?

Над проектом працювали: Дмитро Фіонік, Анатолій Король, Ярина Серкез

Про це читайте, вивчайте Вали на картах та дивіться відео з квадрокоптера у нашому інтерактивному матеріалі «Змієві вали: ієрогліф виживання»

Клікніть на зображення, щоб перейти на сторінку з проектом

Перша літературна згадка про Вали Київщини міститься в листі єпископа Бруно Квертфурського (він же Брунон) до імператора германського Генріха ІІ від 1008 року. В цьому епістолярії єпископ, крім іншого, розповідає монарху про свою подорож до князя русів, тобто до хрестителя Русі Володимира Святославича. Оповідь Бруно Квертфурського така ж цікава, як і його життєпис.

Майбутній єпископ був сином графа фон Квертфурта і вважався далеким родичем самого імператора. Отримав блискучу освіту в Магдебурзькій школі. У доволі юному віці став ченцем бенедиктинського монастиря і отримав від Папи благословення на місіонерську діяльність. Шляхетне походження дозволяло молодому проповіднику знаходити спільну мову з сильними світу цього.

Шлях мандрівного ченця пролягав до печенігів через Київ. За свідченням самого Бруно, князь Володимир силоміць утримував його і умовляв не ходити до несамовитого народу, не шукати наглої смерті.

Місяць тривали душеспасительні бесіди, і зрештою князь із важким серцем погодився супроводити Бруно до печенізького степу.

Подорож через володіння русів тривала два дні. Саме тоді Бруно познайомився з фортифікаційною системою Київщини:

«…Кордони своєї держави князь оточив з усіх боків вельми довгою і міцною огорожею». Враховуючи, що ця огорожа була на півдні від Києва і розміщувалася у двох днях пішого ходу, можна припустити, що йдеться про лінію Змієвого валу у межиріччі Стугни та Ірпеня. У вал були вбудовані ворота. За ними, ліворуч і праворуч від дороги стояли два кургани.

Вцілілий фрагмент Змієвих валів біля села Круглик під Києвом

Текст Бруно дає змогу детально реконструювати події того дня, коли вони з князем вийшли за ворота.

Володимир зі своїм загоном став на одному кургані. Бруно з кількома супутниками — на іншому.

Шлях пролягав крізь дикий степ. Чернець перехрестився й пішов назустріч небезпеці.

Детальніше про Змієві Вали читайте, вивчайте їх на картах та дивіться відео з квадрокоптера у нашому інтерактивному матеріалі «Змієві вали: ієрогліф виживання»

змієві вали русь історія

Знак гривні
Знак гривні