Б

Бійці колчаківських фронтів. Хто, крім бійців АТО, отримує гроші з бюджету Києва під виглядом ветеранів (ІНФОГРАФІКА)

В Україні сотні ветеранських організацій, які годуються з державного та міських бюджетів. Процес їхнього фінансування непрозорий з кількох причин: дуже важко визначити загальну кількість цих організацій, їхню структуру, а також категорії ветеранів. Одна й та сама організація може об’єднувати ветеранів Другої світової, учасників бойових дій в Афганістані та інвалідів силових структур. Хоча реальних солдатів Другої світової в Україні залишилось, за офіційними даними, 36,7 тис. осіб.

Текст: Дмитро Фіонік

Питання — куди йдуть ветеранські гроші, особливо загострилося після подій 9 травня у Дніпрі, коли члени ветеранських організацій (не плутати з реальними ветеранами) разом з тітушками вийшли на мітинг під прапорами Опозиційного блоку. 10 травня мер Дніпра Борис Філатов заявив: «З сьогоднішнього дня я закриваю міське фінансування всіх «ветеранських організацій». Бійці колчаковських фронтів 1946 року народження виїжджають з міськвиконкому вперед ногами. Назавжди. На наступній сесії міської ради буде виділено міське фінансування союзу ветеранів АТО».

А кого підтримує київська влада? Щоб з’ясувати це, ми проаналізували, хто отримує допомогу за рахунок програми «Соціальне партнерство», що фінансується з бюджету Києва.

Зазначимо, що цілий букет законів передбачає виділення коштів як з центрального, так і з місцевих бюджетів на «ветеранські» організації. Загальна сума грошей, яку виділяють різні місцеві влади «на ветеранів», невідома.

Також ветеранські організації звільняються від плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) в межах середніх норм споживання (надання), телефоном у приміщеннях та будинках, які вони займають.

Вперше гроші ветеранам почали виділяти в 1993 році, коли ухвалили відповідний закон, який орієнтувався на ветеранів Другої світової.

З роками статус «ветерана» розширився, і туди потрапили і учасники інших воєн, і відставники, які ніде не воювали, і чорнобильці, а в останні три роки бійці АТО.

Громадські організації сумнівного ґатунку часто користуються ветеранським законодавством: у статуті пишуть соціальний захист ветеранів війни. Членство у таких ГО не фіксоване, ніхто не знає, скільки там цих ветеранів ( можуть записати до організації двох дідів, які воювали, але вже не ходять) — а кошти отримують.

Головним чином гроші отримують ветерани військ часів СРСР та діти війни — які захищають свої «славні часи» і «пам’ять».

бюджет допомога ветерани АТО

Знак гривні
Знак гривні