Н

Наша дорога дешева комуналка. Скільки коштують електрика та газ в Україні і в Європі (+ІНФОГРАФІКА)

З 1 березня в Україні знову піднялись тарифи на електроенергію. Відтепер за кіловат обходиться українцям у 0,9—1,68 гривні за кіловат. Це буде п’яте і останнє подорожчання, визначене постановою НКРЕ №220 від 26 лютого 2015 року. Всього за останні три роки тарифи на газ виросли у 4 рази. Texty.org.ua вирішили з’ясувати, яка ситуація на ринку комунальних послуг у країнах ЄС. Тому ми проаналізували ціни на газ, електрику та Інтернет у 5 європейських країнах — Німеччині, Польщі, Литві, Угорщині та Молдові — і порівняли їх з українськими.

Текст: Наталія Міняйло, графіка Євгенія Дроздова

Як у Європі рахують витрати на комунальні послуги

На відміну від України та пострадянських країн, в Європейському Союзі не існує централізованої системи постачання газу та електроенергії. Також там відсутні управляючі організації, схожі на українські ЖЕКи. Мешканці багатоквартирних будинків самі вибирають постачальників послуг, які запропонують більш вигідні тарифи. Постачальників послуг також може й обрати агентство нерухомості.

— У Німеччині на ринку комунальних послуг існує жорстка конкуренція. Наприклад, лише світло постачають десятки різних компаній. Ти можеш вибирати, яку електроенергію тобі будуть подавати у будинок або квартиру. Це може бути електроенергія з ТЕЦ або з атомної станції.

Великою популярністю користується електроенергія з альтернативних джерел — сонячна, вітрова, — розповідає киянин Арсеній, який уже два роки живе у Німеччині.

Тарифи на електроенергію та газ переглядають щороку, однак підвищують нечасто. Збільшення вартості зазвичай становить не більше 1—3%.

— Це пояснюється стабільними цінами на енергоносії, усталеними відносинами споживачів і постачальників, високою якістю мереж, — пояснює Арсеній.

В абсолютній більшості країн Європи немає систем центрального опалення. Приватні будинки оснащені персональними нагрівачами, а багатоквартирні будинки мають загальнобудинкове опалення. Головне — щоб вони відповідали стандартам безпеки.

Не характерні для Європи також багатокілометрові тепломережі. Вони є лише в окремих країнах. Наприклад, у Данії близько половини теплової енергії виробляється на ТЕЦ. Вони також ще збереглися у Чехії та Словаччині. До них найчастіше підключені старі будинки, побудовані за радянських часів. Однак навіть у таких будинках батареї вже давно обладнані індивідуальними термостатами.

Клікніть на зображення, щоб переглянути у більшому розмірі

Найдорожча комуналка — у Польщі, найкращий Інтернет — у Литві

За даними Міжнародної організації праці, середня заробітна плата у Польщі становить 951 євро. При цьому, щоб обігріти будинок площею 100 м кВ, полякові необхідно витратити 236 євро. Це становить четвертину від середньої зарплати.

Цікаво, що в Німеччині, де заробітна плата майже в 3,5 рази вища, ніж у Польщі, ціни на газ нижчі, ніж у сусідній Польщі. Тому для обігріву будинку німець заплатить 195 євро, що становить лише 6% від його місячного доходу.

Найпомітніший стрибок цін на газ у Польщі відбувся на початку дев’яностих під час так званої шокової терапії. Між 1990-м та 1993-м роком ціна газу для індивідуальних господарств зросла у 5 разів. Відтоді ціни на газ залишаються одними з найвищих у Європі.

Крім газу, Польща платить одну з найбільших цін за електрику. За один кіловат електроенергії поляки платять 0,1 євро. Більше платять хіба німці — 0,13 євро за кіловат.

Високі ціни на газ і електроенергію змушують жителів Європи шукати шляхів економії енергоресурсів. Наприклад, у Німеччині комфортною вважається температура 17 градусів за Цельсієм. При цьому, що у вітальні, де родина проводить багато часу, температура може бути 20 градусів, а в коморі —14—16 градусів. Зменшуючи температуру в приміщеннях на 1 градус, німці економлять до 6% теплової енергії.

При цьому в Німеччині найдорожчий, але й найповільніший Інтернет. За Інтернет швидкістю 2048 кілобіт/сек доведеться викласти майже 30 євро.

— Минулого року була в Німеччині в Дрездені на навчанні. Хотіла провести Інтернет, але це виявилось дуже дорого. По-перше, за модем і підключення треба було заплатити 130 євро. По-друге, сам Інтернет в Німеччині дуже повільний і дорогий. Найдешевший тарифний план коштує від 30 євро. Тому від цієї думки відмовилась. У світову павутину заходила у кафе через вайфай, — розповідає киянка Ганна.

Водночас у Литві 600-мегабітний Інтернет коштує 20 євро. При цьому вже восьмий рік Литва залишається лідером серед європейських країн за рівнем проникнення Інтернету.

Чи дорогий газ в Україні?

З 2014 року ціна на газ для населення виросла в 4 рази. Через це українці за блакитне паливо віддають майже 40% своєї заробітної плати. Хоча газ в Україні досі залишається найдешевшим у Європі, але в розрізі мінімальної заробітної плати українці платять за газ чи не найбільше, за винятком Молдови.

- Три роки тому за газ платили до 500 гривень на місяць. При тому, що температура в хаті в середньому була 22 градуси. Подорожчання різко відчула взимку 2015 року. Тоді платіжки стали перевищувати 1000 гривень. Після подорожчання у 2016 році ми цілу зиму економили газ. Температура в будинку не перевищувала 17 градусів. Бувало й менше, але при цьому в місяць плачу за газ майже 2000 гривень, — розповідає Валентина. Мешкає у Хотові, що в Києво-Святошинському районі. Зустрічає на порозі свого будинку в рукавичках і шапці.

- Через таку температуру кілька разів за зиму хворіла. Тепер думаю, як утеплити будинок, щоб менше платити за газ, — каже жінка.

Менше українці платять і за світло. Якщо взяти до уваги навіть найвищий тариф (1,68 грн за кіловат), в євро це буде 0,06. При цьому поляки платять за світло 10 євроцентів за кіловат. Це майже удвічі більше, ніж українці. Однак слід мати на увазі, що середня заробітна плата у Польщі майже у 5 разів вище, ніж в Україні.

Проти Німеччини ця різниця ще більше відчутна. Навіть враховуючи, що половину заробітної плати німця з’їдають податки, а на життя залишається 1600 євро, різниця в оплаті за комуналку становить лише 2,5 рази. При цьому вони постійно намагаються економити на комунальних платежах, а також використовують відновлювані джерела енергії, щоб менше залежати від газу.

Чи означає, що при менших зарплатах українці мають платити менше за енергоносії? І так, і ні. Вартість виробництва енергії в Україні трохи дешевша через низькі зарплати і нижчі податки ніж у ЄС. Але є й інша складова. Наприклад, закупки газу чи пального для АЕС, обладнання нашим компаніям обійдеться так само, як і в Німеччині, а кредити навіть дорожче. Тому політикам варто не «боротися» за зменшення тарифів, а створювати умови, які дозволять бізнесу платити більші зарплати, а громадянам вимагати їх у своїх роботодавців.

єс газ комуналка ціни платежі інтернет інфографіка електрика

Знак гривні
Знак гривні