Д

До Росії втекли щонайменше п’ятеро харківських беркутівців: троє обвинувачених і двоє підозрюваних

У п’ятницю, 13 квітня, адвокат беркутівців Валентин Рибін виклав відео, в якому повідомляв про те, що деякі його підзахисні залишили територію України. Пізніше він виклав відео зі зверненням чотирьох харківських беркутівців — Віталія Гончаренка, Владислава Мастеги, Артема Войлокова та Олександра Костюка. На ньому силовики повідомляють, що втратили надію на справедливий судовий розгляд і вважають подальше перебування не території України небезпечним для себе.

Автор: Ольга Худецька

Пізніше в коментарі для видання censor.net.ua Рибін прямо заявив про те, що спецпризначенці виїхали до Росії 13 квітня.

За даними джерел, до Росії виїхав також і Ріяко — ще один беркутівець, якого немає на відео, і про виїзд якого нічого не каже адвокат Рибін.

Віталій Гончаренко — обвинувачений у подіях на Кріпосному провулку 18 лютого 2014 року. Йому інкримінують:

• виконання явно злочинного наказу на завершений замах на вбивство двох і більше осіб, вчинений способом, небезпечним для життя багатьох осіб за попередньою змовою з групою осіб;

• виконання явно злочинного наказу на перевищення влади або службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки;

• виконання явно злочинного наказу на незаконне перешкоджання організації або проведенню мітингів.

Віталія Гончаренка незадовго до цього присудили тримати під вартою, у тому числі за систематичну неявку до судових засідань та на слідчі дії. У суді навіть демонстрували відео, на якому зафіксовано, як Гончаренко уникав повісток та, будучи затриманим, відмовлявся йти до спецавтомобіля для доставки до суду.

(це коротка відеоверсія згаданих відео від ТЕКСТІВ)

Тому 9 березня Печерський суд прийняв рішення про утримання Гончаренка під вартою. А вже 6 квітня Апеляційний суд міста Києва ухвалив рішення скасувати йому цей запобіжний захід і постановив відпустити його з-під варти. Склад суду, який прийняв це рішення: Присяжнюк О. Б. (доповідач), Дзюбін В. В. (суддя), Росік Т. В. (суддя).

Владислав Мастега та Артем Войлоков — обвинувачені у катуванні протестувальників на колонаді стадіону «Динамо» 19 січня 2014 року.

Обвинувальний акт було передано до суду 10 квітня 2017 року. Станом на 13 квітня у них добігав завершення запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. Далі їх запобіжний захід мав визначати суд, який би розглядав справу по суті, але станом на 15 квітня такий розгляд ще не почався.

Олександр Костюк та Володимир Ріяко — підозрювані (разом із Гончаренком) у нападі на журналістів на пісочинському блокпості вже після Майдану, у 2015 році. Тоді вони вказували Анастасії Станко та Костянтину Реуцькому, що їм нічого не було за Майдан, а тому і за цей напад також нічого не буде.

Обом в якості запобіжного заходу суд призначив особисте забов’язання.

Цікаво, що на відеозверненні беркутівці та їх адвокат стверджують, що їм небезпечно перебувати на території України. При цьому частина втікачів має статус учасників бойових дій через участь в АТО, але з якихось причин питання безпеки виїзду до Росії з таким статусом для них не стояло.

Нагадаємо, що адвокат утікачів Рибін також виступав захисником полонених ГРУшників Єрофєєва та Алєксандрова, учасника незаконних збройних формувань бразильця Лусваргі та інших подібних персонажів.

Раніше ТЕКСТИ повідомляли, що Антон Геращенко клопотав про нагороду для беркутівців Ріяко, Костюка та Гончаренка за їх роботу на

Пісочинському блокпості. Пост про це він написав на своїй сторінці у Facebook. При тому у дописі Геращенко прямо вказує, що йому відомо про епізод із нападом на журналістів, який стався за місяць до того.

Після Майдану всі п’ятеро продовжували працювати в спецпідрозділах міліції та поліції, незважаючи на заяву міністра про розформування підрозділу «Беркут» та атестацію його працівників (ще до загальної атестації у поліції). Фактично ж відбулось лише перейменування підрозділу, що дотично визнає і сам Геращенко, коли називає харківський підрозділ міліції спецпризначення «колишнім беркутом».

 

Окрім того, у судах щодо запобіжних заходів стосовно беркутівців захист нерідко надає позитивні характеристики від поліцейського начальства підозрюваних.

Управління спецрозслідувань неодноразово подавало клопотання до суду щодо відсторонення від посад підозрюваних беркутівців, однак не всі такі клопотання ухвалювались судом і не всі відсторонення (їх видають строком на 2 місяці) вдавалось продовжувати в судах.

суд беркут справимайдану

Знак гривні
Знак гривні