Ж

Житловий комплекс «Ріверстоун» вкрав у киян частину берега Дніпра (фото, відео з квадрокоптера)

Головною перевагою комплексу забудовник вважає територію біля води. Так і пише на своєму сайті: «В'їзд на прибудинкову територію комплексу закритий для сторонніх і перебуває під цілодобовою охороною — тут розташовані набережна, парк, дитячі та спортивні майданчики, прогулянкові зони». Це твердження — порушення законодавства, адже ніхто не має права обмежувати доступ громадян до води і є фактично крадіжкою набережної у громади. По-нормальному забудовник мав би збудувати набережну для усіх лише за те, що йому дозволили споруджувати житловий комплекс поблизу Дніпра.

Автори: Олександр Оксимець, Надія Романенко, Орест Зог, відео: Анатолій Король

Півтора роки тому під час роботи над проектом «Вкрадений Дніпро» Тексти виявили, що третина київських берегів загороджені, і лише 15% облаштовані для відпочинку киян. Відтоді з’явились нові паркани. Сьогодні про один із них: територію ЖК «RiverStone» (Дніпровська набережна, 14) на березі затоки Берковщина. Сайт житлового комплексу вказує парк та набережну як привабливу частину інфраструктури:

«А еще, перед началом строительства жилого комплекса мы выполнили берегоукрепление и очистили акваторию залива. По заключению независимых экспертов, сделанному на основании осмотра дна водолазами, наш залив является одним из самых чистых в Киеве: глубина 2,5—3,5 метров, видимость до 2,5 метров, а на дне живут раки», — пишуть на сайті.

Молодці! Екологічно свідомі проекти — це тренд урбаністичного розвитку. Але є проблемка: чиста затока, облаштована набережна і щасливі зустрічі з раками при купанні доступні лише мешканцям ЖК: територія повністю огороджена, вхід за електронними ключами. Законодавство однозначно стверджує, що береги водойм є суспільним надбанням і мають бути відкритими для усіх. Огородивши набережну «для своїх», забудовники вкрали набережну в решти кияни і порушили закон.

Стрілочками позначені паркани

Ось цей житловий комплекс на карті Києва:

ЖК «Ріверстоун» — це шість завершених 23-поверхових будинків. Загалом їх буде десять, останні планують завершити не раніше 2-го кварталу 2019 року.

Попри всю «елітність», територія під самими будинками майже повністю віддана автомобілям. При цьому є ще й підземний паркінг на 314 місць (ціни від 600 тисяч гривень).

Звичайно, головною перевагою комплексу забудовник вважає все ж не паркінги, а територію біля води. Він настільки суворий, що прямо так і пише на своєму сайті:

«В'їзд на прибудинкову територію комплексу закритий для сторонніх і перебуває під цілодобовою охороною — тут розташовані набережна, парк, дитячі та спортивні майданчики, прогулянкові зони».

Повторимося: таке обмеження доступу киян до Дніпра незаконне і має бути негайно зняте.

Загалом фортеця оточена щонайменше сімома парканами. Двері є не всюди. Щоб увійти всередину, потрібна спеціальна картка. Їх видали, очевидно, тільки власникам квартир житлового комплексу. Ціни на 1-кімнатку у збудованих секціях стартує від 1,7 мільйонів гривень (близько $1200 за кв. м).

У кількох місцях є кнопка зв'язку з охоронцем (чи вахтером), який може впустити всередину. А може і не впустити, якщо не захоче. Двоє співробітників Текстів у різні дні спробували пройти на набережну і натискали одну й ту саму кнопку. У першому випадку охоронець спокійно пропустив, а в іншому відповів, що не має доступу.

Звичайний киянин практично не має шансу потрапити всередину аби прогулятися розрекламованим парком.

Найбільш радикальний спосіб — обійти всі «переговорні пункти» і обдзвонити всіх охоронців/вахтерів, сподіваючись на те, що відкриє хоча б хтось. Саме так ми і зробили, коли завітали сюди втретє. Ми натиснули кнопку, і хтось відкрив двері, навіть нічого не спитавши. Вам може так і не пощастити. Та й хто йтиме на такі приниження, щоб погуляти з дитиною біля Дніпра?

Внутрішня територія поділена на дві частини — верхню і нижню. Відзначимо, що і там, і там досить багато зелені. На верхній частині в основному розміщені дитячі зАмки, каруселі та гойдалки. На майданчиках багато маленьких дітей із батьками.

Нижня частина закритої прибудинкової території

На нижньому ярусі також багато зелені та лавок, десятки нововисаджених дерев. Біля води тихо, хоча загалом того дня було вітряно. Довжина набережної — 400 метрів. Однак прямо перед рестораном «Вілла Рив’єра» стоїть чергова металева огорожа з гострими кінцями зверху. Добре, що без вишки і кулеметів.

З іншого боку затоки, між рестораном за «Ріверстоуном», триває будівництво шопінг-молу (куди ж без нього) та відкритого аквапарку, також обіцяють облаштувати набережну.

Проект майбутнього шопінг-молу та аквапарку

В ідеалі ця набережна мала би бути об’єднана з тією частиною, доступ до якої зараз незаконно обмежує «Ріверстоун».

Самі жителі комплексу (або, як вони себе називають, «інвестори») виступають проти відкритої набережної, побоюючись, що туди одразу набіжить орда не дуже інтелігентних жителів із сусідніх районів. А дехто, мабуть, і не купив би там квартиру, якби знав заздалегідь, що не зможе ізолюватися від «бидла».

Повідомлення на форумі rivstone.com.ua

Але бажання жити за парканом чи нелюбов до співвітчизників не дає права порушувати закон. До того ж, красти землю в громади — це погано, і з цієї точки зору мешканці багатоповерхівок, які бояться, що до їхнього затишного парку набіжать сусіди, нічим не кращі від Януковича з його Межигір'ям. Навпаки, вони б мали вимагати у забудовника прибрати паркани.

Також виникає питання і до Київміськадміністрації, чому вона спокійно спостерігає, як місто ділиться на зони для багатих і бідних. Так недалеко і до табличок на парканах, які розділятимуть місто: «Бідним вхід заборонено».

Хто вони, забудовники?

Керує будівництвом: розробляє план, наймає архітекторів і підрядників девелоперська компанія UDP. Генеральний підрядник «Міськжитлобуд».

За даними Публічної кадастрової карти України та Міжвідомчого центру моніторингу забудови міста , ділянка Ріверстоуна виділена компанії ТОВ «Лівобережжя плюс» для житлового будівництва. Цікаво, що кадастр вказує: сусідня з будинками земля, на якій створено парк, є комунальною власністю з цільовим призначенням «02.07 Для іншої житлової забудови». На генплані Ріверстоуна ці ділянки не розрізняють, набережна вказана як частина житлової інфраструктури.

Виділена для будівництва ділянка

Набережна у комунальній власності

Хто ж отримує прибутки від ТОВ «Лівобережжя плюс»? За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, ця «ТОВка» має статутний капітал від трьох компаній: кінцевих влаників — тих, до кого врешті потраплять прибутки.

Більше про те, хто такий Василь Хмельницький і чим він займається ще, читайте тут

Півтора роки тому «Тексти» так писали про берег біля «Ріверстоуна»:

«Житловий комплекс «Ріверстоун» частково готовий, частково будується. Здається, навіть потенційні мешканці дорогих квартир будинку не зможуть нормально прогулятися над Дніпром. Про доступ усіх киян до річки в цьому місці взагалі не йдеться».

Та ми помилялися. Насправді доступ таки лишили, однак тільки для своїх.

riverstone доступність квадрокоптер набережна Ріверстоун нерухомість дніпро

Знак гривні
Знак гривні