Б

Беркутівець Гончаренко залишився під вартою. Сумнозвісний суддя Лашевич не прийшов на розгляд справи

У четвер, 24 листопада, Апеляційний суд залишив під вартою екс-беркутівця Віталія Гончаренка, який підозрюється у співучасті в трьох вбивствах 18 лютого 2014 року в Кріпосному провулку. Суддя Валерій Лашевич, який засвітився у зв’язку з затягуванням справи перед втечею командира роти «Беркута» Садовника та рішенням щодо виходу на свободу беркутівця Бєлова, мав розглядати цю справу.

Автор: Ольга ХУДЕЦЬКА, спеціально для ТЕКСТИ.org.ua

Адвокати та активісти побоювались, що його можуть відпустити з-під арешту, як це уже сталось з його співсправником, екс-беркутівцем Олександром Бєловим, якого підозрюють у вбивстві трьох і пораненні більш ніж двадцяти протестувальників у Кріпосному провулку 18 лютого 2014 року.

Після Майдану Гончаренко продовжував працювати в міліцейському полку спецпризначення (фактично у колишньому перейменованому «Беркуті»). Зокрема, у 2015 році він ніс службу на блокпості у Пісочині Харківської області.

Відомо щонайменше про один напад на журналістів на цьому блокпості у 2015 році з участю Гончаренка. Тоді силовики влаштували жорстокий трус та незаконне затримання із застосуванням сили щодо Костянтина Реуцького та Анастасії Станко. Гончаренку висунули підозру в участі в цьому нападі.

Під час інциденту, за словами журналістів, силовики хвалились, що їм «за це нічого не буде, бо нічого не було і за Майдан».

Цікаво, що Гончаренка та інших учасників нападу намагався «відбілювати» радник міністра внутрішніх справ Авакова Антон Геращенко. Зокрема, він приблизно через місяць після нападу на журналістів розмістив на своїй сторінці у мережі Facebook спільне фото з беркутівцями, яких хвалив за затримання на блокпості автівки зі зброєю та вибухівкою. Геращенко тоді зазначив, що клопотатиме про нагороди для беркутівців перед міністром за їхній «героїчний вчинок».

Фото зі сторінки Антона Геращенка з коментарями Костянтина Ревуцького

Зараз інцидент із журналістами у 2015 році розслідується як окремий епізод у справі Гончаренка. Можливо, саме він і зіграв ключову роль у тому, що беркутівця залишили під вартою, на відміну від його колег, розповіла ТЕКСТАМ адвокат родин загиблих Євгенія Закревська.

— Ще чотирьох осіб, затриманих у цьому ж епізоді, що й Гончаренко (побиття і стрільба по протестувальниках 18 лютого у Кріпосному провулку), нещодавно відпустили з-під варти під часткові домашні арешти. Зараз вони почуваються більш-менш вільно і перебувають більшість часу на свободі. Повного тексту ухвали суд ще не надав, але я думаю, що епізод із нападом на журналістів став аргументом на користь утримання під вартою, оскільки показував, що підозрюваний продовжував вчиняти злочини після Майдану.

Друга вагома причина такого рішення суду, на думку Закревської, — відсутність у суддівській колегії сумнозвісного судді Лашевича, який уже спричинився і до відпущення з-під варти беркутівця Бєлова, і до неперешкоджання втечі беркутівця Дмитра Садовника.

Ще станом на ранок за даними Апеляційного суду м. Києва щодо автоматичного розподілу суддів Лашевич був призначений у суддівську колегію, яка мала розглядати апеляцію Гончаренка.

Скріншот сайту Апеляційного суду Києва

Але на розгляді апеляції його не було, замість нього був інший суддя. «І притомних пояснень щодо його заміни надано не було», — зазначає Закревська.

Довідково.

Гончаренка підозрюють у:

— перевищенні службових повноважень та співучасті в трьох вбивствах (Кріпосний провулок, 18 лютого 2014 року);

— перевищенні службових повноважень і перешкоджанні роботі журналістів (Пісочний, Харківська область, 2015 рік);

— перевищенні службових повноважень у ще одному епізоді 18 лютого 2014 року (побиття протестувальника Дідича і залишення його в безпорадному стані на дорозі перед вантажівкою, під колесами якої він і загинув).

Згідно з документами, Гончаренко був одним із тих силовиків, що мали при собі 18 лютого рушницю Форт-500 [«Спецзасіб для відстрілу гумових куль» офіційною мовою міліцейських документів, який насправді є помповою рушницею і стріляє набоями 12-го калібру — як гумовими, так і мисливськими, смертельної дії. — Ред.]. За даними слідства, в ній були знайдені сліди свинцю, що свідчить про стрільбу мисливськими набоями.

За словами представників обвинувачення, Гончаренко не співпрацює зі слідчими, відмовляється давати свідчення та брати участь у слідчих експериментах.

Читайте також:

Київський суддя відпустив на свободу беркутівця, підозрюваного у вбивстві трьох майданівців. ДЕТАЛІ

гончаренко справимайдану

Знак гривні
Знак гривні