П

Показник насилля над українками — один із найнижчих у Європі. Принаймні так стверджують дані соціологів (Інфографіка)

Українки потерпають набагато менше від сексуального чи фізичного насилля, ніж жінки країн-членів ЄС. Про це свідчать соціологічні дослідження. Такі дані різко дисонують із масовістю розповідей про сексуальне насильство у Фейсбуці, які публікують жінки під хештегом #яНеБоюсьСказати.

Низький рівень сексуального насильства, який зафіксували дослідники, може пояснюватися тим, що в українок і європейок різні поняття, що таке сексуальне насильство. Щоб зрозуміти, як його розуміють українки, потрібні ґрунтовні дослідження, які, скоріше за все, не проводилися.

З іншого боку, френдстрічка у Фейсбуці — оманливе явище. Може так статися, що ваша френдстрічка переповнена жахливими історіями чи новинами: «Про це говорять усі!», — думаєте ви. Але у вашого сусіда у його ФБ-стрічці немає жодного подібного повідомлення і він переймається чимось іншим.

Утім тема сексуальних домагань і сексуального насильства до останнього часу була табуйована для нашого суспільства і її потрібно досліджувати й оговорювати. Акція «яНеБоюсьСказати» дала цьому хороший початок.

Ми порівняли два соціологічні дослідження, присвячені сексуальному насильству і протонасильству над жінками. Перше проведене Агенцією ЄС із фундаментальних прав (European Union Agency for Fundamental Rights), воно охопило 42 тисячі жінок із 28 держав-членів Європейського союзу.

Друге проводилося GfK Ukraine 2014 року з вибіркою в 1606 респонденток. Відповідно до даних дослідження, показник насилля над жінками в Україні є одним із найнижчих в Європі.

Зокрема, 14,5% українських респонденток зізнались у тому, що зазнавали фізичного насилля від своїх колишніх та нинішніх партнерів, і майже 3% — сексуального. Водночас половина опитаних чешок страждали від фізичного насилля і більше третини від сексуального. Проте до цих показників ми повернемось згодом.

Лише 2,6% українок зізнались, що чоловіки змушували їх займатись сексом. А 2,3% мешканок України чоловіки примушували виконувати небажані дії сексуального характеру. В Європі цей показник майже удвічі вищий.

опитування насильство гендер жінки інфографіка

Знак гривні
Знак гривні