З

Замість мікрорайонів - квартали. Радикальна пропозиція від основного претендента на посаду головного архітектора Києва

Закінчується «півфінал» відбору кандидатів на посаду головного архітектора Києва. Цього тижня на сайті КМДА оприлюднили конкурсні презентації 12 кандидатів. Переможець стане відомий уже через 15 днів.

У Києва нарешті з’явився шанс отримати адекватного і несовкового головного архітектора. Серед головних претендентів — Ганна Бондар, що виконує обов’язки головного архітектора із жовтня минулого року.

Як відзначає Бондар у презентації, Київ відстає від Європи на 50 років. Водночас у киян ще є можливість скористатися влучним моментом, поки на місті зосереджена увага всього світу.

Головне своє завдання на посаді Бондар вбачає в тому, щоб дати киянам та інвесторам з усього світу можливість розбудовувати місто. Для цього треба розробити прозору інфраструктуру інвестицій із залученням громади. Це зменшить напругу в суспільстві, яка останніми роками виливається в столиці у криваві конфлікти із забудовниками.

Основна ідея — реалізувати квартальну забудову. Це допоможе вирішити низку важливих проблем столиці, зокрема відсутність нормальних громадських просторів, нічийність подвір’їв, соціалізацію населення.

Крім того, така забудова наблизить столицю до європейського формату життя. На Заході ідею мікрорайонів, що досі переважають на київських околицях, забракували ще кілька десятиліть тому.

Слайди з понад 200-сторінкової презентації Ганни Бондар

В. о. головного архітектора Ганна Бондар

Бондар протистоять досить одіозні персонажі:

Андрій Миргородський — відомий своєю тісною співпрацею з оточенням Януковича, архітектор панорамного майданчика і містка, що мав з’єднати «Маріїнку» та гелікоптерний майданчик на пагорбах Дніпра. Серед інших його сумнівних досягнень — Храмовий комплекс на березі Дніпра, Гостинний двір та ТРЦ на Поштовій площі;

Сергій Броневицький — головний архітектор за часів Черновецького, з 2010 року очолює «Інститут Генплану», комунальної організації, створеної саме для розробки нового генплану, який узаконив би більшість нелегітимних рішень Льоні-Космоса;

Олександр Свистунов — начальник управління регулювання забудови міста Департаменту містобудування та архітектури, колишній головний архітектор скандального архітектурного бюро Сергія Бабушкіна.


Цікаво, що саме Бондар є лідером симпатій серед київських урбаністів та архітекторів. Ми підібрали лише декілька відгуків про її презентацію.

Григорій Мельничук співкоординатор Ради з урбаністики Києва:

конкурс на главного архитектораТот случай, когда видишь Уровень мышления дальше, чем обычные зарисовки на тему "мы пос...

Опубліковано Григорієм Мельничуком 24 лютого 2016 р.

Арсеній Фінберг, відомий київський бізнесмен, волонтер та засновник "Интересного Киева":

Очень сильный документ. Спасибо Anna Bondar . Очень хочется чтобы у вас все удалось.По ссылке- презентация проекта развития города на конкурс главного архитектора Киева от Анны Бондарь

Опубліковано Арсенієм Финбергом 24 лютого 2016 р.

Нагадаємо, що під час дебатів щодо доступності Дніпра у Києва в. о. головного архітектора Києва Ганна Бондар закликала знести всі паркани біля річки — без огляду на те, хто їх встановив.

Довідка

Ганна Бондар має дві вищі освіти: факультет архітектури Національного університету «Львівська політехніка» й відповідний факультет Київського національного університету будівництва й архітектури, а також факультет теорії та історії мистецтв Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури.

В. о. головного архітектора Києва. До цього обіймала посаду заступника директора Департаменту містобудування та архітектури, а також начальника управління ландшафтної архітектури КМДА.

Бондар була кураторкою таких проектів, як «Територія гідності», конкурс із благоустрою Контрактової площі та проект із благоустрою центру Києва до Євро-2012.

конкурс забудова архітектура урбаністика візія ганна бондар київ

Знак гривні
Знак гривні