Статті

Переважна більшість статей – нашого власного виробництва. Щоправда, є трохи перекладів
Статті

Збити Су-34. Чому західна ППО критично важлива для зупинки російського наступу

Сьогодні на фронті одним із найстрашніших видів російської зброї стали керовані авіабомби (КАБ). Це старі боєприпаси (ФАБ — фугасні авіабомби) вагою від 0,5 до 1,5 тонни, на які росіяни навісили крила й обладнання для корекції польоту.
Статті

Ключ до підриву російського ракетобудування — металообробка. Більшість станків імпортні

Експерти аналітичного проєкту Rhodus Intelligence опублікували звіт про розвиток ракетобудівної промисловості в Росії та її залежність від світового імпорту компонентів. Пропонуємо скорочений виклад українською.
Статті

Путін і “вороги”. РосЗМІ згадують “ворогів” Путіна частіше, ніж російських чиновників та урядовців

Найчастіше згадувані персони в російських ЗМІ: Путін і його прессекретар Дмитро Пєсков, дипломати Марія Захарова і Сергій Лавров, які борються з “колективним Заходом”, “вороги” Зеленський і Байден.
Статті

Україна програє у стратегічній адаптації до війни. Що потрібно зробити

Важливо: ми програємо Росії в стратегічній адаптації. Про це влучно написав генерал Мік Раян: “Хоча Україна досі легше експериментує на полі бою, проте в неї великі проблеми з тим, щоб систематизувати отримані уроки й поширити на всі Збройні сили. Водночас Росія повільніше вчиться через … більш централізовану філософію управління, однак, коли вони чогось навчилися, вони швидше поширюють це у військах та військовому виробництві” (докладніше читайте тут: У чому полягає адаптаційна перевага Росії та як її усунути: ґрунтовний розбір Міка Раяна).Якщо не звертати на це уваги й швидко не змінитися, ми програємо війну. Відбувається це передусім через слабкість і некомпетентність державного управління.
Статті

Рекомендації щодо зменшення дезінформації на YouTube

Чому важливо досліджувати дезінформацію на YouTube?YouTube сьогодні — одна з найпопулярніших соціальних мереж у Польщі та Україні: дві третини населення мають активний акаунт і використовують платформу для перегляду розважального та інформаційного відеоконтенту. “Серцем” YouTube є його алгоритм рекомендацій, адже якісна та індивідуалізована добірка схожих відео утримує глядачів на платформі, даючи їй змогу заробити ще більше на рекламі, а користувачам легко знаходити відео за інтересами.Read in English
Статті

У ворога з’явився свій аналог HIMARS. Росія значно покращила здатність завдавати віддалених точних ударів. Як протидіяти?

Низка трагічних випадків у нашому тилу за лінією фронту за останній час не є випадковістю. Було знищено кілька одиниць ППО, зокрема, за непідтвердженими даними, дві пускові установки «Петріот», два гелікоптери з трьох, що були в той час на землі, самохідні установки та інша дуже важлива техніка. 
Статті

Чому книжка про Зеленського «Шоумен» корисна для України

Коли іноземець, навіть у мирні часи, видає книжку про іншу країну, люди сприймають це чутливо, а будь-яке зауваження чи помилка може викликати обурення. Коли ж така книжка виходить під час великої війни, та ще й про президента, вона апріорі буде контроверсійною як мінімум для частини читачів. Отже, писати на неї рецензію — річ невдячна. Але все ж таки спробую переказати загальні, як мені здається, елементи «Шоумена» і розповісти про те, як їх сприймає основна аудиторія книжки — західний читач. Дрібні ляпи, допущені в книжці, ми не розбираємо.
Статті

Самоорганізація ефективніша за владу. Що виявило дослідження поведінки українців під час війни

Що стало чинником самоорганізації та гуртування українців із початком повномасштабного вторгнення? Які масштаби має це явище і яку роль у ньому відіграє влада? Які якості українського суспільства проявилися під час війни і як це може бути використано для майбутнього розвитку української держави.Відповіді на ці запитання дають результати дослідження феномену самоорганізації і гуртування українського суспільства під час війни, що проводилося у 2022–2023 роках.Авторка Лариса Пильгун, незалежна  фахівчиня  з оцінювання політик, програм і проєктів, членкиня правління Української асоціації оцінювання.
Статті

Не Стахівим єдиним. В Україні діє цілий антимобілізаційний рух

Занурившись у численні відео на YouTube про те, як уникнути мобілізації, ми побачили велику мозаїку учасників антимобілізаційного руху. Адвокати, юристи, активісти зі стажем і просто “міські божевільні” — усе це люди і сили, які згуртувалися довкола мобілізаційного питання. Частина з них закликає бити працівників ТЦК. Звісно, у цьому русі чимало російських агентів, які лише грають роль активістів, але є і люди, що безпосередньо не пов’язані з російськими пропагандистами.
Статті

Виборчі кампанії та дискусійні клуби. Як уроки історії в Австрії виховують громадянина

Написати листа прем’єр-міністру, організувати власну виборчу кампанію, відстояти свою думку на дебатах — такі завдання даються австрійським школярам на уроках історії. Головна мета цього предмета — підготувати активних членів суспільства. Тож оцінюють передусім не знання дат, а те, наскільки активно дитина поводиться на уроках.

Підтримайте нас