Статті

Переважна більшість статей – нашого власного виробництва. Щоправда, є трохи перекладів
Статті

Харків на генераторах. Яким є життя під постійними ракетними і бомбовими ударами

Я стою на кухні, мию електропічку, у прочинені вікна світить весняне сонце, повіває вітерець. Аж раптом гучний вибух. Будинок здригнувся.Read in English«Ага, КАБ (керована авіабомба, докладніше про неї читайте тут. — Ред.), — прикидаю я, — напевно, зараз друга буде, вони завжди парами». І справді, майже одразу чую ще один вибух.Відкриваю місцевий чат, там уже посипалися коментарі: «Ооогооо бахнуло», «Потвори кацапські», «блохольоти». І тут же смайлики: сердечка, руки, складені в молитві.Нарешті вмикається сирена. Йду далі мити пічку.
Статті

В оточенні “недружніх” країн. Моніторинг росЗМІ за 1–7 квітня 2024 року

Минулого тижня російські медіа багато писали про країни зі списку недружніх. Уже традиційно в об’єктив пропаганди потрапила Франція. Дезінформатори не можуть пробачити Макрону заяви про гіпотетичне направлення в Україну іноземних військових. Писали про ворожу Фінляндію. Фінів звинувачують у нелюбові до “людей зі Сходу” та росіян. Пропаганда заявляє, що промисловість Фінляндії руйнується через конфлікт із Росією, і нагадує, що колись країна була частиною Російської імперії. А ще згадали Киргизстан. Пропаганда накинулася на країну після того, як там обмежили використання російської платіжної системи “Мир”. Запевняють, що в Киргизстані нічого робити, крім того як їсти плов. Та й узагалі тепер бюджет країни залишиться без грошей, адже трудові мігранти в Росії не зможуть його поповнювати.Read in EnglishЧитайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.
Статті

Енергетика під ударом. Відбудували — туди прилетіло. І так по колу

Помилкою є те, що Україна відновлювала один до одного все так само, як було до руйнації. Ми маємо зайнятися локалізацією — створити такі системи, які можуть працювати в разі виникнення проблем локально. Енергосистема тримається, і ще є трохи часу на її переформатування.
Статті

“Контузія”. Чому найпоширенішу травму військових не лікують і не дають за неї виплати

Військовий Артур не може отримати виплати за поранення. Іншій військовослужбовиці випалили вени внаслідок неправильного лікування. В обох однаковий діагноз — легка черепно-мозкова травма, або ж струс мозку, який у народі називають контузією. Це “автограф війни” і, вочевидь, найпоширеніша травма серед військових, однак через хаос із назвами військові не можуть отримати належне лікування та виплати. З’ясовуємо чому.
Статті

Не ZARA: дев’ять українських брендів одягу на заміну західному масмаркету

Кілька днів тому в Україну після довгої перерви повернулися магазини іспанської компанії Inditex, якій належать бренди Zara, Oysho, Massimo Dutti, Bershka, Pull and Bear, Zara Home та Stradivarius. Багато киян рушило на шопінг до цих магазинів, і вже до відкриття біля входів до них вишикувалися черги.
Статті

Три важливі демографічні показники. 2023-го народилося найменше дітей за останні 300 років

Міністерство соціальної політики оприлюднило проєкт Стратегії демографічного розвитку України на період до 2040 року. Ми вибрали з неї інформацію про поточний стан справ.Автор: Володимир Ланда, старший економіст Центру економічної стратегії
Статті

Горами, вплав чи велосипедом. Як утіканти планують свої маршрути

На спеціалізованих форумах активно даються рекомендації щодо орієнтування на місцевості. Іноді це щось справді подібне до реальних рекомендацій, а іноді можна прочитати й поради на кшталт “ловиш кабанью тропу и просто по ней валишь”. Для більшості це чи не перший досвід пішого походу. Відповідно й питання можуть бути досить цікавими. Наприклад, багато хто цікавився, що робити в разі зустрічі з ведмедем. Тобто ТЦК для них страшніший, ніж зустріч із ведмедем.
Статті

“А.У.Є.!” та інші нестатутні гасла. Як війна стирає минуле й об’єднує зеків, ментів і гіпстерів

Texty.org.ua продовжують публікацію фрагментів майбутньої книжки “Усе на три літери” бійця ЗСУ і журналіста Дмитра Крапивенка. Перший розділ “Бог” про ставлення до віри та релігії на фронті можна прочитати за посиланням. У другому уривку Дмитро пише про військове майно. Сьогоднішня розповідь про строкатий склад людей на фронті, зокрема тих, що мали колись проблеми із законом.
Статті

Смертна кара на голови ворогів Росії. Моніторинг росЗМІ за 25–31 березня 2024 року

Минулого тижня в російських медіа розмірковували, чи потрібно повертати смертну кару в РФ. Пропаганда бідкається, що злочинців треба жорстоко карати, а не давати жити в теплих російських тюрмах.Read in EnglishТакож після теракту в “Крокусі” почалися розмови про необхідність посилення міграційної політики. І якщо Україну звинувачують у теракті в заявах, то таджики стикаються з фізичним насильством. Правоохоронні органи РФ підключилися до антиміграційної істерики. Доходить до розмов про необхідність запровадження візового режиму з країнами Центральної Азії. А ще ми знову зафіксували сплеск інформаційної кампанії проти керівництва Вірменії. Нікол Пашинян доєднується до клубу “русофобів” і “зрадників” російського народу.Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.
Статті

Зачинила окупанта в погребі. Як жінка з Чернігівщини врятувалася від зґвалтування

Наталію Яцюк з Іванівки, що під Черніговом, хотіли зґвалтувати двоє російських військових під час окупації села в березні 2022 року. Одного з них їй вдалося зачинити в погребі, іншого прогнав чоловік, відібравши в нього автомат. Сім’ї після цього довелося місяць переховуватися в іншому кінці села. Розлючені окупанти помстилися їм, випустивши в голову їхньому собаці щонайменше дванадцять куль.

Підтримайте нас