Статті

Переважна більшість статей – нашого власного виробництва. Щоправда, є трохи перекладів
Статті

Як тікток перетворюється на ШІ-смітник. Дослідження однієї російськомовної піратської тікток-ферми

З розвитком можливостей штучного інтелекту соціальні мережі все більше схожі на ШІ-смітник — місце, де ліниві контентмейкери випробовують сили алгоритмів і намагаються завіруситися з чужим і синтетично обробленим контентом. Ми виявили одну таку тікток-ферму з 300 каналів, які після автоматизованої обробки видавали ютуб-контент за власний. А водночас “випадково” поширювали тези російської пропаганди.Читати англійською
Статті

Пропаганда оспівує одеську трагедію. Моніторинг росЗМІ за 29 квітня — 5 травня 2024 року

Минулого тижня російські медіа згадували роковини трагедії в Одесі 2 травня. Це стандартна риторика починаючи з 2014 року, коли Росія гібридними методами хотіла захопити Одесу, так само як перед цим Донецьк. Пропагандисти порівнюють одеську трагедію з терактом у “Крокусі”. В обох випадках винні, звісно ж, Україна й США. Також дезінформатори бісяться, що у Швейцарії пройде Глобальний саміт миру за ініціативою України. Кремль реалізує стратегію дискредитації саміту. Головні аргументи: без Росії не вийде домовитися, Захід намагається нав’язати свою волю російському народу, РФ хоче миру, а Київ і союзники навпаки, Китай не зрадить Росію, тому саміт безперспективний.Read in EnglishЧитайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.
Статті

Відновлюються річки, нові місця заростають лісом. Що відбувається зараз на дні колишнього Каховського водосховища

Нещодавно там побувала наукова експедиція. Texty.org.ua поговорили із завідувачем кафедри ботаніки Херсонського державного університету, членом правління Української природоохоронної групи Іваном Мойсієнком. У квітні цього року він двічі відвідав територію поруч із колишнім Каховським водосховищем. Зокрема, досліджував ділянки Національного природного парку «Кам’янська Січ».
Статті

Стріляй, копай, ховайся! Чого вчать на п’ятиденних курсах молодого бійця

Стріляй, копай, ховайся! Чого вчать на п’ятиденних курсах молодого бійця
Вибух лунає зненацька. Я падаю на лісову підстилку й притискаюся до мокрої весняної землі, що смердить дощовими черв’яками. Руки на шиї, п’яти разом.Любомир, кремезний чоловік у військовій формі, усміхається: ми зачепили його розтяжку, підірвавши світлошумову гранату. «Ви всі трьохсоті», — заявляє він, використовуючи армійський код для поранених. Ми всі були поранені, поки намагалися витягнути наших поранених товаришів після мінометного обстрілу.
Статті

Контроль, воєнізація і зросійщення: як росіяни промивають мізки українським дітям на окупованих територіях

«Дітей на окупованих територіях вивозять за місто, вдягають у військову форму, дають їм роль, наприклад, оператора БПЛА, сапера чи десантника і проводять “воєнно-патріотичні ігри”. Це фактично підготовка їх до участі в бойових діях, ви ж розумієте», — каже Станіслав Захаревич, голова окупованої громади в Запорізькій області.Read in English
Статті

Нафтопереробка і військові обʼєкти. Удари по Росії від початку року (карта)

У 2024 році Україна збільшила масштаби ударів по російських нафтопереробних заводах та нафтобазах. Під удар БПЛА потрапляють і російські електростанції, металургія, гірничозбагачувальна промисловість, авіазаводи, військові аеродроми. У деяких випадках дрони бʼють по цілях на відстані понад 1000 км від українського кордону.Texty.org.ua зібрали дані про атаки БПЛА на російські обʼєкти й нанесли на карту уражені цілі на території РФ за період від початку цього року до кінця квітня.
Статті

“Залужний у клітці”. Моніторинг росЗМІ за 22–28 квітня 2024 року

Минулого тижня російські медіа багато писали про перемоги російської армії на полі бою. Пропагандисти вбачають у локальних успіхах прорив українського фронту, тому обіцяють швидку реалізацію цілей “СВО”. Також вони широко висвітлювали візит молдовських опозиціонерів до Москви — проросійські політики розповідали про негативний вплив на Молдову євроінтеграції, загрозу традиційним цінностям та обіцяли дружбу з Росією після приходу до влади. А ще від московських медіа дісталося на горіхи США — там планується заборонити тікток, якщо китайські власники не продадуть компанію, яка працює на американському ринку. У Росії це очікувано назвали утисками свободи слова.Read in EnglishЧитайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.
Статті

Експорт українського зерна до ЄС. Скільки, куди і за якими стандартами продаємо

Сільське господарство останні приблизно 15 років є одним із ключових компонентів українського експорту. Продаж агропродукції становить майже половину загального експорту країни. Війна суттєво ускладнила як вирощування, так і транспортування. Традиційно Україна постачала зерно морем, але Росія більше ніж на рік заблокувала ці шляхи. Коли Україна, шукаючи спосіб обійти морську блокаду, почала везти транзитом зерно через Польщу та інші сусідні країни, це спричинило протести місцевих фермерів.
Статті

Крикни, Прісько, ти дурніша! Чому віртуальна речниця МЗС — це погана ідея

Пресцентр МЗС України з гордістю повідомив про те, що міністерство “вперше в історії створило з використанням технологій штучного інтелекту цифрову особу, яка офіційно коментуватиме консульську інформацію для ЗМІ”.Віртуальну представницю Міністерства закордонних справ із консульських питань звати Вікторія Ші. Бо Вікторія — це перемога, пишуть у пресрелізі. Прототип Вікторії — реальна українська співачка та інфлюенсерка Розалі Номбре, яку оцифрувала і відзняла “команда проєкту”.
Статті

Дрони йдуть на таран. Як розвивається тактика використання безпілотників в Україні

Замість випадкових зіткнень між дронами в українському небі сьогодні дедалі частіше відбуваються цілеспрямовані ворожі тарани і перехоплення, коли маленькі квадрокоптери атакують великі бомбардувальники.

Підтримайте нас