Статті

Переважна більшість статей – нашого власного виробництва. Щоправда, є трохи перекладів
Статті

Українська Burisma фінансує терористів. Моніторинг росЗМІ за 8–14 квітня 2024 року

Минулого тижня російські медіа переймалися питанням паводків у Росії. Це головна новина, тому увага була сфокусована на вихвалянні роботи державних органів із рятування людей від цього лиха. Також пропаганда відбілювала репутацію Федеральної служби безпеки РФ. Факт, що американці знали про теракт і навіть повідомили про це російські спецслужби, дуже вдарив по престижу ФСБ. Тому дезінформатори багато писали про її роботу. Там звітують про затримання терористів і шпигунів пачками. У реальності це часто робота із затримання та ув’язнення росіян, які необережно щось пишуть у соцмережах. Ще в росЗМІ писали про союзника на Близькому Сході — Іран, який праведно відповідає Ізраїлю за образи, а насправді виступає миротворцем, адже міг завдати непоправної шкоди євреям, але не хоче робити це з доброї волі.Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.
Статті

ТЦК, імовірно, не встигнуть оновити дані всіх чоловіків за 60 днів

Управлінські рішення, які неможливо виконати, створюють ще більший хаос, ніж їх відсутність. Результати нашого моделювання вказують на те, що саме так, імовірно, станеться з новим законом про мобілізацію.
Статті

Вісім доказів небезпеки телеграму — одного з найуспішніших російських проєктів

Сьогодні телеграм є одним із найпопулярніших застосунків по обидва боки українсько-російського фронту, про що свідчать дані Similarweb по Україні та Росії . Станом на кінець 2023 року він обслуговував 25 мільйонів росіян і 7 мільйонів українців, більшість наших міністерств, держадміністрацій, новинних сайтів і лідерів думок є його активними користувачами. Те саме можна сказати й про Росію.
Статті

Доліталися. Українці знищили близько половини парку потужних російських вертольотів Ка-52

Російський гелікоптер Ка-52 «Алігатор» — грізна зброя, здатна завдавати чималої шкоди. За різними оцінками, до початку повномасштабного вторгнення ПКС РФ мали від 140 до 160 бойових вертольотів «Алігатор». Ще кілька одиниць випустили в ході війни. За час війни ЗСУ знищили або пошкодили близько половини цієї техніки.Текст: Олександр Шульман, графіка: Надя Кельм, Наталія Романишин
Статті

“Дід”. Чому цей псевдонім один із найпопулярніших у війську та які вони — “олдскульні” солдати

Texty.org.ua продовжують публікацію фрагментів майбутньої книжки “Усе на три літери” бійця ЗСУ і журналіста Дмитра Крапивенка. Перший розділ “Бог” про ставлення до віри та релігії на фронті можна прочитати за посиланням. У другому уривку “РАО” Дмитро пише про військове майно. Третя розповідь “А.У.Є.!” про строкатий склад людей на фронті, зокрема тих, що мали колись проблеми із законом. У четвертому фрагменті “Дід” Дмитро розповідає про “олдскульних” солдатів.
Статті

Харків на генераторах. Яким є життя під постійними ракетними і бомбовими ударами

Я стою на кухні, мию електропічку, у прочинені вікна світить весняне сонце, повіває вітерець. Аж раптом гучний вибух. Будинок здригнувся.Read in English«Ага, КАБ (керована авіабомба, докладніше про неї читайте тут — Ред.), — прикидаю я, — напевно, зараз друга буде, вони завжди парами». І справді, майже одразу чую ще один вибух.Відкриваю місцевий чат, там уже посипалися коментарі: «Ооогооо бахнуло», «Потвори кацапські», «блохольоти». І тут же смайлики: сердечка, руки, складені в молитві.Нарешті вмикається сирена. Йду далі мити пічку.
Статті

В оточенні “недружніх” країн. Моніторинг росЗМІ за 1–7 квітня 2024 року

Минулого тижня російські медіа багато писали про країни зі списку недружніх. Уже традиційно в об’єктив пропаганди потрапила Франція. Дезінформатори не можуть пробачити Макрону заяви про гіпотетичне направлення в Україну іноземних військових. Писали про ворожу Фінляндію. Фінів звинувачують у нелюбові до “людей зі Сходу” та росіян. Пропаганда заявляє, що промисловість Фінляндії руйнується через конфлікт із Росією, і нагадує, що колись країна була частиною Російської імперії. А ще згадали Киргизстан. Пропаганда накинулася на країну після того, як там обмежили використання російської платіжної системи “Мир”. Запевняють, що в Киргизстані нічого робити, крім того як їсти плов. Та й узагалі тепер бюджет країни залишиться без грошей, адже трудові мігранти в Росії не зможуть його поповнювати.Read in EnglishЧитайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.
Статті

Енергетика під ударом. Відбудували — туди прилетіло. І так по колу

Помилкою є те, що Україна відновлювала один до одного все так само, як було до руйнації. Ми маємо зайнятися локалізацією — створити такі системи, які можуть працювати в разі виникнення проблем локально. Енергосистема тримається, і ще є трохи часу на її переформатування.
Статті

“Контузія”. Чому найпоширенішу травму військових не лікують і не дають за неї виплати

Військовий Артур не може отримати виплати за поранення. Іншій військовослужбовиці випалили вени внаслідок неправильного лікування. В обох однаковий діагноз — легка черепно-мозкова травма, або ж струс мозку, який у народі називають контузією. Це “автограф війни” і, вочевидь, найпоширеніша травма серед військових, однак через хаос із назвами військові не можуть отримати належне лікування та виплати. З’ясовуємо чому.
Статті

Не ZARA: дев’ять українських брендів одягу на заміну західному масмаркету

Кілька днів тому в Україну після довгої перерви повернулися магазини іспанської компанії Inditex, якій належать бренди Zara, Oysho, Massimo Dutti, Bershka, Pull and Bear, Zara Home та Stradivarius. Багато киян рушило на шопінг до цих магазинів, і вже до відкриття біля входів до них вишикувалися черги.

Підтримайте нас