Статті

Переважна більшість статей – нашого власного виробництва. Щоправда, є трохи перекладів
Статті

Чому приватні компанії не залучають до зведення фортифікацій

Однією з причин є бюрократія, а ще однією може бути елементарний страх. Розповідає військовий інженер.
Статті

Польські фермери мають особливий статус. Це намагається використати Росія, щоб хакнути країну

Ми детально вивчили статус, привілеї та політичний вплив польських фермерів. Їхні маніпулятивні твердження щодо українського зерна повторюють навіть адекватні політики й основні ЗМІ. З’ясовуємо чому.
Статті

Цього не розкажуть лектори. Чого західні армії могли б навчитися, воюючи в Україні

Політично «продати» виборцям необхідність безпосереднього втручання в конфлікт великої інтенсивності зі значними людськими втратами практично неможливо. Опозиція, яка казатиме про неприпустимість того, щоб «наші хлопці гинули десь там у донецьких чи таврійських степах», матиме виграшну позицію в дискусії та великі симпатії електорату. Втім, якщо відкинути політичний контекст і подивитися на суто військові резони застосування підрозділів в Україні, то тут знайдуться серйозні аргументи «за».Read in English
Статті

Росіяни активно будують нові залізничні шляхи на окупованих територіях. Це заради військової логістики (супутникові знімки)

Поки наші партнери тягнуть з озброєнням, здатним уразити Кримський міст, росіяни швидкими темпами будують альтернативне йому залізничне сполучення з військами на окупованому Півдні.
Статті

Не жартуйте з РАО. Фрагмент майбутньої книжки бійця ЗСУ і журналіста Дмитра Крапивенка “Усе на три літери”

Texty.org.ua продовжують публікацію фрагментів майбутньої книжки бійця ЗСУ і журналіста Дмитра Крапивенка. Перший розділ “Бог” про ставлення до віри та релігії на фронті можна прочитати за посиланням. У цьому уривку Дмитро пише про військове майно.
Статті

«Треба, щоб хлопці захотіли одужати». Як військових повертають до життя в шпиталі біля Івано-Франківська

Зіновій Паляниця дістав осколкове поранення обох ніг під Бахмутом 20 грудня 2022 року. Побратими вивезли його з-під обстрілів. Пройшов через багато лікарень. Численні осколки, що залишилися в нозі, завдавали нестерпного болю.«У державних лікарнях казали, що нічого не можуть зробити, що так все і буде, — розповідає Зіновій. — Мені порадили добровольчий шпиталь «Брасс». Тут багато кого на ноги поставили. Тут хороші лікарі, спеціалісти».
Статті

Збити Су-34. Чому західна ППО критично важлива для зупинки російського наступу

Сьогодні на фронті одним із найстрашніших видів російської зброї стали керовані авіабомби (КАБ). Це старі боєприпаси (ФАБ — фугасні авіабомби) вагою від 0,5 до 1,5 тонни, на які росіяни навісили крила й обладнання для корекції польоту.
Статті

Ключ до підриву російського ракетобудування — металообробка. Більшість верстатів імпортні

Експерти аналітичного проєкту Rhodus Intelligence опублікували звіт про розвиток ракетобудівної промисловості в Росії та її залежність від світового імпорту компонентів. Пропонуємо скорочений виклад українською.
Статті

Путін і “вороги”. РосЗМІ згадують “ворогів” Путіна частіше, ніж російських чиновників та урядовців

Найчастіше згадувані персони в російських ЗМІ: Путін і його прессекретар Дмитро Пєсков, дипломати Марія Захарова і Сергій Лавров, які борються з “колективним Заходом”, “вороги” Зеленський і Байден.
Статті

Україна програє у стратегічній адаптації до війни. Що потрібно зробити

Важливо: ми програємо Росії в стратегічній адаптації. Про це влучно написав генерал Мік Раян: “Хоча Україна досі легше експериментує на полі бою, проте в неї великі проблеми з тим, щоб систематизувати отримані уроки й поширити на всі Збройні сили. Водночас Росія повільніше вчиться через … більш централізовану філософію управління, однак, коли вони чогось навчилися, вони швидше поширюють це у військах та військовому виробництві” (докладніше читайте тут: У чому полягає адаптаційна перевага Росії та як її усунути: ґрунтовний розбір Міка Раяна).Якщо не звертати на це уваги й швидко не змінитися, ми програємо війну. Відбувається це передусім через слабкість і некомпетентність державного управління.

Підтримайте нас