Як виглядає український Leopard 1A5 з покращеним захистом (ФОТО)

У відкритому доступі з’явилася фотографія одного із танків Leopard 1A5 в строю ЗСУ, який отримав підсилення захисту за схемою штатної модернізації, розробленій в одній із профільних установ.

dfb664afced0c4e4

Відповідне фото оприлюднив дослідник бронетехніки Андрій Тарасенко у своєму Telegram-каналі.

Зазначається, що на башту танка були встановлені блоки динамічного захисту "Контакт-1", на верхню лобову деталь – комплекс динамічного захисту "Ніж", також динамічний захист встановлюється і в бортовій проєкції. Стверджується, що значно покращити захист машини вдалось при незначному зростанні маси.

При цьому зі слів автора ресурсу випливає, що конкретно в цьому випадку модернізація захисту була проведена на танку модифікації Leopard 1A5DK, який вирізняється наявністю зварної башти із рознесеним бронюванням.

Як зазначають аналітики Defence Express, в цьому разі йдеться не просто про те, щоб навісити на танк додатковий захист, а й також – щоб врахувати всі переваги, які дає конструкція "Леопарда".

"Наскільки масовою зараз є модернізація захисту Leopard 1A5, наразі невідомо. І навряд чи такий апгрейд суттєво змінить поточну тактику використання танків цього типу в строю ЗСУ, в рамках якої "насипання" по окупантах відбувається із закритих вогневих позицій. Однак тут варто відзначити сам факт робіт з покращення захисту цих танків у розпорядженні наших військових", – підсумовують аналітики.

Як нагадує Мілітарний, «Ніж» – це український динамічний захист третього покоління, розроблений у 1997–1998 роках і прийнятий на озброєння армії України у 2003 році. Цей комплекс уражає атакуючі боєприпаси, створюючи зустрічний кумулятивний струмінь.

«Контакт-1» – це розроблений у 1982 році спеціалістами НДІ Сталі навісний комплекс динамічного захисту першого покоління. Контейнер містить дві вибухові панелі, кожна з яких містить 260 грамів вибухівки.

Читайте також: Чи ефективні російські "танки-черепахи" на війні проти України, — The Economist

танки зсу leopard захист бронетехніки

Знак гривні
Знак гривні