Росіяни на Харківщині застосовують нову тактику наступу, — ISW

Російські війська використовують нову тактику під час наступу на Харківському напрямку, пишуть у свіжому звіті аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Ця тактика полягає в тому, що невеликі штурмові групи чисельністю не більше п'яти осіб проникають на українські позиції, а потім об'єднуються з іншими малими штурмовими групами в більшу ударну групу. 

Кадри з безпілотника, зняті нібито у Вовчанську, показують, що російська піхота діє в межах населеного пункту невеликими штурмовими групами, що підтверджує ці повідомлення.

Військові аналітики вважають, що використання невеликих штурмових груп, однак, може сприяти збільшенню втрат живої сили росіян і техніки та сповільненню загального темпу наступу на цьому напрямку. 

Один російський військовий коментатор, який раніше служив інструктором підрозділу "Штурм-З", поскаржився, що кадри з невеликими російськими штурмовими групами свідчать про погану підготовку, а не про нову ефективну тактику.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець зазначив, що зростаючі втрати росіян на цьому напрямку призводять до зниження загального темпу наступальних операцій.

Начальник Генерального штабу України генерал-майор Анатолій Баргилевич припустив, що російські війська втратили до 1 740 солдатів на цьому напрямку лише за останню добу, що є дуже високим показником втрат.

"ISW не може самостійно підтвердити цю цифру, але ймовірний рівень втрат може відповідати загальному уповільненню темпів наступальних операцій, що спостерігалося 14 травня. Якщо темпи російських операцій залишаться відносно нижчими, російські війська, ймовірно, зосередяться на закріпленні нових позицій і створенні бокового виступу в Харківській області шляхом об'єднання зусиль на Липцях і Вовчанську та створення "буферної зони" в прикордонній зоні, замість того, щоб просуватися далі вглиб області, як оцінював ISW раніше", — йдеться у звіті.

Kharkiv Battle Map Draft May 14, 2024

Ключові висновки ISW за 14 травня:

військова аналітика тактика штурмові загони наступ на харків

Знак гривні
Знак гривні