Погрози журналісту УП Ткачу після розслідування про київських мажорів: яка реакція на інцидент

Столичні правоохоронці розслідуватимуть факти погроз на адресу журналістів видання "Українська правда".

Про це повідомила речниця Офісу генпрокурора Надія Максимець у коментарі УП.

"За процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури міста Києва розпочато кримінальне провадження за заявою журналістів видання "Українська правда" про спроби тиску, погрози та перешкоджання журналістській діяльності.

Досудове розслідування проводиться за ч.2 ст. 171 КК України – вплив на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків та ч.1 ст. 345-1 КК України – погроза вбивством, насильством щодо журналіста у зв’язку зі здійсненням законної професійної діяльності", – розповіла речниця.

Максимець додала, що досудове розслідування проводять слідчі Шевченківського управління поліції, а розслідування перебуває на контролі органів прокуратури.

Чому Ткачу погрожують

Керівник журналістських розслідувань УП Михайло Ткач випустив розслідування "Непридатні" про групу молодиків, які регулярно відпочивають за межами України і якимось чином виїжджають з країни, хоча є військовозобов'язаними.

Останніми днями на Михайла намагаються тиснути. Людина, яка підписалася ім'ям героя розслідування Олександра Слобоженка, написала Ткачу листа з пропозицією "укласти мирову". Також було кілька спроб потрапити в аккаунт банку журналіста. Крім того, на електронні пошти співробітників УП прийшли повідомлення з погрозами. "Иногда умение вовремя закрыть рот спасает жизни…" – пише автор листа.

d9dd8d5-screenshot

"Українська правда" зробила відкриту заяву з цього приводу.

Нагадаємо, що голова комітету свободи слова і депутат Верховної Ради Ярослав Юрчишин офіційно звернувся до правоохоронних органів щодо тиску на журналіста "Української правди" Михайла Ткача і на редакцію в цілому.

"Я вважаю, що такі дії мають ознаки кримінального правопорушення, передбачені частиною другою статті 171 Кримінального кодексу (вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю).

Офіційно звертаюся до Національної поліції України та Офісу Генерального прокурора розслідувати інцидент та направляю відповідні заяви", – написав Юрчишин.

погрози тиск медіа мобілізація розслідування

Знак гривні
Знак гривні