"Відчуваю себе цілковито на своєму місці": як операторка ЗРК С-300 знищує російські ракети (ФОТО)

Операторка зенітного ракетного комплексу С-300 Тетяна служить у складі Херсонської зенітної ракетної бригади. Вона має двох дітей-студентів, чоловіка-артилериста, а ще – два ордени "За мужність" ІІІ і ІІ ступенів.

Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ
Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ

Історію військовослужбовиці розповіли у Командуванні Повітряних сил ЗСУ.

Тетяна служить у зенітних ракетних військах уже понад 20 років. Пішла до війська слідом за чоловіком. За цей час змінила чимало посад та підрозділів. Зізнається: тоді і гадки не мала, що з армією так надовго.

"Усі попередні роки служби сприймались як буденність, рутина, а стрільби на полігоні воістину були «подією року» для всіх воїнів зенітних ракетних військ. Але з початком великої війни все кардинально змінилось.

24 лютого 2022-го ми відкрили бойовий рахунок на Одещині першою збитою російською ракетою. Відтоді не зупиняємось: протиповітряні бої, знищення повітряних цілей, зміна позицій, згортання-розгортання техніки, бойові чергування..." – розповідає Тетяна.

За "штурвалом" С-300 вона захоплює та супроводжує цілі. На рахунку її дивізіону – понад 140 знищених цілей.

"Траплялось різне. Якось на півдні одним залпом нашої «трьохсотки» збили одразу три ворожі ракети, що летіли групою. А ще було чергування, коли за одну бойову роботу здійснили 15 пусків, з яких лише один – "холостий". 14 ракет успішно знищили свої цілі", – розповідає операторка.

За її словами, ЗРК С-300 – це не про сучасність та автоматизованість. Успішність застосування цього комплексу прямо залежить від людського фактора: як підготовки кожного окремо фахівця, так і спільної злагодженої роботи розрахунку.

"Я хоч і маленький «гвинтик» у загальному ланцюжку протиповітряної оборони, та усвідомлюю шалену особисту відповідальність. Моє завдання – «зловити» ціль максимально швидко, адже за якихось кілька секунд шанс на збиття буде втрачено. Тож напруга під час бойової роботи у нас серйозна. Якщо хтось один "загальмує" або зробить помилку – це може коштувати надзвичайно дорого..." – каже військовослужбовиця.

Через це знищення російських ракет і безпілотників у Повітряних силах вважають командним успіхом, а не чиєюсь заслугою.

"Я відчуваю себе важливою та корисною, цілковито на своєму місці. І попри хронічну втому, сповнена рішучості і натхнення й далі бити ворога аж до перемоги", – наголошує Тетяна.

ППО зрк війна люди жінки в армії

Знак гривні
Знак гривні