Загострення на Харківщині показує вагу вчасно збудованих фортифікацій. Порошенко розповів, як треба зводити укріплення (ВІДЕО)

Петро Порошенко заявив, що лінія кордону на Харківщині, де зараз відбуваються спроби росіян захопити території, мала бути укріплена фортифікаціями і мінними загородженнями. З вересня минулого року він вимагав від влади розпочати активне будівництво фортифікацій, зокрема і вздовж українсько-російського кордону.

Фортифікаційні споруди (Фото: СтратКом/Telegram)
Фортифікаційні споруди (Фото: СтратКом/Telegram)

Про це експрезидент розповів в інтервʼю журналісту Пітеру Залмаєву, повідомляє пресслужба Європейської солідарності.

«Що погано? Що ми не маємо можливості перекинути туди багато військ і ми мали укріпити цей кордон інженерними засобами. Інженерні засоби економлять боєприпаси, економлять зброю, в першу чергу вони захищають територію і рятують життя воїнів. З вересня минулого року я дуже жорстко ставив питання по початку будівництва фортифікаційних споруд», – нагадав Порошенко. 

За його словами, це були і габіони, і бетонні перекриття, це були облаштування деревом, там стояли так звані «зуби дракона»: «Організовано це було так, що, я навіть пам’ятаю цифру, що 3,5 млн коштував блок, який мав захищати відповідну відстань і на кожну область припадало від 15 до 20 км фронту», – говорить Порошенко. 

Він додав, що при цьому будівництво укріплень відбувалося на відстані 1 км від російських військ.

«До речі, ті, хто зривав строки, були звільнені – як мінімум заступник глави адміністрації. Обласні адміністрації мали побудувати за три місяці. Ті, хто перевитрачав кошти, якщо там не було корупційної складової, доплачували за рахунок місцевого бюджету, тому що все фінансувалося з бюджету державного. І таким чином були побудовані фортифікаційні споруди», – розповів Порошенко.

Він заявив, що готовий показати фото, відео, якої якості тоді ці фортифікаційні споруди були побудовані. До того ж, наголосив Порошенко, це була і друга лінія, і третя лінія оборони.

«Наприклад, Тернопільська область будувала в районі Золотого, були розподілені всі аж до Вугледара. Саме завдяки фортифікаційним спорудам нам вдалося утримати десять років цю лінію оборони. Десять років, бо наш успіх у районі Мар’їнки, Авдіївки, тоді ще Водяного, Часового Яра, це були якісно побудовані фортифікаційні споруди», – зазначив Порошенко. 

Він також розповів, що додатково до фортифікацій інженерні частини забезпечили на оборонних лініях скрізне мінування.

«І якби ворог через таку лінію споруд спробував наступати, він би не прорвав цю лінію й отримав би величезні втрати», – зазначає Порошенко. 

«Нас зараз годують обіцянками, що, слухайте, чого Порошенко б’є на сполох. Вже все там побудовано. І ситуація, яка розгортається на російському кордоні в Харківській області демонструє, що це брехня. Ситуація, яка була після штурму і взяття Авдіївки противником, було видно, що нашим військам просто фізично не було де зачепитися», – зауважив Порошенко. 

Він наголосив: будівництво фортифікацій не потребує допомоги західних партнерів, це завдання органів влади. 

«Я запропонував парламенту створити ще в січні ТСК з фортифікаційних споруд. На кожному засіданні парламенту політична сила «Європейської Солідарності» ставить питання обов’язково включити питання створення слідчої комісії. Розібратися. Це – конституційна функція парламенту – контролювати дії виконавчої влади. І представити всім, хто має можливість приймати рішення, на суд», – зазначив Порошенко.

Він також повідомив, що за власні кошти купив майже 50 одиниць будівельної техніки і передає їх в інженерні підрозділи, щоб прискорити будівництво фортифікацій. 

порошенко фортифікації наступ на харків

Знак гривні
Знак гривні