Хто є найбільшими інвесторами воєнного часу і якою є частка інвестицій у ВВП України, — дослідження

Частка інвестицій у ВВП України у 2023 році становила 17%. Це більше, ніж було за два довоєнні роки.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це свідчать дані рейтингу інвесторів Forbes.

Інвестиції – це єдина складова ВВП, яка не проїдає, а створює майбутнє економічне зростання. І в нашій країні з цим перманентна проблема, констатують автори дослідження.

Економісти підрахували: якщо інвестиційна компонента у ВВП менше так званого нормативу розширення відтворення, а це 20%, то економіка, по суті, проїдає себе, й очікувати на потужне зростання в майбутньому марно. З 2008 року Україна жодного разу не досягла позначки у 20%.

"Інвестицій і до російського вторгнення було дуже мало, а під час війни сума прямує до нуля. І ще більша проблема: не буде черги з інвесторів й одразу після завершення війни. Політики, пояснюючи, чому немає іноземних грошей, використовують аморфне слово «інвестклімат». Можна сказати простіше: інвестори приходять заробити гроші, а в Україні левова частка іноземців прогоріли", – пише економічне видання. 

У 20 найбільших вітчизняних приватних інвесторів з рейтингу Forbes є телеком, аграрії, ритейл, логісти, FMCG. Найбільший інвестор у країні – Рінат Ахметов, два його холдинги ДТЕК і «Метінвест» посіли перше і друге місця. Третє місце рейтингу посів «Епіцентр». 

Основні висновки з дослідження

Про хороше. 

Про погане.

"Минулого року частка інвестицій у ВВП становила 17%, це більше, ніж було за два довоєнні роки. Очевидно, тут значний внесок державних інвестицій в оборонний сектор, близько 4%. Але й розмір інвестицій великого бізнесу краще за 1000 лозунгів свідчить про віру бізнесменів в Україну", – підсумовують автори дослідження. 

інвестиції бізнес рейтинг війна економіка

Знак гривні
Знак гривні