5 чорних лебедів для виборів у США. Які несподівані події можуть вплинути на президентські перегони

Американське видання The Hill наводить п'ять несподіваних подій, які можуть істотно вплинути на президентські перегони у США та результати виборів у листопаді 2024 року. Texty.org.ua переказують основне зі статті.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Проблеми зі здоров'ям змушують Байдена і Трампа знятися з перегонів

Байден, якому 81 рік, і Трамп, якому в день виборів виповниться 78, є двома найстарішими кандидатами від основних партій в історії США.

Хоча розмови про те, що партії оберуть когось іншого, здебільшого вщухли, певні проблеми зі здоров'ям, які відсунуть на другий план одного або обох кандидатів до листопада, не здаються неймовірними.

Обидва кандидати наголошують на своїй здатності виконувати обов'язки президента, попри питання щодо їхнього фізичного та психічного здоров'я.

Жоден з них не має публічно діагностованого серйозного захворювання, але серйозна медична подія залишається ймовірною для обох кандидатів, як це траплялося в минулому навіть з молодими президентами.

Розгоряється ширший міжнародний конфлікт

Міжнародна нестабільність вже стала тлом для президентських перегонів, коли тривають два великі конфлікти. І хоча американські війська не беруть безпосередньої участі в жодному з них, політичні наслідки вже відчутні.

Адміністрація Байдена протягом кількох місяців переконувала республіканців у Конгресі схвалити додаткову фінансову підтримку України у її війні з Росією, перш ніж пакет допомоги був ухвалений минулого місяця.

Водночас Байден намагався зорієнтуватися у складній ситуації з війною на Близькому Сході, яка загострила напруженість всередині його коаліції з 2020 року. Останніми тижнями в університетських містечках виникли протести проти продовження фінансової допомоги Ізраїлю.

Поки що обидва ці конфлікти не втягують США безпосередньо. Але якщо вони вихлюпнуться назовні — наприклад, якщо Росія нападе на країну НАТО, або якщо Іран буде більше втягнутий у війну між Ізраїлем і ХАМАСом — пряме військове втручання може бути визнане необхідним.

Кеннеді-молодший та інші кандидати від третіх партій набирають більшої популярності

Попри те, що незалежні кандидати, які беруть участь у перегонах, здебільшого набирають однозначні цифри, обидві основні партії нещодавно перейшли в наступ на незалежного кандидата Роберта Ф. Кеннеді-молодшого, який часом набирає трохи більше ніж 10 відсотків.

Національний комітет Демократичної партії сформував команду, яка займатиметься сторонніми та незалежними кандидатами, що балотуються цього року. Трамп також нещодавно звернув свою увагу на Кеннеді, назвавши його "демократичною рослиною" і "несерйозним кандидатом".

Якщо Кеннеді додасть електоральної ваги і зможе потрапити на дебати восени, то перші за три десятиліття дебати між трьома кандидатами на загальних виборах можуть додати ще один елемент непередбачуваності.

Окрім Кеннеді, Корнел Вест балотується як незалежний кандидат, а Джилл Стайн, схоже, знову буде номінантом від Партії зелених. Втім, обидва кандидати наразі отримують не більше 1 або 2 відсотків підтримки в опитуваннях.

Економіка переживає спад або рецесію

Економіка часто є ключовим питанням передвиборчої кампанії на президентських виборах, і опитування показують, що цього року ця тема найбільше турбує американських виборців.

Хоча безробіття стабільно залишається на історично низькому рівні — менш як 4% — опитування показують, що багато американців налаштовані песимістично, особливо у світлі тривалої інфляції, яка значно знизилася за останній рік, але залишається вищою за цільовий показник Федерального резерву у 2%.

Байден намагався знайти баланс між підкресленням успіхів своєї адміністрації в утриманні низького рівня безробіття та визнанням того, що зростання цін, яке продовжується, підвищує вартість життя. Поки економіка залишається стабільною, це може бути життєздатною стратегією.

Але якщо станеться економічний спад або рецесія, Байдену буде значно важче переконати американців у своїй економічній позиції. З іншого боку, зниження інфляції, що дозволить ФРС знизити відсоткові ставки вперше за кілька місяців, може викликати оптимізм, який потрібен президенту.

Трамп буде засуджений або виправданий у нью-йоркській справі

Найочікуванішим поворотом, який очікується вже за кілька тижнів, є винесення вироку у першій кримінальній справі колишнього президента.

Судовий процес над Трампом у справі про ймовірні виплати грошей за мовчання акторці фільмів для дорослих Стормі Деніелс триває вже кілька тижнів і може завершитися ще до початку літа. Цей судовий процес може стати єдиною з чотирьох справ Трампа, які відбудуться до дня виборів.

Якщо Трампа визнають невинним, він, швидше за все, оголосить про перемогу, і це доведе, що звинувачення були політично мотивованими, як він і стверджував.

Якщо Трампа визнають винним, це буде безпрецедентний випадок, але наслідки поки що незрозумілі. Опитування неоднозначні щодо того, чи може обвинувальний вирок у цій справі суттєво зашкодити Трампу.

трамп байден вибори у сша

Знак гривні
Знак гривні