"Критична фаза війни настане в найближчі два місяці". Інтерв'ю генерала Павлюка журналу The Economist

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк дав інтерв'ю британському журналу The Economist. Texty.org.ua публікують незначно скорочений переклад матеріалу.

Олександр Павлюк. Фото: Офіс Президента
Олександр Павлюк. Фото: Офіс Президента

Генерал Павлюк каже, що критична фаза війни настане в найближчі два місяці. Оскільки американська допомога тільки починає надходити на лінію фронту, російські генерали кидають туди все боєздатне озброєння, яке у них є, щоб випробувати виснажені і недостатньо забезпечені українські війська. "Росія знає, що якщо ми отримаємо достатньо зброї протягом місяця або двох, ситуація може обернутися проти них".

За його словами, Україна терміново потребує посилення протиповітряної оборони, і очікувана поставка винищувачів F-16 на початку червня стане значним психологічним стимулом. Але залишається невизначеним, чи отримає Україна новітні версії F-16, потрібні для боротьби з російськими бомбардувальниками. Вони тримаються на відстані, поза зоною досяжності української протиповітряної оборони, скидаючи важкі керовані авіабомби на передові позиції зі швидкістю 130 на добу.

Командувач вважає, що Росія і надалі зосереджуватиметься на Луганській та Донецькій областях, які взяли на себе основний тягар війни. Але розвідка припускає, що незабаром російські війська розтягнуть оборону, атакуючи північно-східні райони Харківщини та Сумщини. "Росія перевіряє стійкість наших ліній перед тим, як обрати найбільш підходящий напрямок", - каже генерал.

На сході втрата Україною Очеретиного дозволила Росії прорвати першу лінію оборони і поставити під загрозу життєво важливі шляхи постачання. Генерал відмовляється коментувати повідомлення про те, що до втрати позицій призвела погана координація, пояснюючи це "шаленим" тиском, "перевагою в повітрі" та співвідношенням артилерії, яке сягало 20:1. На всій протяжності фронту російські гармати випускають у сім разів більше снарядів, ніж українські.

Україна все ще утримує Часів Яр, стратегічну висоту за п'ять кілометрів на захід від Бахмута, переважно зруйнованого міста, на "визволення" якого Росія витратила дев'ять місяців. Часів Яр є ключем до групи міст, розташованих за ним, останніх міських центрів Донбасу, які залишаються під контролем України. Генерал Павлюк, схоже, готує громадську думку до того, що дехто вважає неминучим. Він стверджує, що втрата Часів Яру не матиме "вирішального значення", це просто "звичайний міський населений пункт".

Одне з найнагальніших завдань на столі генерала — створення десяти нових бригад для підготовки до російського наступу. Хоча нестача особового складу викликає занепокоєння з грудня, коли мобілізація здебільшого застопорилася, генерал Павлюк наполягає на тому, що головним вузьким місцем є техніка, а не люди. Україна відчайдушно потребує артилерії та бронетехніки, яку, як вона сподівається, надасть Захід.

Частина цих нових сил буде розгорнута для захисту столиці. За словами генерала, через два з половиною роки після того, як російська армія була зупинена в Києві, вона не відмовилася від своїх амбіцій остаточно захопити місто. "Захист Києва залишається одним з наших головних завдань, попри те, наскільки важкою є ситуація на сході. Це серце України, і ми знаємо, що оборона столиці відіграватиме ключову роль у майбутньому".

Але генерал Павлюк, який допомагав зупиняти бліцкриг росіян на київському напрямку у 2022 році, каже, що російська загроза кардинально відрізняється від тієї, що була на початку війни. За його словами, російська армія більше не може здійснювати широкомасштабні рейди на кількох фронтах. Вона використовує ракети, які щойно зійшли з конвеєра, всього через кілька тижнів після виробництва, а не зі своїх колись величезних запасів. Збройні сили України також набагато більші, ніж були раніше.

Ця історія залишається стратегічною поразкою Росії, стверджує він. За офіційною оцінкою України, Росія втратила понад 400 000 вбитими, полоненими та пораненими. Втрата такої кількості солдатів "для захоплення невеликої частини одного регіону є непропорційною для будь-якого раціонального розуму". Проте історія показала, каже він, що Росією керують не раціональні уми.

Хоча похмурі зведення з фронту не дають генералу спокою, внутрішні події змушують його стежити й за ситуацією в тилу. Він каже, що в таких непопулярних питаннях, як мобілізація, кожен чиновник має проявляти лідерство. Україна все ще молода політична нація. Зіткнувшись зі смертельною небезпекою, деякі громадяни впали в паніку, і це природно. Але якщо країна хоче вижити, люди повинні "подолати паніку" і відповісти на заклик до боротьби, як це роблять у таких країнах, як Ізраїль. "Як би важко це не було, у нас немає іншого вибору".

павлюк наступ окупантів фронт військо

Знак гривні
Знак гривні